Παρ, Σεπ 20, 2024

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ OCHA ΑΠΟ ΤΗ ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΓΑΖΑ

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ OCHA ΑΠΟ ΤΗ ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΓΑΖΑ

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμοί έχουν στοχεύσει σπίτια και πολυκατοικίες στη Γάζα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κτίρια κατοικιών φέρεται να χτυπήθηκαν χωρίς προειδοποίηση για την εκκένωση των κατοίκων. Συγκεκριμένα, τέσσερις μεγάλοι οικιστικοί πύργοι με πολλαπλούς ορόφους οικιστικών μονάδων (Παλαιστίνη, Αλ-Χασίμ, Βατάν και Αλ Ακλούκ) στην πόλη της Γάζας καταστράφηκαν ολοσχερώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισραηλινές δυνάμεις παρείχαν προειδοποιήσεις σε αυτές τις περιπτώσεις και δεν αναφέρθηκαν θύματα από αυτά τα περιστατικά. Σύμφωνα με το Υπουργείο Δημοσίων Έργων και Στέγασης της Γάζας, 159 κατοικίες έχουν καταστραφεί, ενώ 1.210 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Έξι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που επίσης προκάλεσαν ζημιές σε επτά εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και εννέα ασθενοφόρα. Οι ζημιές σε εγκαταστάσεις που σχετίζονται με το WASH από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν υπονομεύσει την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής (WASH) σε περισσότερα από 400.000 άτομα.

Οι εχθροπραξίες οδήγησαν σε εσωτερικό εκτοπισμό. Περισσότερες από 17.500 οικογένειες, που περιλαμβάνουν πάνω από 123.538 άτομα, έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά στη Γάζα, κυρίως λόγω φόβου, ανησυχιών προστασίας και καταστροφής των σπιτιών τους. Από τους εσωτερικά εκτοπισμένους (IDPs), η UNRWA εκτιμά ότι 73.538 άτομα στεγάζονται σε 64 σχολεία, μερικά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί καταφύγια έκτακτης ανάγκης. Τα καταφύγια έκτακτης ανάγκης που ορίστηκαν από την UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας ενεργοποιήθηκαν για να φιλοξενήσουν τους εκτοπισμένους και να τους παράσχουν επείγουσα βοήθεια.

Οι διαβάσεις Erez και Kerem Shalom παραμένουν κλειστές λόγω της κλιμάκωσης. Μεταξύ εκείνων που δεν μπόρεσαν να βγουν ήταν 130 ασθενείς που παραπέμφθηκαν και οι συνοδοί τους με προγραμματισμένα ραντεβού σε ιατρικές εγκαταστάσεις στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ή στο Ισραήλ. Το πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο ήταν ανοιχτό σήμερα και επέτρεψε τη διέλευση 100 φορτηγών με τρόφιμα, 30 φορτηγών καυσίμων και 70 φορτηγών δομικών υλικών.

Listen Live