Τρι, Οκτ 1, 2024

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ Ο ΟΗΕ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ Ο ΟΗΕ

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ - Ο ΟΗΕ" ΣΥΓΚΡΟΥΕΤΑΙ " ΜΕ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΜΑΧΟΙ
Σε μια προσπάθεια σφαιρικης ενημέρωσης για την πορεία του πολέμου Ισραηλ Χαμας λαβαμε πληροφορίες από τρία σημαντικά κέντρα πληροφορησης.

ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αρχικά ενημερωθηκαμε από γαλλικες πηγές για την ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ στη Χαν Γιουνις : " Οι ισραηλινές δυνάμεις πολέμουν τους μαχητές της Χαμάς σε όλη τη Γάζα την Τετάρτη, με μάχες από σπίτι σε σπίτι να αναφέρονται στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, η οποία έχει αναδειχθεί ως ο πρωταρχικός στόχος στην εκτεταμένη χερσαία επίθεση του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν το σπίτι του κορυφαίου ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινγουάρ στη Γάζα, προσθέτοντας: «Είναι θέμα χρόνου να τον πάρουμε».

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους Παλαιστίνιους που είχαν καταφύγει στο Χαν Γιουνίς να φύγουν δυτικά προς τις ακτές της Μεσογείου ή νοτιότερα προς τη Ράφα κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα. Οι κάτοικοι της Γάζας δεν έχουν πλέον μέρη για να διαφύγουν, προειδοποίησαν οργανώσεις βοήθειας, καθώς ο αριθμός των εκτοπισμένων κατοίκων αυξήθηκε σε 1,9 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ . "

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ
Από την εδρα του ΟΗΕ όλα τα πρακτορεια μεταδιδουν τους παρακατω αξονες της δραματικης παρεμβασης του Γενικου Γραμματεα του Διεθνους Οργανισμού: " Ο Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί ευθέως τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι το ανθρωπιστικό σύστημα στη Γάζα μπορεί να καταρρεύσει

Σε μια δραματική κίνηση, ο επικεφαλής του ΟΗΕ επικαλείται ένα σπάνιο άρθρο του ΟΗΕ που δεν χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για να καλέσει τα μέλη να «αποτρέψουν μια ανθρωπιστική καταστροφή».

Λέει ότι αναμένει να καταρρεύσει εντελώς η δημόσια τάξη λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών και της έλλειψης βασικών προμηθειών

Οι επιδημίες θα μπορούσαν να εξαπλωθούν και να αυξηθεί η πίεση για μαζικούς εκτοπισμούς σε γειτονικές χώρες, "

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΜΕΝΗ ΓΑΖΑ
Ταυτοχρονα τα ανώτερω ενισχυονται από την τελευταία ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ που είχαμε από το Ανθρωπιστικου Γραφείο του ΟΗΕ το βράδυ της Τεταρτης:

" Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), σε ανακοίνωσή του , προειδοποιεί ότι οι ανανεωμένες μάχες στη Γάζα καθιστούν τη διανομή βοήθειας σχεδόν αδύνατη και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα. Το WFP λέει ότι μόνο μια διαρκής ειρήνη μπορεί να δώσει τέλος στα δεινά και να αποτρέψει μια διαφαινόμενη ανθρωπιστική κρίση.

Η OCHA αναφέρει ότι χθες, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, η Ράφα ήταν η μόνη επαρχία στη Γάζα όπου πραγματοποιήθηκαν περιορισμένες διανομές βοήθειας. Στη γειτονική επαρχία Khan Younis, η διανομή βοήθειας έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό λόγω της έντασης των εχθροπραξιών.

Η ικανότητα του ΟΗΕ να λαμβάνει εισερχόμενα φορτία βοήθειας έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες τρεις ημέρες από διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν την έλλειψη φορτηγών εντός της Γάζας. το μπλακ άουτ των τηλεπικοινωνιών στις 4 Δεκεμβρίου· και τον αυξανόμενο αριθμό του προσωπικού που δεν μπόρεσε να παρουσιαστεί στο πέρασμα της Ράφα λόγω των εχθροπραξιών. "

ΤΙ ΖΗΤΑ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ Ο ΟΗΕ
Η παρακατω ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από το UN NEWS επεξηγει λεπτομερως την παρεμβαση του ΟΗΕ

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 99
Σε μια δήλωση στους δημοσιογράφους μαζί με την επιστολή, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζάρικ είπε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Γκουτέρες ένιωσε υποχρεωμένος να επικαλεστεί το Κεφάλαιο 99, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2017.

Κλίμακα απώλειας

Ο κ. Dujarric εξήγησε ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ έκανε το βήμα «δεδομένης της κλίμακας της απώλειας ανθρώπινων ζωών στη Γάζα και το Ισραήλ, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ

Περιέγραψε τη χρήση του άρθρου 99 ως μια « δραματική συνταγματική κίνηση » που ο κ. Γκουτέρες ήλπιζε ότι θα ασκούσε μεγαλύτερη πίεση στο Συμβούλιο - και στη διεθνή κοινότητα γενικότερα - να απαιτήσουν κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών.

ΤΟ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΙΕΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
«Νομίζω ότι είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική επίκληση», είπε ο κ. Dujarric στους δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ, «κατά τη γνώμη μου, το πιο ισχυρό εργαλείο που έχει ο Γενικός Γραμματέας».

Listen Live