Σαβ, Οκτ 26, 2024

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

Περίπου 13 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν μεταξύ 20 και 26 Αυγούστου. Οκτώ από αυτούς σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Περίπου 136 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 41 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές από τον Οκτώβριο του 2023, εκ των οποίων οι 135 έγιναν στις βόρειες επαρχίες.

Αντίθετα, μεταξύ 2020 και Οκτωβρίου 2023, έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές, όλοι το 2023.

Τελευταίες εξελίξεις (μετά τις 26 Αυγούστου)
Στις 28 Αυγούστου, αναφέρονται αρχικές αναφορές για ευρείας κλίμακας ισραηλινές επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επίγειες δυνάμεις στις επαρχίες Τζενίν, Τουλκάρμ και Τούμπας. Τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, επτά εκ των οποίων σε αεροπορικές επιδρομές και άλλοι 11 τραυματίστηκαν.

Ανθρωπιστικές Εξελίξεις (20-26 Αυγούστου)
Κατά την περίοδο αναφοράς, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 13 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά. Οκτώ από τους 13 σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές. Ισραηλινές δυνάμεις και έποικοι έχουν τραυματίσει 47 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά. Στις 25 Αυγούστου, ένας Παλαιστίνιος υπέκυψε στα τραύματά του από αληθινά πυρομαχικά κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης στις 23 Ιουλίου στο χωριό Izbat al Jarrad, Tulkarm. Ο τραυματίας συνελήφθη αρχικά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Ισραήλ, όπου αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Στις 22 Αυγούστου, μια αεροπορική επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων σκότωσε τρεις Παλαιστίνιους, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης 16 ωρών στον Καταυλισμό Προσφύγων Τουλκάρμ. Σύμφωνα με την οικογένεια ενός από τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν, βρισκόταν στην κουζίνα του ετοίμαζε γάλα για το παιδί του και δεν γνώριζε την επίθεση. Η επιχείρηση περιελάμβανε ανταλλαγές πυρών μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και ένοπλων Παλαιστινίων, οι οποίοι χρησιμοποίησαν επίσης εκρηκτικούς μηχανισμούς. Οι στρατιωτικές μπουλντόζες προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε υποδομές, κτίρια κατοικιών και δομές βιοπορισμού. Κατά συνέπεια, τουλάχιστον 21 νοικοκυριά που αποτελούνται από 85 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 21 παιδιών, έχουν εκτοπιστεί καθώς τα σπίτια τους έχουν καταστεί μη κατοικήσιμα. Κατά τη διάρκεια επιτόπιας αξιολόγησης από την UNRWA, παρατηρήθηκαν πλημμύρες λυμάτων σε διαφορετικά οδικά τμήματα και τουλάχιστον 35 τρύπες αποχέτευσης και τουλάχιστον 50 συνδέσεις ύδρευσης σπιτιών υπέστησαν ζημιές.

Στις 25 Αυγούστου, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους ένα παιδί, κοντά στην είσοδο της επαρχίας Salfit. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό , ένα όχημα κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα επιχειρώντας να προσπεράσει στρατιώτες. Στο περιστατικό τραυματίστηκε ένας στρατιώτης.

Στις 25 Αυγούστου, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και τραυμάτισαν δύο Παλαιστίνιους στο χωριό Ταρκούμιγια, δυτικά της πόλης της Χεβρώνας. Οι Παλαιστίνιοι ήταν εργάτες που προσπαθούσαν να εισέλθουν στο Ισραήλ μέσω μιας τρύπας στο Διαχωριστικό Φράγμα και τους σταμάτησαν οι ισραηλινές δυνάμεις. Οι στρατιώτες τους διέταξαν να ξαπλώσουν στο έδαφος και τους πυροβόλησαν στα πόδια.

Ως αποτέλεσμα, ένας από τους Παλαιστίνιους ακρωτηριάστηκε το πόδι του.

Στις 25 Αυγούστου, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα 16χρονο Παλαιστίνιο κοντά στο σημείο ελέγχου Al Jalama, βόρεια της πόλης Τζενίν. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, ένοπλες συγκρούσεις σημειώθηκαν στο σημείο ελέγχου όταν Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ από μέσα από ένα αυτοκίνητο προς το σημείο ελέγχου και οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν πυροβολώντας πραγματικά πυρά, που χτύπησαν έναν Παλαιστίνιο μέσα στο όχημα. Επιπλέον, δύο σπίτια που απείχαν 50 μέτρα από την περιοχή χτυπήθηκαν με πραγματικά πυρά, εκ των οποίων το ένα υπέστη ζημιές από φιάλη αερίου που εξερράγη.

