Τρι, Οκτ 22, 2024

Δήλωση του Ανθρωπιστικού Συντονιστή για τον Λίβανο

Δήλωση του Ανθρωπιστικού Συντονιστή για τον Λίβανο

Imran Riza: μια έκκληση για προστασία των αμάχων και των πολιτικών υποδομών εν μέσω κλιμάκωσης των χτυπημάτων

Βηρυτός, 16 Οκτωβρίου 2024 – Τις τελευταίες ημέρες, γίναμε μάρτυρες ολοένα και πιο σοβαρών επιπτώσεων στις μη στρατιωτικές υποδομές και στους αμάχους σε ολόκληρο τον Λίβανο λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

Εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, τζαμιά, ιστορικές αγορές, συγκροτήματα κατοικιών και τώρα κυβερνητικά κτίρια γίνονται ερείπια. Οι εκτοπισμένες οικογένειες συνεχίζουν να αισθάνονται σε κίνδυνο, ακόμη και μετά τη φυγή τους σε ασφαλείς περιοχές.

Σήμερα το πρωί μια καταστροφική επίθεση στοίχισε τη ζωή σε ακόμη περισσότερους αμάχους και τοπικές αρχές που εργάζονται για την παροχή ανακούφισης, με την απεργία να σημειώνεται ακριβώς τη στιγμή που συγκαλούνταν μια συνάντηση κρίσης στον δήμο Nabatieh στο Νότιο Λίβανο.

Λυπάμαι και θρηνώ για τους θανάτους των Ahmad, Sadeq, Mohammed, Qassem –μελών μιας ομάδας αρωγής με τους οποίους τα Ηνωμένα Έθνη και οι ανθρωπιστικοί εταίροι συνεργάζονται για περισσότερο από ένα χρόνο– και όλα τα άλλα θύματα αυτής της σύγκρουσης που πρέπει να σταματήσει επειγόντως.

Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για να απαιτήσουμε σεβασμό των κανόνων πολέμου, οι οποίοι είναι σαφείς στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο: οι πολίτες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αναζητούν ασφάλεια, η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να διευκολυνθεί χωρίς εμπόδια και οι ανθρωπιστές πρέπει να μπορούν να εκτελούν τα καθήκοντά τους σε ασφάλεια. Δεν είναι στόχος.

Η καρδιά μου είναι με τις οικογένειες όλων εκείνων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σήμερα και στις 373 ημέρες εχθροπραξιών που προηγήθηκαν.

Listen Live