Κυρ, Οκτ 6, 2024

ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΤΡΑΓΙΚΩΝ ΔΙΛΗΜΜΑΤΩΝ

ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΤΡΑΓΙΚΩΝ ΔΙΛΗΜΜΑΤΩΝ

Ο Τζερεμι Μποουεν συντάκτης του BBC τονιζε προχθες μια σημαντική πραγματικότητα:
"Είναι καιρός να σταματήσουμε να μιλάμε για τον κίνδυνο ο πόλεμος στη Γάζα να εξαπλωθεί και αλλού στη Μέση Ανατολή. Έχει ήδη συμβεί."

Εν τω μεταξύ γαλλικες πηγές μεταδιδουν τα παρακατω ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ:
"Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν νέο χτύπημα το Σάββατο σε στόχο των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, αφού οι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν προειδοποίησαν για περαιτέρω επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα . Το χτύπημα σε τοποθεσία ραντάρ των Χούτι έρχεται εν μέσω αυξημένων φόβων ότι ο πόλεμος του Ισραήλ με την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς θα μπορούσε να κατακλύσει την ευρύτερη περιοχή."

ΟΙ ΧΟΥΤΙ
Το ΒΒC περιγράφει τους ΧΟΥΤΙ ως εξής:
"Οι Χούτι είναι μια ένοπλη ομάδα από μια υπο-ομάδα της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας της Υεμένης, των Ζαϊντί. Οι περισσότεροι Υεμενίτες ζουν σε περιοχές υπό τον έλεγχο των Χούτι. Εκτός από τη Σαναά και τα βόρεια της Υεμένης, οι Χούτι ελέγχουν την ακτογραμμή της Ερυθράς Θάλασσας."

Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Στα μέσα Οκτωβρίου σημειώναμε πως με την ΠΟΛΕΜΙΚΗ επιχείρηση έδάφους από το Ισραήλ για είσοδο και έλεγχο της Γάζας ουδείς θα γνωρίζε τι κόσμος θα ξημερώνε στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.
Με μαζικές οδομαχίες ,εκατέρωθεν, με χρήση κάθε μέσου αμύνης και επιθέσεως από το Ισραήλ, τη Χαμάς και ποικίλες δορυφορικές πολεμικές μηχανές η Ανατολική Μεσόγειος θα γνωρίσει εκρήξεις ποικίλων απροσδιόριστων φαινόμενων και πραγματικοτήτων.

Οι ανθρωποθυσίες και οι τραγωδίες θα είναι απροσμέτρητες και οι κραδασμοί σε δεκάδες χώρες ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ.
Εκατόν ημέρες από την έναρξη του πολέμου Ισραηλ Χαμας η δορυφορικη ΠΟΛΕΜΙΚΗ μηχανή των Χουτι συνεχιζει πάρα τις επιθέσεις που έχει δεχτει να παρενοχλει δραστικα το θαλάσσιο περασμα που είναι συνδεδεμενο με το 15% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου και περιλαμβάνει το 8% των παγκόσμιων σιτηρών, το 12% του θαλάσσιου πετρελαίου και το 8% του παγκόσμιου υγροποιημένου φυσικού αερίου.

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ FRANCE 24 ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΥΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ
Το χτύπημα σε τοποθεσία ραντάρ των Χούθι έρχεται μια ημέρα μετά τις δεκάδες επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα ενίσχυσαν τους φόβους ότι ο πόλεμος του Ισραήλ με την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς θα μπορούσε να κατακλύσει την ευρύτερη περιοχή.

Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης των μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν ανέφεραν νωρίτερα ότι η αεροπορική βάση Al-Dailami στην πρωτεύουσα της Υεμένης , τη Σαναά, που ελέγχεται από τους αντάρτες, χτυπήθηκε.

Οι Χούτι, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει εβδομάδες επιθέσεων σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς , προειδοποίησαν ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Βρετανίας ήταν «νόμιμοι στόχοι» μετά το πρώτο βόλεμα των χτυπημάτων.