Στις 26 Αυγούστου 2024, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο κοντά στο Khirbet al Majaz στην χαρακτηρισμένη από το Ισραήλ «περιοχή βολής 918» του Masafer Yata. Ο άνδρας, ένας Παλαιστίνιος εργάτης, επιχείρησε να περάσει στο Ισραήλ μαζί με άλλους εργάτες. Οι ισραηλινές δυνάμεις που περιπολούσαν στην περιοχή άνοιξαν πυρ εναντίον της ομάδας, χτυπώντας τον άνδρα στο κεφάλι. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Στις 26 Αυγούστου, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν πέντε Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους δύο παιδιά, στο προσφυγικό στρατόπεδο Νουρ Σαμς, στην επαρχία Τουλκάρμ. Ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον μιας ομάδας Παλαιστινίων που είχαν συγκεντρωθεί στο δρόμο στη συνοικία Al Manshiya, σκοτώνοντας πέντε Παλαιστίνιους επί τόπου. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό , μεταξύ των πέντε Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν ήταν Παλαιστίνιοι που είχαν σχεδιάσει επιθέσεις κατά των ισραηλινών δυνάμεων.

Μεταξύ 7 Οκτωβρίου 2023 και 26 Αυγούστου 2024, 622 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, επιπλέον δύο που πέθαναν από τραύματα που υπέστησαν πριν από τις 7 Οκτωβρίου. Μεταξύ αυτών, 136 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 41 τραυματίστηκαν σε 49 αεροπορικές επιδρομές, με 135 από τα θύματα να σημειώθηκαν στις βόρειες επαρχίες (60 Τουλκάρμ, 51 Τζενίν, 13 Ναμπλούς και τέσσερις στην Τούμπας). Συγκριτικά, μεταξύ 2020 και Οκτωβρίου 2023, έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές, όλοι το 2023. Από τους συνολικά 622 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, 602 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις, 11 από ισραηλινούς εποίκους και 7 παραμένει άγνωστο αν οι δράστες ήταν ισραηλινές δυνάμεις ή έποικοι.
Την ίδια περίοδο, 15 Ισραηλινοί, μεταξύ των οποίων 9 μέλη των ισραηλινών δυνάμεων και 5 έποικοι, σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Στο Ισραήλ, επιθέσεις Παλαιστινίων από τη Δυτική Όχθη είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 10 Ισραηλινών και επτά Παλαιστινίων δραστών.

Κατά την περίοδο αναφοράς, Ισραηλινοί έποικοι πραγματοποίησαν 31 επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων, με αποτέλεσμα 1 θάνατο και 11 τραυματισμούς και υλικές ζημιές. Παλαιστίνιοι διέπραξαν μία επίθεση εναντίον εποίκων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, χωρίς να αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Μεταξύ 7 Οκτωβρίου 2023 και 26 Αυγούστου 2024, η OCHA κατέγραψε περίπου 1.270 επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους εναντίον Παλαιστινίων, από τις οποίες περισσότερες από 120 οδήγησαν σε Παλαιστίνιους θανάτους και τραυματισμούς, περίπου 1.030 οδήγησαν σε ζημιές σε παλαιστινιακές περιουσίες και πάνω από 130 υλικές ζημιές και υλικές ζημιές .

Στις 20 Αυγούστου, Ισραηλινοί έποικοι που πιστεύεται ότι προέρχονται από τον οικισμό Rosh Ha'Ayin πυρπόλησαν και έκαψαν μια γεωργική κατασκευή στο χωριό Az Zawiya, δυτικά του Salfit. Σύμφωνα με τον δήμο και τον πληγέντα αγρότη, μια ομάδα Ισραηλινών εποίκων έκαψε ένα μεγάλο αγροτικό δωμάτιο. καταστρέφοντας εξοπλισμό, δεξαμενές νερού, καλλιέργειες και είκοσι πέντε κοτόπουλα. Δύο ημέρες πριν από αυτή την επίθεση, Ισραηλινοί έποικοι έγραψαν απειλητικά μηνύματα για τη δομή.

