Πεμ, Οκτ 24, 2024

Ανακαλύφθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο στη Μποτσουάνα – Ζυγίζει 2.492 καράτια

 Ανακαλύφθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο στη Μποτσουάνα – Ζυγίζει 2.492 καράτια

Η Μποτσουάνα, γνωστή για τα πλούσια κοιτάσματα διαμαντιών της, γιορτάζει μια ιστορική ανακάλυψη που ενθουσιάζει τη διεθνή κοινότητα. Ένα ακατέργαστο διαμάντι βάρους 2.492 καρατίων, το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βρεθεί ποτέ, ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο ορυχείο Καρόβε, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η ανακάλυψη αυτή ανακοινώθηκε από την καναδική εταιρεία εξόρυξης Lucara Diamonds, η οποία διαχειρίζεται το εν λόγω ορυχείο. Το διαμάντι, το οποίο έχει σχεδόν το μέγεθος μιας ανθρώπινης παλάμης, θεωρείται ένα από τα πιο εντυπωσιακά ακατέργαστα διαμάντια στην ιστορία της εξόρυξης.

Ο Ουίλιαμ Λαμπ, διευθύνων σύμβουλος της Lucara, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την ανακάλυψη, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την αξία ή την ποιότητα του διαμαντιού. Ωστόσο, η σημασία της ανακάλυψης είναι τεράστια, δεδομένου ότι πλησιάζει το γνωστότερο διαμάντι όλων των εποχών, το «Cullinan», το οποίο ζυγίζει πάνω από 3.100 καράτια και βρέθηκε στη Νότια Αφρική το 1905.

Η ανακάλυψη του διαμαντιού της Μποτσουάνας οφείλεται σε σύγχρονες τεχνολογίες ανίχνευσης με ακτίνες Χ, που χρησιμοποιούνται από την εταιρεία από το 2017. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει την εξόρυξη μεγαλύτερων πολύτιμων λίθων χωρίς να σπάνε σε μικρότερα κομμάτια.

Ο Τομπίας Κόρμιντ, γενικός διευθυντής του διαδικτυακού κοσμηματοπωλείου 77 Diamonds, περιέγραψε την ανακάλυψη ως «την πιο σημαντική των τελευταίων 120 ετών», συγκρίνοντάς την με το Cullinan. Η ανακάλυψη του διαμαντιού αναμένεται να προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στον κόσμο της κοσμηματοποιίας και της διαμαντοβιομηχανίας.

Η Μποτσουάνα, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς διαμαντιών παγκοσμίως, επωφελείται σημαντικά από τα έσοδα της διαμαντοβιομηχανίας. Τα διαμάντια συνιστούν το 30% του ΑΕΠ της χώρας και το 80% των εξαγωγών της, χρηματοδοτώντας σημαντικούς τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και οι υποδομές.

Η ανακάλυψη του νέου διαμαντιού αποτελεί σημαντική πρόοδο για τη χώρα και αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση της Μποτσουάνας στη διεθνή αγορά διαμαντιών.

Listen Live