Παρ, Νοε 22, 2024

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Περισσότερο από το 50 τοις εκατό του πληθυσμού –περίπου 23,7 εκατομμύρια άνθρωποι– χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Περισσότερο από το 50 τοις εκατό του πληθυσμού –περίπου 23,7 εκατομμύρια άνθρωποι– χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια

Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΤΙ ΛΕΧΘΗΚΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

Περισσότερο από το 50 τοις εκατό του πληθυσμού –περίπου 23,7 εκατομμύρια άνθρωποι– χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια
φέτος, ο τρίτος υψηλότερος αριθμός ανθρώπων που έχουν ανάγκη στον κόσμο.

Η κα Lisa Doughten, Διευθύντρια Χρηματοδότησης και Συνεργασιών στην UNOCHA, εξ ονόματος του κ. Martin Griffiths, Συντονιστή της USG για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Έκτακτης Ανάγκης - Ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στο Αφγανιστάν

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, οι ανθρωπιστικές ανάγκες στο Αφγανιστάν παραμένουν ανησυχητικά υψηλές.

Περισσότερο από το 50 τοις εκατό του πληθυσμού –περίπου 23,7 εκατομμύρια άνθρωποι– χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια φέτος, ο τρίτος υψηλότερος αριθμός ανθρώπων που έχουν ανάγκη στον κόσμο.

Ο μισός πληθυσμός ζει στη φτώχεια. Ένας στους τέσσερις Αφγανούς είναι αβέβαιος από πού θα έρθει το επόμενο γεύμα του.

Σχεδόν τρία εκατομμύρια παιδιά βιώνουν έντονα επίπεδα πείνας.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 618.000 Αφγανοί έχουν επιστρέψει από το Πακιστάν –σχεδόν το 80% είναι γυναίκες και παιδιά– και πολλοί από αυτούς χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι ιδιαίτερα οξείες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο Αφγανιστάν βαθαίνουν την ανθρωπιστική κρίση.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιο συχνά και πιο έντονα.

Ορισμένες περιοχές στο Αφγανιστάν έχουν θερμανθεί διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο από το 1950. Η μείωση των
βροχοπτώσεων και οι επαναλαμβανόμενες συνθήκες ξηρασίας έχουν συμβάλει σε μια μεγάλης κλίμακας κρίση νερού. Οι ετήσιες ξηρασίες προβλέπεται πλέον να είναι ο κανόνας μέχρι το 2030. Η πιθανότητα ξαφνικών πλημμυρών έχει επίσης αυξηθεί, ακόμη και όταν οι βροχοπτώσεις δεν είναι ιδιαίτερα έντονες.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο, σχεδόν 120.000 άνθρωποι επλήγησαν από ξαφνικές πλημμύρες και κατολισθήσεις λάσπης, κυρίως στις βόρειες, βορειοανατολικές και δυτικές περιοχές του Αφγανιστάν.

Ολόκληρα χωριά καταστράφηκαν και περισσότεροι από 340 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Χάθηκαν επίσης ζώα και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γεωργικής γης.

Το Αφγανιστάν παραμένει εντελώς απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει αυτές τις ολοένα και πιο επίμονες απειλές και θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και έγκαιρης αντίδρασης.

Γίνονται ήδη προσπάθειες για τη θέσπιση προληπτικών προγραμμάτων δράσης για την ενεργοποίηση υποστήριξης ενόψει
των προβλεπόμενων κλιματικών γεγονότων, αλλά αυτά θα πρέπει να είναι επαρκώς στελεχωμένα και να χρηματοδοτηθούν για να αποδώσουν καρπούς.

Κύριε Πρόεδρε,
Το Αφγανιστάν θα εισέλθει σύντομα στον τέταρτο χρόνο του υπό την de facto εξουσία των Ταλιμπάν. Κανείς δεν έχει νιώσει τον αντίκτυπο πιο βαθιά από τις γυναίκες και τα κορίτσια. Διατάγματα που περιορίζουν την κίνηση και τη συμμετοχή τους στη δημόσια ζωή δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστο κανένα μέρος της ζωής τους.

