Παρ, Οκτ 25, 2024

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΟΛΙΚΗ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΟΛΙΚΗ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΤΟ UN NEWS ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ

Μέση Ανατολή: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα: Κορυφαίος απεσταλμένος του ΟΗΕ

Στο πλαίσιο μιας άλλης μεγάλης κλιμάκωσης στη Γαλάζια Γραμμή που χωρίζει τον νότιο Λίβανο και το Ισραήλ την Κυριακή, ο κορυφαίος απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή δήλωσε την Κυριακή ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Tor Wennesland είπε ότι είχε συναντηθεί με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μουσταφά μετά από «έντονες ανταλλαγές» μεταξύ του ισραηλινού στρατού – ο οποίος είπε ότι είχε πραγματοποιήσει προληπτικά πλήγματα μεγάλης κλίμακας – και της μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ που εδρεύει στο νότιο Λίβανο, η οποία είπε είχε πραγματοποιήσει μια επίθεση που τώρα «ολοκληρώθηκε και ολοκληρώθηκε».

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε αργότερα μέσα στην ημέρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι ανησυχεί βαθιά για τη "σημαντική αύξηση των ανταλλαγών".

« Οι ενέργειες αυτές θέτουν σε κίνδυνο τόσο τον πληθυσμό του Λιβάνου όσο και του Ισραήλ, καθώς και απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα », συνεχίζει η δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εκπρόσωπός του, ζητώντας «άμεση αποκλιμάκωση».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ προσπαθούν να μεσολαβήσουν για μια συνολική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα Κάιρο, με τη Χαμάς σύμφωνα με πληροφορίες να στείλει μια αντιπροσωπεία αυτό το Σαββατοκύριακο για να ενημερωθεί για την πρόοδο, χωρίς να συμμετέχει άμεσα. .

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ειδήσεων, το τρέχον σημείο κρισεως στις διαπραγματεύσεις είναι η επιμονή του Ισραήλ να έχει παρουσία κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας, γνωστά ως διάδρομος Φιλαδέλφε και στον δρόμο που διχοτομεί τη Λωρίδα της Γάζας.

Συμφωνία «κρίσιμης σημασίας για τη σωτηρία αμάχων»

Ο ειδικός συντονιστής για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή Wennesland δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες συνομιλίες στο Κάιρο « είναι ζωτικής σημασίας για να σωθούν ζωές αμάχων, να μειωθούν οι εντάσεις και να δοθεί η δυνατότητα στον ΟΗΕ – σε συνεργασία με την Παλαιστινιακή Αρχή – να επιταχύνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πιεστικών αναγκών της πολύπαθης Γάζας πληθυσμό .”

Πρόσθεσε στο X ότι «χρειαζόμαστε μια κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των ομήρων, τώρα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Νωρίτερα, μια κοινή δήλωση που κυκλοφόρησε διαδικτυακά από την Ειδική Συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο Jeanine Hennis-Plasschaert και την προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ( UNIFIL ) κάλεσε το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να «απέχουν από περαιτέρω κλιμακωτικές ενέργειες» και να σταματήσουν όλοι οι μαχητές στην περιοχή. εχθροπραξίες.

«Η επιστροφή στην παύση των εχθροπραξιών που ακολουθείται από την εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι ο μόνος τρόπος προώθησης», έγραψε η UNIFIL .

Το ψήφισμα 1701 του 2006 καλεί το Ισραήλ και τον Λίβανο να υποστηρίξουν μια κατάπαυση του πυρός και μια μακροπρόθεσμη ειρηνευτική διευθέτηση και «την ανάγκη επίτευξης συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης» στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live