Γάζα: Έρχεται χειμώνας - και αυτό σημαίνει κρύο και βροχή
Στη Γάζα, το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC) καταφέρνει να παρέχει ουσιαστική βοήθεια.
Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, το NRC έχει βοηθήσει περισσότερους από 120.000 ανθρώπους με καταφύγιο και είδη πρώτης ανάγκης, όπως σκηνές, κουβέρτες, στρώματα και σετ κουζίνας.
Έχουμε παράσχει σε περισσότερους από 66.000 Παλαιστίνιους μετρητά για να καλύψουμε τις βασικές τους ανάγκες.
Έχουμε παραδώσει ασφαλές πόσιμο νερό και κιτ υγιεινής σε περισσότερους από 106.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα.
......,.............
Στη Γάζα, πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι δεν έχουν επαρκή στέγη. Τώρα πλησιάζει ο χειμώνας, φέρνοντας κρύο, βροχερό καιρό. Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ επιτρέπει πολύ λίγα φορτία βοήθειας να εισέλθουν στη Γάζα, το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC) καταφέρνει να παρέχει ουσιαστική βοήθεια.
Η Nagham, 19 ετών, έχει εκτοπιστεί από το σπίτι της στη Γάζα λόγω της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών ενόπλων ομάδων. Για πάνω από ένα χρόνο, μετακινείται από μέρος σε μέρος, προσπαθώντας να βρει καταφύγιο από τις βόμβες. Κατά καιρούς, χρειάστηκε να κοιμηθεί στην ύπαιθρο.
«Έχουμε κουβαλήσει τον μικρό μας αδερφό για να τον προστατεύσουμε από αυτά τα αξιοθέατα, για να τον εμποδίσουμε να τα δει όλα».
- Nagham, 19
Τον Οκτώβριο, το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC) παρείχε στη Nagham και την οικογένειά της - πέντε άτομα συνολικά - τη δική τους σκηνή. Αυτό τους παρέχει κάποια προστασία από τον άνεμο και τις κακές καιρικές συνθήκες.
«Είμαστε ευγνώμονες για τη σκηνή. Αλλά δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της ζωής», λέει ο Nagham.
Όπως τα περισσότερα παιδιά και νέοι στη Γάζα, δεν μπορεί να πάει σχολείο από τον Οκτώβριο του 2023. Η ζωή της έχει τεθεί σε αναμονή.
Στο γυμνό έδαφος
Πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν χάσει τα σπίτια τους εξαιτίας των ανηλεών ισραηλινών βομβαρδισμών. Χρειάζονται βοήθεια για να βρουν ένα ασφαλές μέρος για να κοιμηθούν.
Έχοντας αναγκαστεί να φεύγουν ξανά και ξανά, εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στη Γάζα ζουν τώρα σε μικρές, υπερπλήρες σκηνές - ή αυτοσχέδια καταφύγια από μουσαμάδες, κουβέρτες, χαρτόνια και οποιοδήποτε άλλο υλικό που μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από τον άνεμο και τη βροχή.
«Όταν έρθει ο χειμώνας, αυτά τα καταφύγια δεν θα τα προστατεύσουν από δυνατούς ανέμους, έντονες βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες».
- Alison Ely, ειδικός στα καταφύγια του NRC στη Γάζα
«Παγώνουμε»
Τον περασμένο χειμώνα, σχεδόν όλοι όσοι εκτοπίστηκαν κατάφεραν να βρουν καταφύγιο χάρη στις οικογένειες που φιλοξενούσαν, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα δημόσια κτίρια.
Αυτό το χειμώνα, καθώς λιγότερα κτίρια παραμένουν όρθια, πολλοί Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να ζουν σε σκηνές και αυτοσχέδια καταφύγια που παρέχουν πολύ λιγότερη προστασία από τον κρύο αέρα και τη βροχή.
«Κάποιοι έχουν ράψει παλιούς σάκους ρυζιού για να διασφαλίσουν ότι έχουν κάτι, τουλάχιστον, μεταξύ τους και του ουρανού», λέει η Alison Ely του NRC, η οποία ηγείται και συντονίζει το έργο των ανθρωπιστικών υπηρεσιών που παρέχουν καταφύγιο σε οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα.
