Σαβ, Σεπ 21, 2024

ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ FRANCE 24

Οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα περιπλέκουν την «ισχυρή εκδίκηση» του Ισραήλ για την εισβολή της Χαμάς

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε «ισχυρή εκδίκηση» κατά της Χαμάς μετά τη δραματική αιφνιδιαστική εισβολή της στη χώρα το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της διάσωσης του «σημαντικού αριθμού» των ομήρων που κρατούνται τώρα. Καθώς οι οικογένειες κινητοποιούνται για να βρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που αγνοούνται, το Ισραήλ πρέπει να εξισορροπήσει σκληρές ανταλλαγές.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια 25χρονη Κινεζο-Ισραηλινή ονόματι Noa παρουσιάζεται να απάγεται από άνδρες με μοτοσυκλέτες καθώς παρευρίσκεται στο μουσικό φεστιβάλ "Tribe of Nova" στην έρημο Negev του νότιου Ισραήλ . Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σάββατο, δεκάδες βίντεο αυτού του είδους έχουν γίνει viral, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Σύμφωνα με το Ισραήλ , περίπου χίλια μέλη της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς συμμετείχαν στη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση βομβαρδισμών και ένοπλων επιδρομών. Με τις συγκρούσεις να συνεχίζονται ακόμη τη Δευτέρα σε πολλές τοποθεσίες, έχουν ήδη καταγραφεί εκατοντάδες θάνατοι και δεκάδες απαγωγές.

Ισραηλινοί όμηροι, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικού προσωπικού και «γυναικών, παιδιών, μωρών, ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες», κρατούνται «σε σημαντικό αριθμό» στη Γάζα, αναγνώρισε ο Νετανιάχου το Σάββατο .

Το απόγευμα της Κυριακής, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς επιβεβαίωσε ότι η ομάδα κρατούσε ομήρους πάνω από 100 άτομα μετά την επίθεση στο Ισραήλ. Το Al Qassam, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ισχυρίστηκε ότι κρατούσε «δεκάδες» Ισραηλινούς στρατιώτες «προφυλαγμένους σε ασφαλή μέρη και σήραγγες αντίστασης», συμπεριλαμβανομένων «υψηλών αξιωματικών».

Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωσε επίσης σε τηλεοπτική ομιλία ότι η ομάδα του κρατούσε δεκάδες «ισραηλινούς αιχμαλώτους» στη Γάζα.

Γονείς και συγγενείς των αγνοουμένων παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου την Κυριακή στο Τελ Αβίβ, εκφράζοντας την απόγνωσή τους και καλώντας την κυβέρνηση σε βοήθεια.

Όπως ο Noa, η κόρη του Merav Leshem Gonen παρακολουθούσε το μουσικό φεστιβάλ "Tribe of Nova" δέκα χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας όταν δέχθηκε επίθεση από ένοπλους άνδρες. Μιλώντας στο συνέδριο, η Gonen περιγράφει την τελευταία φορά που άκουσε την κόρη της, η οποία της τηλεφώνησε ενώ κρυβόταν από τους επιτιθέμενους. «Τηλεφωνώ μαζί της και λέω «σε αγαπάμε» και «είναι εντάξει», λέει ο Gonen. «Ξέρω ότι λέω ψέματα γιατί δεν έχουμε απαντήσεις».

Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, περίπου 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο μουσικό φεστιβάλ, ενώ αρκετοί άλλοι απήχθησαν από ένοπλους άνδρες.

Για τον Vincent Lemire, ιστορικό και πρώην διευθυντή του Γαλλικού Κέντρου Ερευνών στην Ιερουσαλήμ (CRFJ), τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου σηματοδοτούν μια καμπή για ολόκληρη τη χώρα. "Είναι άνευ προηγουμένου στην ιστορία της ισραηλινο-παλαιστινιακής και ισραηλινο-αραβικής σύγκρουσης", λέει. "Ο πληθυσμός είναι εντελώς τραυματισμένος."

Ανάμεσα στους ομήρους είναι και διπλοί και ξένοι υπήκοοι. Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Μάικλ Χέρτζογκ ανέφερε ότι Αμερικανοί πολίτες είχαν συλληφθεί ως όμηροι. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης, οκτώ Ταϊλανδοί εργάτες τραυματίστηκαν, 12 σκοτώθηκαν και 11 αιχμαλωτίστηκαν. Και τουλάχιστον οκτώ Γάλλοι πολίτες εξακολουθούν να αγνοούνται, «πέθαναν ή όμηροι από τη Χαμάς», σύμφωνα με τον Meyer Habib, βουλευτή που εκπροσωπεί Γάλλους πολίτες στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.

Listen Live