Δευ, Σεπ 23, 2024

ΓΑΖΑ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΗΕ

ΓΑΖΑ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΗΕ

Μιλώντας στο Πεκίνο , ο κ. Γκουτέρες είπε ότι μια κατάπαυση του πυρός θα «παρείχε επαρκή χρόνο και χώρο» για να πραγματοποιηθούν δύο βασικές εκκλήσεις που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα: στη Χαμάς, για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και στο Ισραήλ. , για να επιτραπεί αμέσως η είσοδος της βοήθειας στον αποκλεισμένο θύλακα στη δίνη μιας καταστροφικής ανθρωπιστικής κρίσης.

«Η περιοχή βρίσκεται στον γκρεμό», προειδοποίησε.

Το κάλεσμα ήρθε μια ημέρα αφότου εκατοντάδες σκοτώθηκαν σε επίθεση στο νοσοκομείο Al-Ahli στην πόλη της Γάζας, την οποία ο κ. Γκουτέρες καταδίκασε έντονα , τονίζοντας ότι τα νοσοκομεία και όλο το ιατρικό προσωπικό προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο.

Και οι δύο πλευρές έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη, με τις ντε φάκτο αρχές της Γάζας να κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος με τη σειρά του θεωρούσε υπεύθυνους ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ προς το Ισραήλ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει το πρωί της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει την κρίση, με τις διπλωματικές εντάσεις να αυξάνονται μετά τη φονική έκρηξη σε νοσοκομείο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφτασε στο Ισραήλ όπου τον συνάντησε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο κ. Μπάιντεν δεσμεύτηκε να υποστηρίξει το Ισραήλ και είπε ότι είναι «βαθιά λυπημένος και εξοργισμένος» από τη φονική έκρηξη στο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας.

Η βοήθεια κόλλησε στα σύνορα

Φορτηγά που μετέφεραν ναυαγοσωστική βοήθεια παρέμειναν παρατεταγμένα στο πέρασμα της Ράφα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου. Σε μια ανάρτηση στην κοινωνική πλατφόρμα X την Τετάρτη, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ( ΠΟΥ ) του ΟΗΕ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους εξέφρασε τη λύπη του που οι προμήθειες του ΠΟΥ έχουν «κολλήσει» στα σύνορα εδώ και τέσσερις ημέρες.

«Κάθε δευτερόλεπτο που περιμένουμε να λάβουμε ιατρική βοήθεια, χάνουμε ζωές», είπε.

Οι αδιάκοπες διπλωματικές προσπάθειες ανώτερων αξιωματούχων του ΟΗΕ υπέρ της ανθρωπιστικής πρόσβασης επρόκειτο να συνεχιστούν, με τον επικεφαλής αρωγής της οργάνωσης Μάρτιν Γκρίφιθς να βρίσκεται στο Κάιρο, όπου θα συνοδεύεται από τον Γενικό Γραμματέα Γκουτέρες την Πέμπτη.

Ο κ. Γκρίφιθς έγραψε στο Χ την Τετάρτη ότι η παροχή βοήθειας στον λαό της Γάζας είναι «θέμα ζωής ή θανάτου».

«Το να το κάνεις με «συνεχή, απρόσκοπτο, προβλέψιμο τρόπο» είναι μια «ανθρωπιστική επιταγή», πρόσθεσε.

«Υπερβολικά πολλές ζωές στην ισορροπία»

Τα τρόφιμα, το νερό, τα κρίσιμα φάρμακα και οι προμήθειες υγείας εξαντλούνται γρήγορα στον θύλακα, όπου πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί από την έναρξη της σύγκρουσης. Ο ΠΟΥ δήλωσε την Τρίτη ότι από τα 35 νοσοκομεία εκεί, τα τέσσερα δεν λειτουργούν «λόγω σοβαρών ζημιών και στόχευσης». Μόνο οκτώ από τα 22 κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) είναι εν μέρει λειτουργικά.

Ο κ. Γκουτέρες υπογράμμισε ότι η βοήθεια χρειάζεται απεγνωσμένα για να ανταποκριθούν στις «πιο βασικές ανάγκες» του λαού της Γάζας, η «συντριπτική πλειοψηφία» του οποίου είναι γυναίκες και παιδιά.

«Πάρα πολλές ζωές – και η μοίρα ολόκληρης της περιοχής – κρέμονται από την ισορροπία», είπε.

Listen Live