Δευ, Σεπ 30, 2024

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΦΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΦΗΣ

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων μας ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ λεπτομερως για θέματα που αφορούν την προμηθεια νερου και τροφης στη Γαζα.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), φέρνουν οργανώσεις από όλο τον κόσμο μαζί για να αντιμετωπίστει η ανθρωπιστικη καταστάση έκτακτης ανάγκης στη Γαζα και να σώθουν ζωές ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στην κρίση. Κινητοποιει βοήθεια, μοιραζετε πληροφορίες, υποστηρίζει ανθρωπιστικές προσπάθειες και υποστηρίζει τις κοινότητες που έχουν πληγεί από την κρίση στη Γαζα.

Με πολυετη εμπειρία από ενημερωσεις του από δεκαδες ζωνες πολέμου και λιμου η κρισεων Ανθρωπιστικων θεωρουμε την παρακατω ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ της οποιας είμαστε κοινωνοι στις 12 του μηνος ως αποτέλεσμα βασιμης επικοινωνίας από τα δεκαδες καναλια και συνεργατες που αξιοποιουν εντος της Γαζας από την πρώτη ημέρα του πολέμου:

Αναλυτικα ενημερωνουν για την τραγική πραγματικότητα στους τομείς της υδρευσης του ΑΜΑΧΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ και των μεγαλων.προβληματων διατροφης και επιβίωσης:

ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΗΓΑΔΙΑ
Από τις 9 Νοεμβρίου, μετά από λίγες ημέρες περιορισμένης λειτουργίας, όλα τα δημοτικά πηγάδια νερού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας έπρεπε να κλείσουν ξανά λόγω έλλειψης καυσίμων. Ως αποτέλεσμα, η μεταφορά και η άντληση υφάλμυρου νερού για μη πόσιμο οικιακές χρήσεις σταμάτησε.

ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΝΕΡΟ
Ανέκδοτες αναφορές αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που φιλοξενούνται ή ζουν κοντά στη θάλασσα, φτάνουν στις παραλίες για να κάνουν μπάνιο και να πλένουν ρούχα στη θάλασσα, καθώς και να μεταφέρουν θαλασσινό νερό στα σπίτια και τα καταφύγιά τους για οικιακή κατανάλωση. Αυτή η πρακτική μπορεί να έχει διάφορες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία λόγω των υψηλών επιπέδων ρύπανσης του θαλασσινού νερού.

ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΓΑΖΑ
Στο βορρά, ούτε η μονάδα αφαλάτωσης νερού ούτε ο ισραηλινός αγωγός λειτουργούν. Ομοίως, δεν έχει γίνει καμία διανομή εμφιαλωμένου νερού στους εκτοπισμένους που φιλοξενούνται σε καταφύγια για πάνω από μια εβδομάδα. Υπάρχει σοβαρή ανησυχία για την αφυδάτωση και τις υδατογενείς ασθένειες μετά από κατανάλωση νερού από μη ασφαλείς πηγές.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΝΕΡΟΥ
Η UNRWA παρέχει περίπου 1,5 λίτρα πόσιμου νερού και 3-4 λίτρα μη πόσιμου νερού ανά άτομο την ημέρα σε όλα τα καταφύγια στο νότο. Στο μεγαλύτερο καταφύγιο που βρίσκεται στο Khan Younis (πάνω από 21.700 εκτοπισμένοι), η UNRWA σε συνεργασία με τη UNICEF, εγκατέστησε μια μονάδα αφαλάτωσης, η οποία μετατρέπει το υφάλμυρο νερό που εξάγεται από πηγάδια σε πόσιμο.

ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Το νερό που εισέρχεται από την Αίγυπτο σε μπουκάλια και μπιτόνια μπορεί να καλύψει μόνο τις ανάγκες πόσης (τρία λίτρα ανά άτομο την ημέρα) περίπου 4 τοις εκατό των ανθρώπων.

ΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΓΑΖΑ
Η έλλειψη τροφής στο βορρά προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία. Από τις 7 Νοεμβρίου κανένα αρτοποιείο δεν λειτούργησε, λόγω της έλλειψης καυσίμων, νερού και αλεύρου σίτου, καθώς και των ζημιών που υπέστησαν πολλοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αλεύρι σίτου δεν είναι πλέον διαθέσιμο στην αγορά. Οι συνεργάτες της επισιτιστικής ασφάλειας δεν μπόρεσαν να παράσχουν βοήθεια στο βορρά τις τελευταίες εννέα ημέρες. Υπάρχουν ενδείξεις αρνητικών μηχανισμών αντιμετώπισης λόγω έλλειψης τροφής, συμπεριλαμβανομένης της παράλειψης ή της μείωσης των γευμάτων και της χρήσης μη ασφαλών και ανθυγιεινών μεθόδων για την πυρκαγιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνθρωποι καταφεύγουν σε αντισυμβατική διατροφή, όπως η κατανάλωση συνδυασμών ωμού κρεμμυδιού και άψητης μελιτζάνας.