Έχουν περάσει περισσότερες από 1.000 ημέρες από τότε που στα κορίτσια άνω των 11 ετών απαγορεύτηκε η φοίτηση στο γυμνάσιο.

Αυτό ισοδυναμεί με τον χρόνο που απαιτείται για την απόκτηση πτυχίου πανεπιστημίου, μια προειδοποίηση για ένα ασύλληπτο μέλλον χωρίς Αφγανές γιατρούς, δασκάλες ή μηχανικούς.

Η απαγόρευση της εκπαίδευσης των κοριτσιών τροφοδοτεί την αύξηση των παιδικών γάμων και της πρόωρης τεκνοποίησης, με τρομερές σωματικές, συναισθηματικές και οικονομικές συνέπειες.

Αυξάνονται επίσης οι αναφορές για απόπειρες αυτοκτονίας μεταξύ γυναικών και κοριτσιών.

Παρά τους περιορισμούς στην ικανότητα εργασίας, καθώς και τον κίνδυνο για την προσωπική τους ασφάλεια, οι Αφγανές συνεχίζουν να συμμετέχουν στην ανθρωπιστική απόκριση. Σύμφωνα με έρευνα του Μαρτίου 2024 σχετικά με τον λειτουργικό αντίκτυπο της απαγόρευσης, το 72 τοις εκατό των οργανώσεων που απάντησαν λειτουργούν είτε εν μέρει είτε πλήρως με γυναίκες και άνδρες. Οι μισές οργανώσεις που απάντησαν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τοπικές ρυθμίσεις για να επιτρέψουν τη συμμετοχή του αφγανικού γυναικείου προσωπικού σε δραστηριότητες πεδίου – από 41 τοις εκατό τον Ιούλιο του 2023.

Κύριε Πρόεδρε,
Αυτή είναι η πέμπτη ενημέρωση του OCHA στο Συμβούλιο μετά την έγκριση της «ανθρωπιστικής εξαίρεσης» στο ψήφισμα 2615 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το ψήφισμα συνεχίζει να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο να καταστεί δυνατή η σωτήρια ανθρωπιστική δράση, η οποία επέτρεψε πέρυσι σε περίπου 28 εκατομμύρια ανθρώπους – περισσότερο από το 60 τοις εκατό του πληθυσμού – να λάβουν βοήθεια.

Η ανθρωπιστική εξαίρεση καλύπτει σημαντικές επιλέξιμες δαπάνες που είναι απαραίτητες για την παροχή αυτής της βοήθειας.

Αυτό περιλαμβάνει:
 Ενοικίαση σε κρατικές εγκαταστάσεις και αποθήκες.
 Παρακράτηση φόρου στο εισόδημα του προσωπικού εθνικών/διεθνών ΜΚΟ, ενοίκια και προμηθευτές.
 Βίζες και άδειες εργασίας για προσωπικό εθνικών και διεθνών ΜΚΟ.
 Τέλη για εισαγωγές.
 Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας όπως νερό και ηλεκτρισμός.
 Άδειες εγγραφής ΜΚΟ, εξοπλισμός επικοινωνιών και δημοτικά τέλη.
και
 Η πληρωμή του κόστους υλοποίησης του προγράμματος, για παράδειγμα μεροκάματα για μεταφορά και γεύμα για
ευαισθητοποίηση, εκπαιδευτικές συνεδρίες και αποστολές παρακολούθησης.

Τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Οικονομίας, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Υδάτων και Ενέργειας, το Τμήμα Τελωνείων και Εσόδων και το Υπουργείο Μεταφορών και Πολιτικής Αεροπορίας.

Η φύση και ο τρόπος των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν βάσει της εξαίρεσης δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία τρία χρόνια. Πράγματι, είναι πανομοιότυπα με εκείνα που κατασκευάστηκαν υπό την προ του Αυγούστου 2021 διοίκηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν. Για παράδειγμα, οι τελωνειακές χρεώσεις παραμένουν περίπου στα 23 δολάρια ΗΠΑ ανά εμπορευματοκιβώτιο ή αποστολή, ποσοστό που δεν έχει αλλάξει από την εποχή της Δημοκρατίας.

