Δευ, Σεπ 30, 2024

Ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία

Ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία

Η κα Edem Wosornu, Διευθύντρια Επιχειρήσεων και Συνηγορίας του OCHA, εξ ονόματος του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστή Έκτακτης Ανάγκης Μάρτιν Γκρίφιθς

Ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η κατάσταση στη Συρία παραμένει τραγική. Οι συνεχιζόμενες μάχες και ο εκτοπισμός δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων έχουν βαθύνει τις ανθρωπιστικές ανάγκες και επιδεινώνουν τα βάσανα των αμάχων καθώς πλησιάζουν έναν ακόμη χειμώνα υπό αυτή τη σύγκρουση.

Τον περασμένο μήνα, ανέφερα τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο των εχθροπραξιών στα βορειοδυτικά: τις πιο σημαντικές που έχουμε δει από το 2019.

Όπως μόλις σημείωσε ο αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος Rochdi, αυτές οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν τον περασμένο μήνα, αν και με χαμηλότερη ένταση, προκαλώντας περαιτέρω θανάτους και τραυματισμούς αμάχων.

Επιτρέψτε μου να ρίξω λίγο φως στην κατάσταση. Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο, στις 25 Νοεμβρίου, βομβαρδισμοί στο νότιο Idleb σκότωσαν εννέα πολίτες –μεταξύ των οποίων μία γυναίκα και έξι παιδιά από την ίδια οικογένεια– ενώ μάζευαν ελιές σε γεωργική γη.

Συνολικά, δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στη βία, ενώ περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν. Ενώ η πλειοψηφία κατάφερε έκτοτε να επιστρέψει στα σπίτια της, τουλάχιστον το δέκα τοις εκατό παραμένει εκτοπισμένο. Από αυτά, περίπου 5.000 άτομα φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής, ενώ τα υπόλοιπα ζουν σε άτυπους οικισμούς.

Ο αντίκτυπος στις μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τις κρίσιμες υποδομές ήταν σημαντικός, με 40 εγκαταστάσεις υγείας, 27 σχολεία και περισσότερα από 20 συστήματα ύδρευσης να επηρεάζονται από τη βία.

Τώρα προχωρώντας προς τα βορειοανατολικά, συνεχίζεται επίσης η άνοδος των εχθροπραξιών που ξεκίνησαν στα τέλη Αυγούστου, εκτοπίζοντας περαιτέρω 25.000 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν ήδη εκτοπιστεί.

Και η βία έχει επηρεάσει πολλές εγκαταστάσεις πολιτών, συμπεριλαμβανομένων κέντρων υγείας και σχολείων.

Οι γονείς φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ανησυχώντας για την ασφάλειά τους. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο την εκπαίδευση των παιδιών αλλά και τα εκθέτει σε κινδύνους για την ασφάλεια και την ευημερία τους. Αυτό περιλαμβάνει τη βία με βάση το φύλο, και πάλι όπως ανέφερε ο [Αναπληρωτής Ειδικός Απεσταλμένος] Najat [Roshdi], η βία κατά των εφήβων κοριτσιών, οι γάμοι παιδιών και η ενδοοικογενειακή βία.

Κύριε Πρόεδρε,

Οι επιθέσεις έχουν επίσης καταστρέψει σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο σταθμός νερού Alouk δεν λειτουργεί από τις 5 Οκτωβρίου – το αναφέρω στην τελευταία μου ενημέρωση. Αυτό έχει στερήσει από ένα εκατομμύριο ανθρώπους την πρόσβαση στο νερό στην Αλ Χασάκα και τις γειτονικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του καταυλισμού Αλ Χολ.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλα τα μέρη, για άλλη μια φορά, ότι πρέπει να λαμβάνεται διαρκής μέριμνα για την εξοικονόμηση πολιτών και μη στρατιωτικών υποδομών. Αυτό συνεπάγεται τη λήψη όλων των εφικτών προφυλάξεων για την αποφυγή και την ελαχιστοποίηση της ζημιάς των πολιτών κατά τον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων για επιθέσεις. Εν τω μεταξύ, τα περάσματα στην ανατολική όχθη του ποταμού Ευφράτη παραμένουν κλειστά, εμποδίζοντας τη δυνατότητα των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση σε βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγείας. Κύριε Πρόεδρε, Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν προσηλωμένα στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας βάσει αρχών σε άτομα που έχουν ανάγκη σε ολόκληρη τη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της βορειοδυτικής, όπου οι διασυνοριακές μας επιχειρήσεις παραμένουν σανίδα σωτηρίας για περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση της Συρίας επέκτεινε τη συγκατάθεσή της για τα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμοποιήσουν τα περάσματα Μπαμπ αλ-Σαλάμ και Αλ Ράι για την παροχή βοήθειας από την Τουρκία για μια περίοδο τριών μηνών, έως τις 13 Φεβρουαρίου 2024.

Listen Live