Τετ, Οκτ 9, 2024

ΑΙΘΙΟΠΙΑ ΟΗΕ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΣΗ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟ

ΑΙΘΙΟΠΙΑ ΟΗΕ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΣΗ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟ

Σε κοινή δήλωση χθες, ο ΟΗΕ και η κυβέρνηση ζήτησαν επείγουσα χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας σε όλη την περιοχή των βόρειων ορεινών.

Ο αντίκτυπος μιας ξηρασίας που προκαλείται από το Ελ Νίνιο καταστρέφει τις κοινότητες στο Αφάρ, την Αμχάρα, το Τιγκρέι και την Ορόμια, καθώς και την περιοχή των λαών της Νότιας και Νοτιοδυτικής Αιθιοπίας. Σοβαρές ελλείψεις νερού, αποξηραμένα βοσκοτόπια και μειωμένες σοδειές επηρεάζουν εκατομμύρια ζωές και ζώα, με αναφορές για ανησυχητική επισιτιστική ανασφάλεια και αυξανόμενο υποσιτισμό.

Μια πρόσφατη κοινή αξιολόγηση της κυβέρνησης και των ανθρωπιστικών εταίρων μας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των ατόμων με επισιτιστική ανασφάλεια θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες, φτάνοντας στο ανώτατο όριο των 10,8 εκατομμυρίων κατά τη διάρκεια της ισχνής περιόδου μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Τα ποσοστά υποσιτισμού σε μέρη του Afar, της Amhara και του Tigray και σε άλλες περιοχές έχουν ήδη ξεπεράσει τα παγκοσμίως αναγνωρισμένα κατώφλια κρίσης, αν και η κατάσταση δεν αντικατοπτρίζει επί του παρόντος συνθήκες λιμού.

Ενώ η κατάσταση σε πολλούς από αυτούς τους τομείς είναι ήδη ανησυχητική, υπάρχει η ευκαιρία να αποτραπεί μια σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή μέσω πρόσθετης χρηματοδότησης για την επείγουσα κλιμάκωση και διατήρηση των προσπαθειών αντίδρασης. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν ήδη βοήθεια με τρόφιμα και μετρητά στις πληγείσες περιοχές, αλλά παραμένουν τεράστια κενά.

Listen Live