«Όταν έρθει ο χειμώνας, αυτά τα καταφύγια δεν θα τα προστατεύσουν από δυνατούς ανέμους, έντονες βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες».
Φοβούμενος τον χειμώνα
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι θερμοκρασίες στη Γάζα μπορεί να πέσει στους 6 βαθμούς Κελσίου. Ως αποτέλεσμα, όσοι δεν έχουν σπίτι είναι σημαντικά πιο ευάλωτοι σε ασθένειες, όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού και μολυσματικές ασθένειες.
Το κρύο αυξάνει επίσης τον κίνδυνο πυρκαγιάς, καθώς πολλές οικογένειες χρησιμοποιούν ξύλα για θέρμανση και μαγείρεμα. Η έλλειψη καυσίμου αναγκάζει πολλούς ακόμη και να καίνε πλαστικά, εκθέτοντάς τους σε επιβλαβείς ουσίες και αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού και άλλων ασθενειών.
«Δεν μπορούμε να το ονομάσουμε αυτό ζωή», εξηγεί ο Nagham. «Αγωνιζόμαστε να βρούμε φαγητό και νερό. Η ζωή είναι δύσκολη από κάθε άποψη – τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί άνετα, σε αντίθεση με το πώς ζούσαμε. Δεν έχουμε στρώματα. κοιμόμαστε σε ένα χαλάκι. Δεν έχουμε κουβέρτες, οπότε η σκηνή παγώνει τη νύχτα».
Η δουλειά μας στη Γάζα
Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, το NRC έχει βοηθήσει περισσότερους από 120.000 ανθρώπους με καταφύγιο και είδη πρώτης ανάγκης, όπως σκηνές, κουβέρτες, στρώματα και σετ κουζίνας.
Έχουμε παράσχει σε περισσότερους από 66.000 Παλαιστίνιους μετρητά για να καλύψουμε τις βασικές τους ανάγκες.
Έχουμε παραδώσει ασφαλές πόσιμο νερό και κιτ υγιεινής σε περισσότερους από 106.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα.
Φιλοξενούμε δραστηριότητες που βασίζονται στο παιχνίδι και προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για παιδιά. Αυτές οι υπηρεσίες είναι προσαρμοσμένες για να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν καλύτερα το άγχος και το τραύμα.
Ξεκινήσαμε και συλλόγους γονέων, με κοινές δραστηριότητες τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς τους. Μέχρι στιγμής περισσότερα από 5.000 άτομα έχουν επωφεληθεί από αυτά τα προγράμματα.
Υποστηρίζουμε τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους με υπηρεσίες νομικής βοήθειας και προστασίας.
Αναγνωρίζουμε ότι αυτή η υποστήριξη δεν είναι αρκετή όσο οι βόμβες συνεχίζουν να πέφτουν. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε ακούραστα μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ώστε οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα να μπορέσουν να πάρουν τη ζωή τους πίσω.
Ζει σε ακινησία
«Οι ζωές μας είναι σε αδιέξοδο. Είμαι φοιτητής πανεπιστημίου – χρειάζομαι χρήματα για δίδακτρα και φορητό υπολογιστή για να μάθω. Και δεν μπορώ να αντέξω οικονομικά τίποτα από αυτά. Απλώς καθόμαστε σε μια σκηνή, και αυτό είναι», λέει ο Nagham.
Αυτή και η οικογένειά της αναγκάστηκαν να φύγουν πολλές φορές τον περασμένο χρόνο. Ταξίδεψαν με τα πόδια σε κατεστραμμένους δρόμους μέσα από γειτονιές που έχουν γίνει κομμάτια, και έχουν δει τον θάνατο και τη φρίκη του πολέμου από κοντά.
Η Nagham εξηγεί ότι η οικογένεια έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να προστατεύσει τον μικρό της αδερφό από τα χειρότερα. «Έχουμε κουβαλήσει τον μικρό μας αδερφό για να τον προστατεύσουμε από αυτά τα αξιοθέατα, για να τον εμποδίσουμε να τα δει όλα».
