Παρ, Ιουλ 19, 2024

Βρετανικό Μουσείο: Ο νέος προσωρινός διευθυντής δεν απορρίπτει την κοινή χρήση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Βρετανικό Μουσείο: Ο νέος προσωρινός διευθυντής δεν απορρίπτει την κοινή χρήση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ο σερ Μαρκ Τζόουνς, πρώην διευθυντής του Μουσείου Βικτωρίας και Αλβέρτου και υπέρ της κοινής χρήσης των Γλυπτών του Παρθενώνα με την Ελλάδα, είναι ο νέος προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του πολιτιστικού ιδρύματος επικύρωσε ομόφωνα με το διορισμό του.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Τζορτζ Όσμπορν, στις προτεραιότητες συμπεριλαμβάνεται η καταλογογράφηση αντικειμένων που δεν είναι καταγεγραμμένα, όπως αποκαλύφθηκε, η βελτίωση της ασφάλειας, η επίβλεψη των εργασιών ανακαίνισης και η αποκατάσταση του κύρους του Βρετανικού Μουσείου. Η μεγαλύτερη κλοπή στην ιστορία του αλλά και η οροφή που… έσταζε στην αίθουσα όπου φιλοξενούνται τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχουν επιφέρει μεγάλα πλήγματα.

Ο διορισμός του Μαρκ Τζόουνς θα πρέπει να πάρει και την έγκριση του Βρετανού πρωθυπουργού, ωστόσο η διαδικασία θεωρείται μάλλον τυπική.

Το 2002, ενώ ήταν διευθυντής του Μουσείου Βικτωρίας και Αλβέρτου, είχε δηλώσει στον Observer ανοιχτός σε μια συνεργασία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Όπου υπάρχει μια ισχυρή πεποίθηση, υπάρχει και μια ευκαιρία, εάν μπορεί να αναγνωριστεί. Δεν πρόκειται απαραίτητα για περίπτωση μεταβίβασης ιδιοκτησίας ή επιστροφής των μαρμάρων οριστικά, αλλά όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι πραγματικά σημαντικά, όπως κάνουν οι Έλληνες και το Βρετανικό Μουσείο σε αυτήν την περίπτωση, αυτό είναι πραγματικά καλό. Η απάθεια είναι ο μεγάλος εχθρός μας» είχε πει.

 

Listen Live