Όλες οι πληρωμές που πραγματοποιούνται βάσει της εξαίρεσης αποτελούν προβλέψιμα, προϋπολογισμένα λειτουργικά έξοδα που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης στο Αφγανιστάν. Ως πληρωμές απαραίτητες για τη διασφάλιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και άλλων δραστηριοτήτων που υποστηρίζουν βασικές ανθρώπινες ανάγκες, επιτρέπονται ρητώς βάσει της απόφασης 2615. Είναι σύμφωνες με τις πληρωμές που πραγματοποιούμε σε κάθε ανθρωπιστική επιχείρηση παγκοσμίως.

Κύριε Πρόεδρε,
Το ψήφισμα 2615 συνέβαλε επίσης στη μείωση των δυσκολιών όσον αφορά τη διεκπεραίωση πληρωμών και τη μεταφορά κεφαλαίων στο Αφγανιστάν για αυτούς τους ανθρωπιστικούς σκοπούς. Ο αριθμός των αναφερόμενων ζητημάτων με οικονομικές συναλλαγές από υπηρεσίες του ΟΗΕ και ΜΚΟ μειώθηκε από 87 τοις εκατό τον Νοέμβριο του 2021 σε 40 τοις εκατό τον Ιούνιο του 2024. Η χρήση των Hawalas για τη μεταφορά κεφαλαίων μειώθηκε κατά συνέπεια από 68 τοις εκατό τον Νοέμβριο του 2021 σε 32 τοις εκατό σεντ τονΙούνιο του 2024.

Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν. Οι συνεργάτες μας αναφέρουν συνεχείς περιορισμούς τόσο στη μεταφορά όσο και στην ανάληψη κεφαλαίων, καθώς και καθυστερήσεις στη μεταφορά κεφαλαίων.

Περίπου το 18 τοις εκατό ανέφερε ότι είχε μια οικονομική συναλλαγή με το Αφγανιστάν αρνήθηκε.

Αυτές οι προκλήσεις εξακολουθούν να επηρεάζουν την ανθρωπιστική ανταπόκριση, με τις υπηρεσίες να πρέπει να καθυστερήσουν την υλοποίηση έργων, να αναστείλουν προγράμματα ή να βοηθήσουν λιγότερους δικαιούχους.

Κύριε Πρόεδρε,
Συνεχίζουμε να ενισχύουμε και να επεκτείνουμε τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου στο Αφγανιστάν.

Το Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών Αναδόχων (CIMS) στο οποίο αναφερθήκαμε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου είναι πλέον σε λειτουργία.

Αυτό το σύστημα διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους εταίρους, τους εργολάβους και άλλους παρόχους αγαθών και υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται από διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν. Στόχος του είναι να ελαχιστοποιήσει τις επικαλύψεις προσπαθειών και να παρέχει μια γρήγορη πηγή αναφοράς για νέους εργολάβους. Επιτρέπει στους εργολάβους και τους παρόχους υπηρεσιών που ενεργούν αντίθετα με τον Κώδικα Δεοντολογίας του ΟΗΕ να μπουν στη μαύρη λίστα. Είναι σημαντικό ότι οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών είναι σε θέση να μοιράζονται δεδομένα και πληροφορίες για εταίρους και άλλους εργολάβους προτού δεσμευτούν.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταβάλλουν επίσης κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουν ότι η βοήθεια φτάνει στους προβλεπόμενους δικαιούχους.

Τα βήματα λαμβάνονται σε διάφορα στάδια στις φάσεις αξιολόγησης, σχεδιασμού, διανομής και παρακολούθησης των λειτουργιών.

