Τετ, Οκτ 23, 2024

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κοιτάξουμε μακριά": Η OCHA προτρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας να τερματίσει τη βία στη Γάζα

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κοιτάξουμε μακριά": Η OCHA προτρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας  να τερματίσει τη βία στη Γάζα

Ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στη Γάζα από τη Lisa Doughten, Διευθύντρια, Διεύθυνση Χρηματοδότησης και Συνεργασιών του OCHA, εξ ονόματος της Joyce Msuya, Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονίστρια Έκτακτης Βοήθειας.

Νέα Υόρκη, 9 Οκτωβρίου 2024

Κυρία Πρόεδρε, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας,
Σας ευχαριστούμε για αυτή την ευκαιρία να σας ενημερώσω για την ανθρωπιστική κατάσταση στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη – τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη.

Η χρονιά που πέρασε έφερε αφάνταστα δεινά. Έχει περάσει ένας χρόνος από τη φρικτή επίθεση της Χαμάς και άλλων ένοπλων ομάδων στο Ισραήλ. Και συνεχίζουν να εκτοξεύονται αδιάκριτα ρουκέτες προς το Ισραήλ.

Λίγες φορές στην πρόσφατη ιστορία γίναμε μάρτυρες ταλαιπωρίας και καταστροφής του μεγέθους, της κλίμακας και της εμβέλειας που βλέπουμε στη Γάζα. Τον περασμένο χρόνο, αυτό το Συμβούλιο ενημερώθηκε επανειλημμένα για τη φρίκη που εκτυλίσσεται στη Γάζα, τουλάχιστον κάθε μήνα κατά μέσο όρο.

Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Δυστυχώς, πολλά από αυτά που πρόκειται να πω αντικατοπτρίζουν αυτά που αναφέραμε πριν από έναν μήνα. Τα εκτεταμένα δεινά συνεχίζονται ενώ η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται.

Οι πρόσφατες εντολές εκκένωσης από τις ισραηλινές αρχές για μεγάλες περιοχές της βόρειας Γάζας, μαζί με τις εντεινόμενες χερσαίες επιχειρήσεις, κινδυνεύουν περισσότερους θανάτους, καταστροφές και ακόμη έναν μαζικό εκτοπισμό αμάχων.

Για άλλη μια φορά, επικρατεί απόλυτο χάος καθώς ο κόσμος παρακολουθεί.

Πριν στραφούμε στην κατάσταση, εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την εν εξελίξει νομοθεσία για τη διακοπή των δραστηριοτήτων της UNRWA [Οργανισμός Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών]. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για την παροχή βοήθειας και βασικών υπηρεσιών σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.


Σχεδόν κάθε ένας από τους πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα λαμβάνει κάποιας μορφής βοήθεια ή παροχή υπηρεσιών από την UNRWA, μαζί με σχεδόν ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Δυτική Όχθη. Εάν εγκριθεί, μια τέτοια νομοθεσία θα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τον Χάρτη του ΟΗΕ και θα παραβιάζει τις υποχρεώσεις του Ισραήλ βάσει του διεθνούς δικαίου.

Κυρία Πρόεδρε,
Τον περασμένο χρόνο, οι αμείλικτες εντολές εκτοπισμού που εκδόθηκαν από το Ισραήλ έχουν επηρεάσει σχεδόν το 84 τοις εκατό του εδάφους της Γάζας. Περίπου το 90 τοις εκατό του πληθυσμού της Γάζας είναι εσωτερικά εκτοπισμένος.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πιέζονται να μετακινηθούν νότια στο Αλ Μαουάσι, αλλά η νότια Γάζα δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους ανθρώπους.

Στο Αλ Μαουάσι – όπου είπαν στους πολίτες να πάνε – 12 Παλαιστίνιοι φέρεται να σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 26 άλλοι τραυματίστηκαν όταν δύο σκηνές χτυπήθηκαν στον καταυλισμό στο Αλ Μαουάσι την 1η Οκτωβρίου.

Οι εντολές εκκένωσης αποσκοπούν στην προστασία των αμάχων, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Όπως έχουμε πει τόσες φορές, δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα.

Τρία από τα δέκα μερικώς λειτουργικά νοσοκομεία στο βορρά έχουν λάβει εντολή να απομακρύνουν όλους τους ασθενείς χωρίς να παρέχουν εναλλακτικές λύσεις για τη μετεγκατάστασή τους. Δεν έχουμε καταφέρει να φέρουμε καύσιμα σε άλλα νοσοκομεία στο βορρά.

Δεν υπάρχει ρεύμα από τον περασμένο Οκτώβριο. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή καύσιμα για τις γεννήτριες, όλα κλείνουν: ιατρικές εγκαταστάσεις, νερό, αποχέτευση και άλλες βασικές υπηρεσίες.
Και τα αρτοποιεία κλείνουν, βαθαίνουν τα ήδη υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας.

Καθώς αυτή η σύγκρουση συνεχίζεται, οι πολίτες πρέπει να έχουν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Πρέπει να τους επιτραπεί να αναζητήσουν προστασία. Οι εκτοπισμένοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν οικειοθελώς.

Κυρία Πρόεδρε,
Συνεχίζονται τα σοβαρά εμπόδια για την είσοδο βασικών εμπορικών προμηθειών και την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο, οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας πέρασαν συνολικά 212 ώρες - δηλαδή σχεδόν 9 ημέρες αναμονής - για να λάβουν το πράσινο φως από τις ισραηλινές αρχές για να αναλάβουν σωτήριες αποστολές.

