Σαβ, Ιουλ 27, 2024

Ανατολικό Τσαντ: Σουδανοί πρόσφυγες αναζητούν απεγνωσμένα αγαπημένα πρόσωπα

Ανατολικό Τσαντ: Σουδανοί πρόσφυγες αναζητούν απεγνωσμένα αγαπημένα πρόσωπα

Περισσότεροι από 150.000 Σουδανοί πρόσφυγες βρίσκονται τώρα στο Adré, στα σύνορα μεταξύ του Τσαντ και της περιοχής του Δυτικού Νταρφούρ του Σουδάν. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες είναι γυναίκες και παιδιά, που ξεφεύγουν από την ακραία βία που έχει ρημάξει τα σπίτια και τα χωριά τους από τον Απρίλιο.

«Όταν άρχισαν οι μάχες, η μητέρα μου και εγώ χωρίσαμε. Και ήρθα εδώ στο Τσαντ. Φτάσαμε χωριστά», εξηγεί η Zoura Ismail Abdalla, μια 17χρονη πρόσφυγας από το Δυτικό Νταρφούρ. «Δεν μπορούσαμε να φέρουμε τίποτα μαζί μας. Ήρθαμε το βράδυ. Και βρεθήκαμε σε αυτό το στρατόπεδο».

Χιλιάδες οικογένειες έχουν χωριστεί και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) συνεργάζεται με την Εταιρεία του Ερυθρού Σταυρού του Τσαντ για να βοηθήσει τις οικογένειες να έρθουν ξανά σε επαφή. Μέχρι στιγμής, έχουν βοηθήσει Σουδανούς πρόσφυγες να κάνουν εκατοντάδες τηλεφωνήματα και περίπου 560 πρόσφυγες είναι τώρα ξανά σε επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η Raouda Ahmat Katir, πρόσφυγας από το Νταρφούρ, κατάφερε να μιλήσει στον γιο της για πρώτη φορά μετά τη φυγή της. Τώρα βρίσκεται στην Αίγυπτο. "Είμαι πολύ χαρούμενος. Θα κοιμηθώ καλά όταν επιστρέψω σπίτι», είπε ο Katir. «Πριν δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Εκλαψα."

Οι άνθρωποι επίσης στερούνται απελπισμένα τα απαραίτητα, όπως φαγητό, νερό και στέγη και η Adré, μια πόλη 25.000 κατοίκων, αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την εισροή.

Η Πρόεδρος της ΔΕΕΣ Mirjana Spoljaric μίλησε με τους Σουδανούς πρόσφυγες στο Adré και τις τοπικές αρχές. «Προσπαθούμε να βεβαιωθούμε ότι μπορούν τουλάχιστον να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους. Είναι πρωταρχικό μέλημα για αυτούς να γνωρίζουν πού βρίσκονται οι συγγενείς τους. Αλλά πρέπει επίσης να μπορούν να επιβιώσουν σε κάτι» δήλωσε ο πρόεδρος Spoljaric. «Χωρίς πόρους οι τοπικές κοινωνίες δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν μια τέτοια πίεση, με τόσους ανθρώπους, που δεν έχουν τίποτα να φάνε».

Μαζί με τη σουδανική Ερυθρά Ημισέληνο, η ΔΕΕΣ έχει παράσχει βοήθεια και ουσιαστική βοήθεια σε χιλιάδες εκτοπισμένους από το ξέσπασμα της σύγκρουσης στο Σουδάν στα μέσα Απριλίου. Με περιορισμένους πόρους και αυξανόμενες ανάγκες στο ανατολικό Τσαντ και το Σουδάν, η ΔΕΕΣ απευθύνει έκκληση στους δωρητές της για περισσότερη χρηματοδότηση.

Listen Live