Παρ, Οκτ 18, 2024

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ OCHA

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός σταμάτησε σήμερα όλες τις αποστολές βοήθειας βόρεια της Γάζας. Αυτό σημαίνει ότι οι ανθρωπιστικοί εργάτες δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν κανέναν από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Τους κατέστησε επίσης αδύνατη τη συλλογή προμηθειών από το βόρειο σημείο εισόδου του Erez West.

Η OCHA έχει λάβει πολλές αναφορές για στρατιωτική δραστηριότητα κατά μήκος του ισραηλινού στρατιωτικού δρόμου που χωρίζει τη βόρεια και τη νότια Γάζα.

Εν τω μεταξύ, η OCHA έχει δει μεγαλύτερους αριθμούς εκτοπισμένων ανθρώπων να περνούν από την πόλη της Γάζας στην επαρχία Ντέιρ αλ Μπαλάχ – τουλάχιστον 450 άτομα σήμερα, σε σύγκριση με λίγο περισσότερο από 1.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Μερικοί από αυτούς τους νεοαφιχθέντες είπαν στους ανθρωπιστές ότι τα ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν εναντίον ανθρώπων που προσπαθούσαν να περάσουν, αναγκάζοντας μερικούς από αυτούς να γυρίσουν. Η OCHA αναφέρει ότι υπήρξαν επίσης αναφορές ανθρώπων νότια της Γάζας που πυροβολήθηκαν ενώ περίμεναν τους συγγενείς τους να περάσουν στο Deir al Balah.

Το OCHA δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτές τις αναφορές.

Για άλλη μια φορά, ο OCHA επαναλαμβάνει ότι οι πολίτες της Γάζας πρέπει να προστατεύονται και οι βασικές τους ανάγκες πρέπει να ικανοποιούνται, όπου κι αν βρίσκονται.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) λέει ότι τουλάχιστον οκτώ σχολεία στη Γάζα έχουν πληγεί τις τελευταίες 10 ημέρες. Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Philippe Lazzarini τόνισε ότι τα σχολεία δεν αποτελούν στόχο και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται για μάχες ή στρατιωτικούς σκοπούς, από οποιοδήποτε μέρος στη σύγκρουση.

Η UNRWA λέει ότι σχεδόν το 70 τοις εκατό των σχολείων της υπηρεσίας έχουν πληγεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Πάνω από το 95 τοις εκατό αυτών των σχολείων χρησιμοποιούνταν ως καταφύγια όταν χτυπήθηκαν και σχεδόν 540 άνθρωποι που βρίσκονταν καταφύγιο σε εγκαταστάσεις της UNRWA έχουν σκοτωθεί.

Η ισραηλινή στρατιωτική δράση αναγκάζει επίσης τα σημεία διανομής τροφίμων στη Γάζα να κλείσουν και να μετεγκατασταθούν. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) λέει ότι αναγκάστηκε να μειώσει περαιτέρω τα σιτηρέσια στην πόλη της Γάζας για να εξασφαλίσει ευρύτερη κάλυψη για τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί πρόσφατα. Τον Ιούλιο μέχρι στιγμής, το WFP έχει παράσχει επισιτιστική βοήθεια σε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους στη Γάζα και σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους δέματα τροφίμων και αλεύρι σίτου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι μόλις 15 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας είναι εν μέρει λειτουργικά από σήμερα και μόνο 1.500 από τις συνήθεις 3.500 νοσοκομειακές κλίνες στη Γάζα είναι διαθέσιμες – 600 από αυτές σε νοσοκομεία υπαίθρου.

Τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη, ο ΠΟΥ λέει ότι έχει καταγράψει περισσότερες από 1.000 επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οργανισμός έκανε έκκληση για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των εγκαταστάσεων υγείας, πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και άμεση κατάπαυση του πυρός.

Listen Live