Και την περασμένη εβδομάδα, δεν υπήρξαν ανθρωπιστικές μετακινήσεις προς τα βόρεια, ενώ και οι δύο χερσαίες διαβάσεις έχουν κλείσει για προμήθειες που εισέρχονται στο Ζικίμ και στο Ερέζ.

Το βόρειο τμήμα της Γάζας έχει αποκοπεί, θέτοντας σε κίνδυνο τον δεύτερο γύρο της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Οκτωβρίου.
Επιπλέον, οι βασικές εμπορικές προμήθειες που εισέρχονται στη Γάζα μειώθηκαν δραστικά την περασμένη εβδομάδα.

Τις τελευταίες ημέρες, κατά μέσο όρο εισέρχονται 50 φορτηγά εμπορεύματα καθημερινά – ποσότητες που δεν αρχίζουν να καλύπτουν ανάγκες. Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη ροή εμπορικών αγαθών. και αντίστροφα.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας μπορούν να παραδώσουν μόνο μια στάλα ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω ισραηλινών σημείων ελέγχου.

Αυτοί είναι απειλητικοί για τη ζωή περιορισμοί.
Οι άνθρωποι είναι τραυματισμένοι, πεινούν, σκάβουν με γυμνά χέρια στα ερείπια για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Είναι ολοένα και πιο απογοητευμένοι για την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει τις εχθροπραξίες. Και, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, αυτή η οργή στρέφεται όλο και περισσότερο στους εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα.

Η έλλειψη επαρκούς ανθρωπιστικής πρόσβασης σημαίνει ότι η επισιτιστική ανασφάλεια και οι ασθένειες εξαπλώνονται γρήγορα.

Η σοβαρή έλλειψη προμηθειών καταφυγίου είναι πιθανό να επιδεινώσει τις συνθήκες υγείας και να υπονομεύσει περαιτέρω την αξιοπρέπεια των ευάλωτων πληθυσμών, οδηγώντας δυνητικά σε απειλητικές για τη ζωή συνθήκες τον ερχόμενο χειμώνα.

Οι ανθρωπιστικοί εταίροι αναφέρουν ότι γυναίκες και παιδιά έχουν πληγεί σκληρά από το τραύμα αυτού του πολέμου.

Κάθε μέρα, σύμφωνα με την UNRWA, 10 παιδιά χάνουν το ένα ή και τα δύο τους πόδια. Η Γάζα φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ομάδα παιδιών ακρωτηριασμένων στη σύγχρονη ιστορία. Οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αποβάλουν και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον τοκετό.

Και, ωστόσο, οι ανθρωπιστές δεν τα παρατάνε.

Κυρία Πρόεδρε,

Παραμένουμε επίσης βαθιά ανήσυχοι για την επιδείνωση της κατάστασης στη Δυτική Όχθη.
Τον περασμένο χρόνο, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, μαζί με την ανεξέλεγκτη βία εποίκων και τις κατεδαφίσεις σπιτιών, οδήγησαν σε απότομη αύξηση των θανάτων, εκτεταμένες καταστροφές και αναγκαστικό εκτοπισμό.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, στις 4 Οκτωβρίου, 18 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή σε κτίριο κατοικιών στον προσφυγικό καταυλισμό Τουλκάρμ. Αυτό ήταν το πιο θανατηφόρο περιστατικό που πραγματοποιήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη από τότε που η OCHA άρχισε να καταγράφει συστηματικά τα θύματα το 2005.

Στη Δυτική Όχθη, η χρήση θανατηφόρας βίας πρέπει να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πρότυπα που διέπουν την επιβολή του νόμου. Οι τακτικές που χρησιμοποιούνται συνήθως κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών σε ένοπλες συγκρούσεις εγείρουν ανησυχίες για την υπερβολική χρήση βίας.
Προτρέπουμε τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Πρέπει να ασκηθεί η μέγιστη επιρροή για να ανακουφιστεί ο πόνος των αμάχων στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε άγνοια για αυτό που συμβαίνει — ούτε έχουμε την πολυτέλεια να κοιτάξουμε μακριά.

Γι' αυτό επαναλαμβάνουμε τις εκκλήσεις μας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση.

Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση του σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα ασκώντας την απαραίτητη πίεση και συνεργαζόμενοι για την επιδίωξη λογοδοσίας για διεθνή εγκλήματα.
Αυτό σημαίνει διασφάλιση ότι όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται.

Αυτό σημαίνει τη διασφάλιση της προστασίας των αμάχων και την ικανοποίηση των βασικών τους αναγκών για επιβίωση, όπου κι αν βρίσκονται, είτε εκκενώνονται είτε όχι.

Αυτό σημαίνει διασφάλιση ότι οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις προστατεύονται και διευκολύνονται, μεταξύ άλλων σύμφωνα με τις προσωρινές διαταγές του Διεθνούς Δικαστηρίου, για όλους τους αμάχους που έχουν ανάγκη.

Απαιτούνται επείγουσες διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Επικράτεια και για να αποτραπεί μια ευρύτερη περιφερειακή κάθοδος σε αιματοχυσία.

Τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν μέτρα για να επιτύχουν μια άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και μια πορεία προς τη βιώσιμη ειρήνη.

Αυτές οι θηριωδίες πρέπει να τελειώσουν.

Listen Live