Στις 23 Αυγούστου, οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σωματικά και τραυμάτισαν δύο Παλαιστίνιους άνδρες κοντά στο Al 'Auja στο κυβερνείο της Ιεριχούς. Σύμφωνα με πηγές της τοπικής κοινότητας, ομάδα ένοπλων Ισραηλινών εποίκων, συνοδευόμενη από ισραηλινές δυνάμεις, επιτέθηκε σε δύο Παλαιστίνιους που έκαναν πικ νικ στην περιοχή. Οι Ισραηλινοί έποικοι πυροβόλησαν με αληθινά πυρά στο όχημα των ανδρών, προκαλώντας ζημιές στα ελαστικά και έκλεψαν την πινακίδα κυκλοφορίας. Στη συνέχεια, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τους δύο άνδρες και τους κράτησαν σε στρατιωτική βάση στην Ιεριχώ, όπου δέχθηκαν σωματική επίθεση και τραυματίστηκαν πριν μεταφερθούν στο Νοσοκομείο της Ιεριχούς για ιατρική περίθαλψη.

Στις 25 Αυγούστου, Ισραηλινοί έποικοι τραυμάτισαν τέσσερις Παλαιστίνιους και εκτόπισαν δύο παλαιστινιακές οικογένειες, αποτελούμενες από 19 μέλη, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών από το χωριό Al Buwieb, στην επαρχία της Χεβρώνας. Ένας ένοπλος Ισραηλινός άποικος και τα πρόβατά του μπήκαν στην κοινότητα και προσπάθησαν να κλέψουν ζώα από δύο παλαιστινιακές οικογένειες. Οι άνδρες των οικογενειών σταμάτησαν τον έποικο και τον ανάγκασαν να φύγει από την περιοχή και μετά επέστρεψε με μια ομάδα δέκα ένοπλων εποίκων που επιτέθηκαν στις οικογένειες με πέτρες, ξύλα και μαχαίρια.

Άλλοι Παλαιστίνιοι έφτασαν και πέταξαν πέτρες στους αποίκους. Τρεις Ισραηλινοί έποικοι τραυματίστηκαν από παλαιστινιακή ρίψη πετρών. Το περιστατικό σημειώθηκε παρουσία ισραηλινών δυνάμεων, οι οποίες συνέλαβαν μέλη των παλαιστινιακών οικογενειών που δέχθηκαν επίθεση. Ενώ κρατούνταν, οι έποικοι έκλεψαν γεωργικό υλικό, μια ηλεκτρική γεννήτρια, ένα ψυγείο που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση γαλακτοκομικών προϊόντων και τα υπάρχοντα των οικογενειών. Οι δύο οικογένειες ήταν μέρος μιας ομάδας τεσσάρων οικογενειών που είχαν εκτοπιστεί προηγουμένως από το Al Buwieb και μετεγκαταστάθηκαν στο Masafer Bani Na'im μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023. Επέστρεψαν πριν από τρεις μήνες, αλλά τώρα έχουν εκτοπιστεί για δεύτερη φορά.

Στις 26 Αυγούστου 2024, Ισραηλινοί έποικοι σε στρατιωτική μονάδα εφέδρων πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο με κάτοικο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τραυμάτισαν άλλους τρεις στο Wadi Rahhal, κοντά στη Βηθλεέμ. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης , μια αρχική έρευνα από τον ισραηλινό στρατό ισχυρίζεται ότι η μονάδα εποίκων ενήργησε ενάντια στα στρατιωτικά πρωτόκολλα και εγκατέλειψε την καθορισμένη περιοχή για να επιτεθεί σε αυτήν την κοινότητα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, απαντούσαν σε περιστατικά ρίψεων πετρών μεταξύ εποίκων και Παλαιστινίων στην περιοχή. Οι τραυματίες Παλαιστίνιοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Κατά την περίοδο αναφοράς, τουλάχιστον δύο παλαιστινιακά νοικοκυριά που αποτελούνταν από τουλάχιστον 19 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών, εκτοπίστηκαν λόγω της βίας και της παρενόχλησης από τους Ισραηλινούς εποίκους και της κατάληψης της παλαιστινιακής περιουσίας. Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, 261 παλαιστινιακά νοικοκυριά που αποτελούνται από 1.566 άτομα, μεταξύ των οποίων 758 παιδιά, έχουν εκτοπιστεί στο πλαίσιο επεισοδίων που σχετίζονται με Ισραηλινούς εποίκους.