Η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οκτώ σύμμαχοι δήλωσαν ότι τα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή είχαν στόχο να «αποκλιμακώσουν την ένταση», αλλά οι Χούθι υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους.

«Όλα τα αμερικανικά-βρετανικά συμφέροντα έχουν γίνει νόμιμοι στόχοι» μετά τα χτυπήματα, δήλωσε το Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο των ανταρτών.

Ο Χουσεΐν αλ-Εζί, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ανταρτών, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία «θα πρέπει να προετοιμαστούν να πληρώσουν βαρύ τίμημα».

Οι αντάρτες ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος το 2014 και αποτελούν μέρος ενός «άξονα αντίστασης» που υποστηρίζεται από το Ιράν ενάντια στο Ισραήλ και τους συμμάχους του.

Η βία που εμπλέκει ομάδες ευθυγραμμισμένες με το Ιράν στην Υεμένη, τον Λίβανο , το Ιράκ και τη Συρία έχει αυξηθεί από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα στις αρχές Οκτωβρίου.

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ
Ο Τζερεμι Μποουεν ο οποίος έχει συνομιλησει κατά.καιρους με εκπροσωπους των Χουτι και έχει βαθκιά γνώση για τα όσα συμβαίνουν στην ΥΕΜΕΝΗ τα τελευταία είκοσι χρόνια θέτει μια σειρά ζητηματων τα οποία θα μας απασχολησουν τις επομένες ημερες:

ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΟΥΤΙ
Δεν νομίζω ότι ένας μόνο γύρος αεροπορικών επιδρομών θα κάνει περισσότερα από το να τους κάνει να πιστεύουν ότι ναι, είμαστε στο σωστό δρόμο. Θέλουν να θεωρούνται ως μια ατρόμητη αντίσταση στην Αμερική και τους δυτικούς συμμάχους της, που υποστηρίζουν επίσης το Ισραήλ.

Οι Χούτι έχουν πει ότι πραγματοποιούν αυτές τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω του πολέμου στη Γάζα, των δολοφονιών αμάχων και των σοβαρών στερήσεων που έχει επιβάλει το Ισραήλ εμποδίζοντας όλα εκτός από ένα κλάσμα των προμηθειών τροφίμων και βοήθειας που χρειάζονται για να επιβιώσουν .

Είπαν ότι εάν ο πόλεμος στη Γάζα τελείωνε και εάν επιτρεπόταν η είσοδος των προμηθειών, τότε δεν θα απειλούσαν μια μεγάλη διεθνή ναυτιλιακή λωρίδα.

ΟΙ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΒΡΕΤΤΑΝΩΝ
Ο ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Ορισμένοι επικριτές της αμερικανικής και βρετανικής υποστήριξης προς το Ισραήλ λένε ότι μια άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα ήταν ένας πολύ καλύτερος τρόπος για να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούτι από τον βομβαρδισμό τους. Εάν οι επιθέσεις των Χούτι συνεχίζονταν μετά την κατάπαυση του πυρός, το επιχείρημα είναι ότι οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον τους θα είχαν αυξήσει τη νομιμότητα.

Υπάρχει η πιθανότητα αυτή η ενέργεια ΗΠΑ-ΗΒ θα μπορούσε να παρατείνει ή να κλιμακώσει την κατάσταση με τους Χούτι, αντί να την κλείσει. Τον περασμένο Νοέμβριο, όταν οι Χούθι έκαναν τις πρώτες τους κινήσεις στον ευρύτερο πόλεμο της Γάζας με τις πρώτες τους επιθέσεις στα εμπορικά πλοία στα ανοιχτά της Υεμένης, μίλησα με τον Μοχάμεντ Αλί Αλ Χούθι, ένα από τα ηγετικά μέλη της οργάνωσής τους. Ήταν πολύ προκλητικός τότε και είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι Χούτι θα συνεχίσουν να είναι προκλητικοί τώρα.