ΨΩΜΙ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΓΑΖΑ
Η πρόσβαση στο ψωμί στα νότια είναι επίσης δύσκολη. Ο μόνος λειτουργικός μύλος στη Γάζα παραμένει ανίκανος να αλέσει το σιτάρι λόγω έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων. Έντεκα αρτοποιεία χτυπήθηκαν και καταστράφηκαν από τις 7 Οκτωβρίου. Μόνο ένα από τα αρτοποιεία που έχει συμβληθεί από το WFP, μαζί με άλλα οκτώ αρτοποιεία στο νότο, παρέχει κατά διαστήματα ψωμί σε καταφύγια, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα αλευριού και καυσίμων. Ο κόσμος κάνει πολλές ώρες ουρές μπροστά από αρτοποιεία, όπου εκτίθεται σε αεροπορικές επιδρομές.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ WFP
Το WFP και οι εταίροι του αναφέρουν ότι ορισμένα βασικά τρόφιμα όπως το ρύζι, τα όσπρια και τα φυτικά έλαια έχουν σχεδόν εξαντληθεί στην αγορά. Άλλα είδη, όπως αλεύρι σίτου, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και μεταλλικό νερό, εξαφανίστηκαν από τα ράφια των καταστημάτων σε όλη τη Γάζα τις τελευταίες δύο ημέρες. Παρά το περιορισμένο απόθεμα σε επίπεδο χονδρικής, αυτά τα είδη δεν μπορούν να φτάσουν στους λιανοπωλητές λόγω εκτεταμένων ζημιών, ζητημάτων ασφαλείας και έλλειψης καυσίμων. Οι τιμές των διαθέσιμων τροφίμων στην αγορά έχουν αυξηθεί κατά 10 τοις εκατό από την έναρξη των εχθροπραξιών, σύμφωνα με έρευνα του WFP.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΟ ΣΙΤΑΡΙ
Ενώ περίπου 9.000 τόνοι σιταριού αποθηκεύονται σε μύλους στη Γάζα, ένα σημαντικό μέρος τους δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, λόγω μαζικών καταστροφών, ανησυχιών για την ασφάλεια και ελλείψεων σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
ΠΟΙΟ το έργο του Γραφείου του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων στη Γαζα αυτή την περίοδο:
Κατά τη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης στη Γαζα τσυντονίζει το συνολο των προσπαθειών αντααπόκρισης για να διασφαλίσει ότι προσεγγίζουν τους ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο συντονισμός όχι μόνο μειώνει τις επικαλύψεις αυτών των προσπαθειών ανταπόκρισης, αλλά διασφαλίζει επίσης ότι η βοήθεια που παρέχεται είναι προβλέψιμη και ιεραρχημένη σύμφωνα με τις ανάγκες.

Παράγει αναλύσεις της κρίσης που λαμβάνουν υπόψη ανάγκες ειδικές για περιοχές , γυναίκες, άνδρες, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Αυτό βοηθά να παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των συνολικών αναγκών. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάτην ανθρωπιστική κοινότητα να επιτύχει μια κοινή κατανόηση του ανθρωπιστικού πλαισίου στη Γαζα και να αναπτύξει ένα συλλογικό σχέδιο για την απόκριση.

Ηγειτε της προσπάθειας της διεθνούς κοινότητας για την ανάπτυξη μιας στιβαρής ανθρωπιστικής παρουσιας πάρα τις παμπολλες δυσκολίες και τους μεγάλους κινδύνους εν μέσω βομβαρδισμων και οδομαχιων.

Διατηρει στη Γαζα κρίσιμους μηχανισμούς συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών, όπως η Μόνιμη Διυπηρεσιακή Επιτροπή , και αναπτυσσει κατά το δυνατό ταχεία ανταπόκρισης βοηθούμε νη από το σύστημα αξιολόγησης και συντονισμού καταστροφών των Ηνωμένων Εθνων.

*ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων στην Γαζα

Listen Live