Παρ, Οκτ 18, 2024

Επαναλαμβανόμενες εντολές εκκένωσης στους αμάχους στη Γάζα

Επαναλαμβανόμενες εντολές εκκένωσης στους αμάχους στη Γάζα

Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τον αντίκτυπο που έχουν οι επαναλαμβανόμενες εντολές εκκένωσης στους αμάχους στη Γάζα

Ο OCHA αναφέρει ότι περίπου 250.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά μόνο από τις 22 Ιουλίου, μετά τις τελευταίες ισραηλινές εντολές εκκένωσης. Αυτό είναι περισσότερο από το 11 τοις εκατό του πληθυσμού της Γάζας .

Από τον Οκτώβριο, το 90 τοις εκατό του πληθυσμού της Γάζας έχει εκτοπιστεί, συχνά πολλές φορές.

Η OCHA παρατήρησε την επιστροφή χιλιάδων ανθρώπων σε περιοχές του Khan Younis σήμερα. Αυτό περιλαμβάνει κεντρικές και ανατολικές γειτονιές της πόλης, καθώς και την παρακείμενη περιοχή Bani Suhaila. Η επιστροφή τους ακολουθεί την ανακοινωθείσα ολοκλήρωση των χερσαίων επιχειρήσεων από τις ισραηλινές δυνάμεις στις περιοχές αυτές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η OCHA ανησυχεί για τον αντίκτυπο που έχουν οι επαναλαμβανόμενες εντολές εκκένωσης στους αμάχους στη Γάζα. Οι οικογένειες συχνά αναγκάζονται να μετακομίσουν κάτω από πυρά, με μόνο ό,τι μπορούν να μεταφέρουν.

Κάθε φορά που η ζωή τους ανατρέπεται, αναγκάζονται να ξεκινήσουν από την αρχή σε περιοχές που στερούνται βασικών υπηρεσιών. Πρέπει να αναζητήσουν νέες πηγές νερού, τροφής και υγειονομικής περίθαλψης. Προσδιορίστε ασφαλή μέρη για ύπνο. και να εντοπίσουν εγκαταστάσεις για την κάλυψη των αναγκών υγιεινής τους.

Πολλές εκτοπισμένες οικογένειες μένουν σε υπερπλήρη αυτοσχέδια καταφύγια ή σκηνές που χρειάζονται επειγόντως επισκευή.

Άλλοι έχουν επιστρέψει σε κατεστραμμένα κτίρια, όπου κοιμούνται ανάμεσα σε σκουπίδια και συντρίμμια.

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι το σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Γάζας έχει καταρρεύσει. Σε μια νέα αξιολόγηση , το UNDP λέει ότι δεν υπάρχει πρόσβαση σε μεγάλες χωματερές και τα απόβλητα συσσωρεύονται σε περισσότερες από 140 προσωρινές χωματερές. Αυτό προκαλεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των διαρροϊκών ασθενειών και των οξειών αναπνευστικών λοιμώξεων.

Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή αναφέρει ότι από 800 έως 1.000 νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α αναφέρονται εβδομαδιαίως από τα κέντρα υγείας και τα καταφύγια του οργανισμού σε όλη τη Γάζα. Η έλλειψη νερού, αποχέτευσης και υγιεινής επιταχύνει την εξάπλωση των ασθενειών.

Listen Live