Τετ, Οκτ 2, 2024

ΒΕΤΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

ΒΕΤΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Οι ΗΠΑ ασκούν βέτο στο ψήφισμα για τη Γάζα που ζητούσε «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή το πρωί, ώρα Νέας Υόρκης, για να συζητήσει την καταστροφική κατάσταση στη Γάζα. Αυτό ακολουθεί την επείγουσα επιστολή της Τετάρτης του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες –ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του– που παροτρύνει το σώμα να βοηθήσει στον τερματισμό της σφαγής στον θύλακα που έχει χτυπηθεί από τον πόλεμο μέσω μιας διαρκούς ανθρωπιστικής εκεχειρίας. Ένα ψήφισμα που κατατέθηκε αργά το απόγευμα στην αίθουσα που ζητούσε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός άσκησε βέτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας διεκόπη.

Εδώ είναι τα βασικά σημεία:

Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε ψήφισμα που υποβλήθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και υποστηρίχθηκε από περισσότερα από 90 κράτη μέλη. Υπήρξαν 13 ψήφοι υπέρ και το Ηνωμένο Βασίλειο απείχε.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ ξεκίνησε αυτή την τελευταία συνάντηση για την κρίση με μια αυστηρή προειδοποίηση ότι « δεν υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για την αποτελεσματική παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας ».

Είπε ότι «τα μάτια του κόσμου - και τα μάτια της ιστορίας - παρακολουθούν», απαιτώντας από τη διεθνή κοινότητα να «κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να τελειώσει η δοκιμασία του λαού της Γάζας.

Ο κ. Γκουτέρες είπε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη είναι απόλυτα δεσμευμένα να μείνουν και να προσφέρουν για τον λαό της Γάζας».

Το ψήφισμα που δεν εγκρίθηκε έλαβε υπόψη την επίκληση του Γενικού Γραμματέα στο άρθρο 99 , εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την «καταστροφική κατάσταση» στη Γάζα και τόνισε ότι τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και οι Ισραηλινοί πολίτες πρέπει να προστατεύονται.

Απαίτησε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων καθώς και ανθρωπιστική πρόσβαση.

Δεν καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Listen Live