Δευ, Οκτ 7, 2024

ΕΚΑΤΟΝ ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΕΝΤΟΣ ΓΑΖΑΣ

ΕΚΑΤΟΝ ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΕΝΤΟΣ ΓΑΖΑΣ

Εκατό ημέρες μετά τη σύγκρουση, οι έντονοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί από αέρα, ξηρά και θάλασσα συνεχίστηκαν σε μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας στις 14 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα περαιτέρω απώλειες αμάχων και καταστροφές. Η εκτόξευση ρουκετών από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες προς το Ισραήλ φέρεται να συνεχίστηκε, καθώς και οι χερσαίες επιχειρήσεις και οι μάχες μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και παλαιστινιακών ενόπλων ομάδων σε μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας.

Μεταξύ των απογευμάτων της 12ης και 14ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας (MoH) στη Γάζα, φέρεται να σκοτώθηκαν 260 Παλαιστίνιοι και άλλοι 577 τραυματίστηκαν. Μεταξύ 7 Οκτωβρίου 2023 και 12:00 της 14ης Ιανουαρίου 2024, τουλάχιστον 23.968 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα και 60.582 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 14 Ιανουαρίου, δύο Ισραηλινοί στρατιώτες φέρεται να σκοτώθηκαν στη Γάζα. Από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης, 186 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 1.113 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί στη Γάζα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Στις 14 Ιανουαρίου, ο Γενικός Επίτροπος της UNRWA, Philippe Lazzarini, δήλωσε : «Η κρίση στη Γάζα είναι μια ανθρωπογενής καταστροφή που επιδεινώνεται από την απανθρωπιστική γλώσσα και τη χρήση τροφής, νερού και καυσίμων ως οργάνων πολέμου. Η ανθρωπιστική επιχείρηση έχει γίνει γρήγορα μια από τις πιο περίπλοκες και προκλητικές στον κόσμο. σε μεγάλο βαθμό λόγω των δυσκίνητων διαδικασιών για την είσοδο βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και των μυριάδων εμποδίων στην ασφαλή και τακτική διανομή της βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών. Η ανθρωπιστική βοήθεια από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να αντιστρέψει μια επικείμενη πείνα. Πρέπει επίσης να επιτρέπεται η ροή εμπορικών αγαθών».

Οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στη Γάζα έχουν κλείσει από τις 12 Ιανουαρίου. Αυτή είναι η έβδομη φορά που οι επικοινωνίες σταματούν να λειτουργούν από τις 7 Οκτωβρίου. Στις 13 Ιανουαρίου, ένα όχημα της εταιρείας τηλεπικοινωνιών φέρεται να χτυπήθηκε στο κέντρο του Khan Younis, αν και το πλήρωμα βρισκόταν σε αποστολή επισκευής και είχε εξασφαλίσει τον συντονισμό ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο υπάλληλοι σκοτώθηκαν.

Στις 13 Ιανουαρίου, 108 φορτηγά με τρόφιμα, φάρμακα και άλλες προμήθειες εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της διέλευσης της Ράφα. Στις 13 Ιανουαρίου, η Ειδική Αντιπρόσωπος της UNICEF, Lucia Elmi, δήλωσε ότι: «Ακόμα δεν λαμβάνουμε επαρκή βοήθεια. Η διαδικασία επιθεώρησης παραμένει αργή και απρόβλεπτη. Και ορισμένα από τα υλικά που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα παραμένουν περιορισμένα, χωρίς σαφή αιτιολόγηση. Αυτά περιλαμβάνουν γεννήτριες για την τροφοδοσία υδάτινων εγκαταστάσεων και νοσοκομείων, και πλαστικούς σωλήνες για την επισκευή υποδομών νερού που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές… Επιπλέον, μόλις εισέλθει η βοήθεια, υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για τη διανομή της σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα στο Βορρά και πρόσφατα και στη μεσαία περιοχή . Η ανθρωπιστική βοήθεια από μόνη της δεν αρκεί. Ο όγκος των εμπορικών αγαθών προς πώληση στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να αυξηθεί και να αυξηθεί γρήγορα».

Listen Live