Αυτά περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε:
 Απευθείας παρακολούθηση και παρακολούθηση τρίτων για τη συσχέτιση της αναφερόμενης απόδοσης με τις πραγματικές εκροές και τις αναφερόμενες δαπάνες.
 Επιτόπιες οικονομικές επαληθεύσεις σχετικά με τον διαχωρισμό καθηκόντων, τις λογιστικές διαδικασίες, τη διαχείριση μετρητών, τις προμήθειες και τις συμβάσεις, τις συμβάσεις προσωπικού, την εσωτερική παρακολούθηση, την πρόληψη της απάτης και τους μηχανισμούς δοκιμής παραπόνων και ανατροφοδότησης.
 Προσωπικές επιθεωρήσεις και επιθεωρήσεις γραφείου για έλεγχο της ακρίβειας των οικονομικών αναφορών, καθώς και έλεγχος δεδομένων γενικού καθολικού συνεργατών και συμφωνιών τραπεζών.

Οι ανθρωπιστικοί φορείς επωφελούνται επίσης και συμβάλλουν στο εύρωστο σύστημα διαχείρισης κινδύνου που υπάρχει.

Κύριε Πρόεδρε,
Παρά τις πολλές προκλήσεις, 9,9 εκατομμύρια άνθρωποι στο Αφγανιστάν έλαβαν τουλάχιστον μία μορφή βοήθειας από τον
Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2024.


Ωστόσο, έξι μήνες μετά το τρέχον έτος, έχουμε λάβει μόλις 649 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ – ή το 21 τοις εκατό των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για την κάλυψη των τεράστιων επιπέδων ανθρωπιστικής ανάγκης.

Τα προγράμματα διάσωσης έπρεπε να κλείσουν λόγω έλλειψης κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων 150 κινητών ομάδων υγείας και διατροφής. Άλλες 40 ομάδες βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, στερώντας δυνητικά 700.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών από ζωτικής σημασίας υπηρεσίες διατροφικής θεραπείας για σοβαρό οξύ υποσιτισμό.

Η έλλειψη κεφαλαίων θέτει επίσης σε κίνδυνο τα δύο τελευταία προγράμματα εκκαθάρισης ναρκών και ένα πρόγραμμα βοήθειας για θύματα ναρκών στο Αφγανιστάν. Αυτά τα προγράμματα θα σταματήσουν τον επόμενο μήνα εάν δεν ληφθούν πρόσθετα κεφάλαια. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από τη μόλυνση από εκρηκτικά μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένων 475 σχολείων και 230 εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης.

Θα μπορούσα να συνεχίσω, κύριε Πρόεδρε, αλλά η λίστα με τα προγράμματα που βρίσκονται στα πρόθυρα του τερματισμού είναι απλώς πολύ μεγάλη. Τα μέλη του Συμβουλίου θα βρουν την πλήρη λίστα στην πρόσφατα δημοσιευμένη ανάλυση Κρίσιμων Κενών Χρηματοδότησης.

Κύριε Πρόεδρε,
Οι Αφγανοί συνεχίζουν να αισθάνονται τις σύνθετες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της φτώχειας και της καταπίεσης.
Εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια για την καθημερινή τους επιβίωση. Προτρέπουμε τους δωρητές να χρηματοδοτήσουν πλήρως την έκκληση για το Αφγανιστάν, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτή τη σωτήρια υποστήριξη.

Αλλά υπάρχει κίνδυνος διολίσθησης σε ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες. Πρέπει επίσης να βρούμε τρόπους για να υποστηρίξουμε τον αφγανικό λαό με πιο μακροπρόθεσμες λύσεις για να τον βοηθήσουμε να βγει από τη φτώχεια και να αντισταθεί σε ένα ολοένα και βαθύτερο σύνολο κραδασμών που σχετίζονται με το κλίμα.

Τίποτα δεν είναι εύκολο στο Αφγανιστάν, αλλά με συνεχή βοήθεια, μπορούμε να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους στην
πραγματοποίηση μιας ζωής με ειρήνη, σταθερότητα και ελπίδα.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Γραφείο του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live