Θα θέλουν να κάνουν περισσότερες επιθέσεις, για να δείξουν ότι είναι προκλητικοί και αήττητοι.

ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ
Οι επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έπληξαν πολλές διαφορετικές τοποθεσίες. Αν και δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε την ακριβή στρατιωτική ικανότητα των Χούτι, φαίνεται απίθανο ότι ένας γύρος χτυπημάτων θα την είχε εξαφανίσει.

ΟΙ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΟΥΤΙ

Οι τακτικοί βομβαρδισμοί από τους Σαουδάραβες από το 2015 δεν φαίνεται να είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητά τους. Η Υεμένη είναι μια ορεινή χώρα. Δεδομένης της εμπειρίας τους από τους βομβαρδισμούς, είναι πιθανό να έχουν προσπαθήσει να κρύψουν τα πράγματα. Το Ιράν προφανώς έχει στείλει συμβούλους και εκπαιδευτές στην Υεμένη για να τους βοηθήσει να χειριστούν τα όπλα που προμήθευσαν, και θα έχουν επίσης σκεφτεί τρόπους επιβίωσης από επιθέσεις.

ΤΟ ΝΕΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΤΩΝ ΧΟΥΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ
Μπορούμε να μετρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο το Ιράν έχει αναβαθμίσει το οπλοστάσιο των Χούτι εξετάζοντας το είδος των όπλων που εκτοξεύουν από την Υεμένη. Είναι πιο εξελιγμένα, πιο θανατηφόρα και επομένως πιο απειλητικά.

Όταν οι Χούτι κατέλαβαν ένα εμπορικό πλοίο τον περασμένο μήνα, το βίντεο της επίθεσής τους έδειχνε καλά εκπαιδευμένους κομάντο να προσγειώνονται από ελικόπτερο. Είναι πιο τρομερές από τις εικόνες που βλέπουμε συχνά στην τηλεόραση, με ομάδες κουρελιασμένων ανδρών να κουνάνε καλάσνικοφ.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ
Σε σύγκριση με τη δύναμη που μπορούν να ασκήσουν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν υπάρχει σύγκριση, αλλά δεν είναι αυτό το νόημα σε αυτού του είδους τον πόλεμο.

Εάν οι Χούτι, που έχουν υποστηρικτές σε όλη την περιοχή, καταφέρουν να συνεχίσουν να απειλούν και να πυροβολούν πλοία με κάποιο τρόπο, τότε θα κάνουν σήμα στους οπαδούς τους ότι δεν υποκλίνονται από τη Δύση.

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ
Ήδη Αιγυπτος και Κινά συνομιλουν ανησυχοντας η κάθε μια για τα δικά της προβλήματα από το τριμερες ΠΟΛΕΜΙΚΟ πλεγμα ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ ΧΟΥΤΙ.
Από την άλλη η ναυτιλιακη κοινότητα και άλλες οικονομικες βιομηχανιες προσμετρουν τις πιθανές συνεπειες από την τυχον ΕΠΕΚΤΑΣΗ του πολεμου.

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ
Το Ισραηλ ενώ συνεχιζει τις επιχειρησεις πιέζεται να μειωσει την ΠΟΛΕΜΙΚΗ πίεση η να προχωρησει σε ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ του πυρος για να διευκολύνει η ανταλλαγή ομηρων και κρατουμενων.
Ολόκληρη η ανθρωπιστικη κοινότητα προχωρει σε εντονες εκκλησεις για να διευκολύνει την ανθρωπιστικη βοήθεια για τους αμαχους,να επιστρέψει ενισχυσεις ολων των νοσοκομειων και να υιοθετησει τις εκκλησεις εκεχειριας του Ερυθρου Σταυρου και του Ανθρωπιστικου Γραφείου του ΟΗΕ το οποίο πλέον είναι περισσοτερα αυστηρός και με τους δύο εμπολεμους αν και γνωρίζεις πώς το Ισραηλ έχει τα κλειδια.

Listen Live