Μεταξύ 20 και 26 Αυγούστου, οι ισραηλινές αρχές και ο στρατός κατεδάφισαν ή ανάγκασαν την κατεδάφιση 30 κατασκευών ιδιοκτησίας Παλαιστινίων στην Περιοχή Γ και την Ανατολική Ιερουσαλήμ (17 δομές) καθώς και στις περιοχές Α και Β (13 κατασκευές) της Δυτικής Όχθης. Από τις συνολικά 30 κατασκευές, περίπου 17 κατασκευές καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων και οι υπόλοιπες 13 κατεδαφίστηκαν λόγω έλλειψης οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί από το Ισραήλ, οι οποίες είναι σχεδόν αδύνατο να ληφθούν. Ως αποτέλεσμα, 111 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 34 παιδιά, εκτοπίστηκαν και άλλοι 35, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά, επηρεάστηκαν διαφορετικά.

Στις 20 Αυγούστου, η Ισραηλινή Πολιτική Διοίκηση μαζί με τις ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισε δύο κατοικημένα κτίρια κατοικιών και μια δεξαμενή νερού στο Khirbet ad Deir στο Tuqu', στην επαρχία της Βηθλεέμ. Το περιστατικό έλαβε χώρα στην περιοχή Γ λόγω έλλειψης οικοδομικής άδειας που είχε εκδοθεί από το Ισραήλ. Ως αποτέλεσμα, δύο οικογένειες αποτελούμενες από 11 άτομα, μεταξύ των οποίων 6 παιδιά, εκτοπίστηκαν. Τα περισσότερα υπάρχοντα των εκτοπισμένων οικογενειών χάθηκαν κάτω από τα ερείπια. Η υπόθεση εκκρεμούσε στο δικαστήριο και απορρίφθηκε φέτος.

Στις 22 Αυγούστου, η ισραηλινή Πολιτική Διοίκηση μαζί με τις ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισε μια κατοικημένη κατοικία στο Kharbatha Al Misbah της Ραμάλα. Ως αποτέλεσμα, δύο νοικοκυριά των επτά Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, εκτοπίστηκαν. Η κατεστραμμένη κατασκευή περιελάμβανε ένα υπόγειο με μια δεξαμενή νερού και τα περισσότερα προσωπικά αντικείμενα ήταν θαμμένα κάτω από τα ερείπια.

Σύμφωνα με τις πληγείσες οικογένειες, η πρώτη ισραηλινή εντολή κατεδάφισης εκδόθηκε κατά του σπιτιού το 2021, η οικογένεια όρισε απευθείας δικηγόρο για να παρακολουθήσει την υπόθεση και ξεκίνησε τη διαδικασία αδειοδότησης και όλα τα έγγραφα υποβλήθηκαν στην Πολιτική Διοίκηση του Ισραήλ, ωστόσο δεν το έκανε να αποτρέψει τη συνέχιση της κατεδάφισης.

Μεταξύ 7 Οκτωβρίου 2023 και 26 Αυγούστου 2024, οι ισραηλινές αρχές κατεδάφισαν, κατάσχεσαν ή ανάγκασαν την κατεδάφιση 1.446 παλαιστινιακών κατασκευών στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, εκτοπίζοντας περισσότερους από 3.300 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.430 παιδιών. σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από τις 7 Οκτωβρίου, όπου εκτοπίστηκαν 1.339 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 626 παιδιών. Οι κατεδαφίσεις μετά τις 7 Οκτωβρίου περιλαμβάνουν πάνω από 500 κατοικημένες κατασκευές, περισσότερες από 300 αγροτικές κατασκευές, περισσότερες από 100 κατασκευές ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής και 200 δομές βιοπορισμού. Περίπου 28 περιστατικά κατεδαφίσεων και καταστροφής υποδομών, κυρίως στο Τουλκάρμ και την Τζενίν, ευθύνονται για την πλειοψηφία των πληγέντων.

Η Ενημέρωση για την Ανθρωπιστική Κατάσταση εκδίδεται από τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη του OCHA τρεις φορές την εβδομάδα. Η Λωρίδα της Γάζας καλύπτεται τη Δευτέρα και την Παρασκευή και η Δυτική Όχθη την Τετάρτη. Η επόμενη ενημέρωση θα εκδοθεί στις 30 Αυγούστου.

Γραφείο του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων παρακολούθησης.

Το OCHA συντονίζει την παγκόσμια αντίδραση έκτακτης ανάγκης για να σώσει ζωές και να προστατεύσει τους ανθρώπους σε ανθρωπιστικές κρίσεις. Υπερασπιζόμαστε αποτελεσματική και βασισμένη στις αρχές ανθρωπιστική δράση από όλους, για όλους.

Listen Live