Από τον Οκτώβριο του 2023, περισσότερα από 5.000 παιδιά και γονείς έχουν επωφεληθεί από το ψυχοκοινωνικό μας πρόγραμμα στη Γάζα.
Μια ολόκληρη γενιά παιδιών έχει τραυματιστεί
Μερικές από τις χειρότερες ζημιές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο είναι ο πόνος και η ανεπανόρθωτη ζημιά που προκλήθηκε σε παιδιά και νέους. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια που δεν έχουν καταστραφεί από τις ισραηλινές βόμβες έχουν επαναχρησιμοποιηθεί ως κατοικίες για εκτοπισμένες οικογένειες. Μια ολόκληρη γενιά παιδιών έχει τραυματιστεί και όλα χρειάζονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
Για το λόγο αυτό, έχουμε εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει τα παιδιά να μάθουν και να παίξουν σε πιο ασφαλές περιβάλλον. Διοργανώνουμε δραστηριότητες που έχουν συνιστώσα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Αυτές οι υπηρεσίες είναι εξατομικευμένες για να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν καλύτερα το άγχος και το τραύμα. Έχουμε επίσης δημιουργήσει λέσχες γονέων που προσφέρουν κοινές δραστηριότητες τόσο για παιδιά όσο και για γονείς.
Οξεία πείνα
Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα στερούνται επαρκούς τροφής. Το 86 τοις εκατό του πληθυσμού στη Γάζα αντιμετωπίζει ελλείψεις τροφίμων σε επίπεδο κρίσης ή χειρότερα, και σχεδόν 133.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν καταστροφικά επίπεδα πείνας.
Ο πατέρας του Nagham, Aladdin, λέει ότι αρχικά φοβόντουσαν τις βόμβες, αλλά σταδιακά έμαθαν να αντέχουν τον φόβο. Η έλλειψη τροφής και νερού έχει γίνει εξίσου απειλητική: «Αν δεν μας βομβαρδίσουν, θα πεθάνουμε από την πείνα», λέει.
«Αν δεν μας βομβαρδίσουν, θα πεθάνουμε από την πείνα».
- Ο Αλαντίν, ο πατέρας του Ναγκάμ
Η οικογένεια πρέπει να μεριμνήσει για το φαγητό που καταφέρνει, και ακόμη και το πιο απλό γεύμα γίνεται γιορτή.
«Ψήνουμε το ψωμί που τρώμε», λέει ο Nagham. «Ακόμα και το φαγητό που τρώμε, τα γεύματα που θεωρείς μικρά, θεωρούμε ένα πλούσιο γεύμα. Το κουτάκι με φασόλια που έχετε για πρωινό, το μοιράζουμε στα τρία γεύματα.»
Ο Jan Egeland, Γενικός Γραμματέας του NRC, επισκέφτηκε πρόσφατα τη Γάζα και είδε την καταστροφή και τα δεινά από πρώτο χέρι.
«Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, πολλοί δεν έχουν ούτε μια σκηνή ή έναν μουσαμά για καταφύγιο».
- Jan Egeland, NRC
«Δεν θα τα παρατήσουμε»
Ο Egeland εξηγεί: «Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε με πλήρη δυναμικότητα για να διανέμουμε κουβέρτες, στρώματα, εξοπλισμό κουζίνας, είδη υγιεινής και, πάνω απ 'όλα, σκηνές, μουσαμάδες και άλλο εξοπλισμό που μπορούν να παρέχουν στις εκτοπισμένες οικογένειες καλύτερη προστασία από τον άνεμο και την κακοκαιρία».
«Παρά τη συντριπτική ταλαιπωρία και τον περιορισμένο αριθμό επείγουσας βοήθειας που μπορούμε να περάσουμε στη Γάζα, δεν θα τα παρατήσουμε. Κάθε μέρα, βλέπουμε ότι κάνουμε τη διαφορά και κάνουμε τη ζωή των εκτοπισμένων οικογενειών λίγο πιο εύκολη», λέει.
Πέρυσι βοηθήσαμε να τεθεί μια στέγη πάνω από τα κεφάλια 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η ανάγκη είναι τεράστια, αλλά μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερους ανθρώπους.