Κυρ, Νοε 24, 2024

Αφγανιστάν: Η παιδική πνευμονία, ο υποσιτισμός αυξάνονται καθώς οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβληματα

Αφγανιστάν: Η παιδική πνευμονία, ο υποσιτισμός αυξάνονται καθώς οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβληματα

Καμπούλ (ΔΕΕΣ) – Καθώς μπαίνει ο χειμώνας σε όλο το Αφγανιστάν και καθώς επιδεινώνεται η οικονομική κρίση, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) βλέπει μια έξαρση στις περιπτώσεις παιδικής πνευμονίας και υποσιτισμού.

Σε 33 νοσοκομεία που υποστηρίζονται από τη ΔΕΕΣ σε όλη τη χώρα, τα κρούσματα παιδικού υποσιτισμού είναι ήδη 90% υψηλότερα το 2022 σε σύγκριση με το σύνολο του 2021, αυξάνοντας από 33.000 σε πάνω από 63.000 μέχρι στιγμής φέτος. Εν τω μεταξύ, σε ένα νοσοκομείο παίδων στην Καμπούλ που υποστηρίζεται από τη ΔΕΕΣ, ο αριθμός των παιδιών κάτω των 5 ετών που νοσηλεύονται για πνευμονία έχει αυξηθεί κατά 55 τοις εκατό το 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Το επίπεδο της φτώχειας στο Αφγανιστάν έχει αυξηθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να αγοράσουν υλικό για να κρατήσουν τα σπίτια και τα παιδιά τους ζεστά. Δεν έχουν επίσης την οικονομική δυνατότητα να ταΐσουν σωστά τα παιδιά τους, έτσι τα κρούσματα πνευμονίας αυξάνονται και ο αριθμός των περιπτώσεων υποσιτισμού που συνδέονται με πνευμονία θα αυξηθεί επίσης», δήλωσε ο Δρ. Abdul Qayum Azeemi, γιατρός της ICRC που συντονίζει το πρόγραμμα της ICRC στο νοσοκομείο Indira Ghandhi της Καμπούλ.

Παρά τη σημαντική μείωση της έντασης των μαχών, η ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν παραμένει ανησυχητική. Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού (24 εκατομμύρια άνθρωποι) χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια και οι μισοί (20 εκατομμύρια άνθρωποι) αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια. Η βαθύτερη οικονομική κρίση που επηρεάζεται περαιτέρω από τις διεθνείς κυρώσεις και τις οικονομικές συνέπειες της διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας καθιστά αδύνατο για εκατομμύρια Αφγανούς να τα βγάλουν πέρα. Οι τιμές του σιταριού, του μαγειρικού λαδιού και των λιπασμάτων έχουν αυξηθεί. Οι άνθρωποι έχασαν πηγές εισοδήματος και εξάντλησαν τα οικονομικά τους αποθέματα. Ο αγροτικός τομέας έχει επίσης επηρεαστεί από σεισμούς, ξηρασίες και πλημμύρες.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live