Δευ, Οκτ 7, 2024

Εικοσι έξι οργανισμοί βοήθειας που δραστηριοποιούνται στην Υεμένη, εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της πολεμικής κλιμάκωσης

Εικοσι έξι οργανισμοί βοήθειας που δραστηριοποιούνται στην Υεμένη, εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της πολεμικής κλιμάκωσης

Υεμένη: Η κλιμάκωση σημαίνει καταστροφή για τους αμάχους που εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από την κρίση, λένε 26 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Σαναά, Υεμένη, 16 Ιανουαρίου 2024 -- Εμείς, οι υπογεγραμμένοι 26 οργανισμοί βοήθειας που δραστηριοποιούνται στην Υεμένη, εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της πρόσφατης στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Υεμένη και την Ερυθρά Θάλασσα. Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη παραμένει μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και η κλιμάκωση θα επιδεινώσει μόνο την κατάσταση για τους ευάλωτους πολίτες και θα εμποδίσει την ικανότητα των οργανώσεων βοήθειας να παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες.

Προτρέπουμε όλους τους παράγοντες να δώσουν προτεραιότητα στα διπλωματικά κανάλια έναντι των στρατιωτικών επιλογών για την αποκλιμάκωση της κρίσης και τη διασφάλιση της προόδου των ειρηνευτικών προσπαθειών στην Υεμένη. Οι πολίτες και οι μη στρατιωτικές υποδομές πρέπει να προστατεύονται και να διασφαλίζεται η ασφαλής, ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. Στο ευρύτερο περιφερειακό πλαίσιο, επαναλαμβάνουμε επίσης την έκκληση για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για να σωθούν ζωές και να αποτραπεί περαιτέρω αστάθεια σε ολόκληρη την περιοχή.

Σχεδόν εννέα χρόνια πολέμου έχουν αφήσει περισσότερους από 21 εκατομμύρια ανθρώπους –πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού– σε απεγνωσμένη ανάγκη τροφής, νερού και σωτήριας βοήθειας. Εκατομμύρια Υεμενίτες αντιμετωπίζουν εκτεταμένο εκτοπισμό, επισιτιστική ανασφάλεια και περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

Ο αντίκτυπος της απειλής για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα γίνεται ήδη αισθητός από τους ανθρωπιστικούς φορείς, καθώς η διαταραχή του εμπορίου ανεβάζει τις τιμές και προκαλεί καθυστερήσεις στις αποστολές ναυαγοσωστικών αγαθών. Επιπλέον, μετά τις επιθέσεις ΗΠΑ/ΗΒ στις 12 και 13 Ιανουαρίου 2024, ορισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους για λόγους ασφάλειας και ασφάλειας, ενώ άλλες αξιολογούν την ικανότητά τους να λειτουργούν.

Περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες οργανώσεις να αναγκαστούν να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους σε περιοχές όπου υπάρχουν συνεχείς εχθροπραξίες. Οι επιπτώσεις σε ζωτικής σημασίας υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών λιμένων, θα είχαν σημαντικές επιπτώσεις για την είσοδο βασικών αγαθών σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές. Η σπανιότητα και το αυξημένο κόστος βασικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα, θα επιδεινώσουν την ήδη τρομερή οικονομική κρίση, θα αυξήσουν την εξάρτηση από τη βοήθεια και θα οδηγήσουν σε κινδύνους προστασίας. Όλοι οι φορείς έχουν νομική υποχρέωση να διασφαλίζουν την ασφαλή, ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες βοήθειας.

Παρά το γεγονός ότι δραστηριοποιούνται σε ένα από τα πιο δύσκολα περιβάλλοντα στον κόσμο, οι ανθρωπιστικοί φορείς στην Υεμένη παραμένουν αφοσιωμένοι στην παροχή βοήθειας που σώζει ζωές σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, η ικανότητά μας να προσεγγίζουμε τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς έχει ήδη επηρεαστεί από τις φθίνουσες παγκόσμιες περικοπές χρηματοδότησης και τις αναστολές της επισιτιστικής βοήθειας που ανάγκασαν ορισμένους οργανισμούς να περιορίσουν σημαντικά τις δραστηριότητές τους.

Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να εξετάσουν τις τρομερές ανθρωπιστικές επιπτώσεις της στρατιωτικής κλιμάκωσης και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανανέωση μεγάλης κλίμακας ένοπλων συγκρούσεων στην Υεμένη. Η πρόσφατη κλιμάκωση υπογραμμίζει επίσης τον κίνδυνο μιας ευρύτερης περιφερειακής και διεθνούς αντιπαράθεσης που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία της Υεμένης και τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη.

· Action contre la Faim (ACF)

· Action for Humanity International

· ADRA Υεμένη

· ΦΡΟΝΤΙΔΑ

· Κάριτας Πολωνίας

· CIVIC

· Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων

· DirectAid

· FHI360

· Humanity & Inclusion – Handicap International

· Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης

· ΙΝΤΕΡΣΟΣ

· Ισλαμική Ανακούφιση

· Marie Stopes International Υεμένη

· MedGlobal

· Μουσουλμανικά χέρια

· Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων

· Πολωνική Ανθρωπιστική Δράση

· Première Urgence Internationale (PUI)

· Ίδρυμα READ

· Relief International

· Saferworld

· Σώστε τα παιδιά

· Triangle Generation Humanitaire

· Vision Hope International

· ZOA – Υεμένη

 

 

Listen Live