Πεμ, Απρ 18, 2024

ΕΝΑ ΛΑ Ι ΚΟ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ

ΕΝΑ ΛΑ Ι ΚΟ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ TIMES OF ISRAEL

Μετά από σχεδόν έξι μήνες πολέμου, οι οικογένειες των ομήρων συμμετέχουν σε αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις

«Δεν θα συναντηθούμε ξανά εδώ», λέει ο πατέρας του απαχθέντος στη συγκέντρωση στην πλατεία Ομήρων του Τελ Αβίβ. δεκάδες χιλιάδες σε διαδηλώσεις σε όλο το Ισραήλ. πάνω από δώδεκα συνελήφθησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν σε μαζικές διαδηλώσεις σε όλο το Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου και οι εβδομαδιαίες διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ από τις οικογένειες των ομήρων πήραν δραματική τροπή αφού οι ομιλητές κάλεσαν τους παρευρισκόμενους να «βγούν στους δρόμους» και να ενωθούν με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην καρδιά της πόλης, ανακοινώνοντας προφανή διακοπή της χωριστής συγκέντρωσης.

Ο Eli Albag, πατέρας της ομήρου Liri Albag , που κρατείται από τη Χαμάς , είπε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες ξεχωριστές διαδηλώσεις στην πλατεία Ομήρων μπροστά από το Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ.

«Αυτό είναι το τελευταίο Σαμπάτ που θα είμαστε εδώ», είπε. «Δεν θα βρεθούμε πια εδώ, θα είμαστε στους δρόμους… αυτή είναι η στιγμή που σβήνουμε τα φώτα».

Το μόνο φως που έμεινε στη σκηνή ήταν από μια γιγαντιαία οθόνη με ένα μήνυμα προς τους διαδηλωτές στην Πλατεία Ομήρων: «Ελάτε μαζί μας στο Begin [Street] και στην οδό Dizengoff για να ακουστούν οι κραυγές μας. Όλοι τους τώρα!»

«Οι συγκεντρώσεις τελείωσαν, οι διαμαρτυρίες μόλις άρχισαν», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων, Χάιμ Ρουμπινστάιν, αμέσως μετά την ανακοίνωση από τη σκηνή.

Η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από δώδεκα συλλήψεις και χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να διαλύσει τις διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ, όπου ορισμένοι διαδηλωτές απέκλεισαν σημαντικούς δρόμους.

Συγκρούσεις με την αστυνομία καταγράφηκαν επίσης στην Ιερουσαλήμ, όπου περίπου 200 διαδηλωτές διέρρηξαν μια σειρά από αστυνομικά φράγματα για να διαδηλώσουν περίπου 100 μέτρα από την κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην οδό Azza, και στην Καισάρεια όπου η αστυνομία συνέλαβε διαδηλωτές που έκλεισαν δρόμους κοντά στην ιδιωτική κατοικία του Νετανιάχου και φώναζαν να παραιτηθεί.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στο Sderot, Or Akiva και Beersheba, στον απόηχο μιας δημόσιας δήλωσης μελών της οικογένειας των ομήρων που αποκαλούσαν τον επί χρόνια πρωθυπουργό «εμπόδιο για μια συμφωνία» για την απελευθέρωση των ομήρων.

Οι διαδηλώσεις ήταν από τις μεγαλύτερες από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου με την επίθεση-σοκ της Χαμάς που σκότωσε 1.200 και είδε 253 ομήρους, περίπου 130 από τους οποίους παραμένουν στη Γάζα, όχι όλοι ζωντανοί.

Οι προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας δεύτερης συμφωνίας ομήρων, μετά από αυτή του Νοεμβρίου κατά την οποία απελευθερώθηκαν 105, έχουν αποτύχει, αλλά δεν έχουν ακυρωθεί.

Η Einav Zangauker, μητέρα του Matan Zangauker, που κρατείται όμηρος στη Γάζα, απαιτεί την ανατροπή του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, σε μια διαδήλωση στο Τελ Αβίβ στις 30 Μαρτίου 2024 (στιγμιότυπο οθόνης Facebook).

Η Einav Zangauker, η μητέρα του αιχμάλωτου της Χαμάς Matan Zangauker , χαρακτήρισε τον χειρισμό του Netanyahu για το ζήτημα των ομήρων «ακατανόητο και εγκληματικό», σε μια ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στην Ιερουσαλήμ.

«Πρωθυπουργέ Νετανιάχου, αφού εγκαταλείψατε τις οικογένειές μας στις 7 Οκτωβρίου και μετά από 176 ημέρες κατά τις οποίες δεν επιτύχατε συμφωνία [για την επιστροφή τους], και επειδή είστε διαρκώς εμπλεκόμενοι στην τορπιλισμό μιας συμφωνίας, καταλάβαμε ότι είστε το εμπόδιο στη συμφωνία. Εσύ είσαι το εμπόδιο. Είσαι αυτή που στέκεσαι ανάμεσα σε εμάς και στην επιστροφή των αγαπημένων μας στο σπίτι», είπε.

«Από τώρα», υποσχέθηκε, «θα εργαστούμε για να σας αντικαταστήσουμε αμέσως. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτός είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να επιτευχθεί συμφωνία… Θα διαδηλώσουμε και θα απαιτήσουμε την απομάκρυνσή σας. Θα σας κυνηγήσουμε δημόσια».

Οι διαδηλωτές φέρουν την ισραηλινή σημαία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατήθηκαν στη Γάζα μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τρομοκράτες της Χαμάς, στο Τελ Αβίβ, στις 30 Μαρτίου 2024. (JACK GUEZ / AFP)

Νωρίτερα το βράδυ, μια αντικυβερνητική συγκέντρωση στην οδό Kaplan του Τελ Αβίβ ξεκίνησε με μια σειρά ομιλητών που ζητούσαν νέες εκλογές και την αποπομπή του Νετανιάχου.

Ο Yehuda Cohen, πατέρας του Nimrod Cohen, ενός στρατιώτη που είχε συλληφθεί όμηρος στις 7 Οκτωβρίου, μίλησε στο πλήθος Kaplan, λέγοντας ότι είχε μιλήσει με τον Netanyahu αυτή την εβδομάδα ως μέρος μιας ευρύτερης ομάδας γονέων απαχθέντων στρατιωτών του IDF και τον ρώτησε τι τιμή είχε το Ισραήλ πρόθυμος να πληρώσει για να επιστρέψει το γιο του. Είπε ότι δεν έλαβε ποτέ απάντηση.

Listen Live