Σαβ, Οκτ 19, 2024

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΡΑΝΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΔΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΠΟΛΥΜΕΡΟΥΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΡΑΝΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΔΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΠΟΛΥΜΕΡΟΥΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

ΠΙΘΑΝΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΦΙΛΟΙΡΑΝΙΚΟΥ " ΑΞΟΝΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ"

Σημειωναμε χτες την πολυπλοκοτητα και το απροβλεπτο της νέας φασης συρραξεως στη Μέση Ανατολη. Και όντως το πολεμικο πεδίοκαι η πραγματικότητα σήμερα είναι περισσοτερο περίπλοκη. Οι δύο πολύ άκραιες και συμβολικες επιθεσεις του Ισραηλ όχι μονον έχουν ανησυχησει τους ειδικούς και τους κορυφαιους αναλυτες.

Ήδη καποιοι απαριθμουν πιθανους στόχους πανικοβαλλωντας τους ισραηλινους πολιτες. Καποιοι όντως φοβούνται
την εν θερμω απάντηση κάποιων δορυφορων του Ιραν. Το Ισραηλ αποδεδειγμενα λαμβάνει πρωτοφανη μετρά. Οι γνωστες όμως του ανορθοδοξου πολέμου αλλά και των μοναχικων κτυπηματων αγωνιουν περισσοτερο σήμερα μετά από διαρροες στην Τεχερανη,τον Λιβανο και το Καταρ αλλά και το κλεισιμο σχεδόν των αεροπορικων.πτησεων από Τελ ΑΒΙΒ και Λιβανο μετά από ανακοινωσεις δεκαδων αεροπορικων εταιρειων.
Απο την άλλη η απάντηση του Ιραν και αυτου που ονομαζει αξόνα της Αντιστασης έχει ανακοινώθει πως θα υπερβει τα όρια του στρατιωτικου πολεμικου κτυπηματος.Κατι τετοιο και η άγνωστη μορφή του κυριολεκτικά έχουν σημανει ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ σε υπηρεσιακους στη Δύση και τη Μέση Ανατολή.

Μια από τις αιτιες και μια σειρά δημοσιευματων στην Τεχερανη.Αναμεσα τους και μια σειρά κείμενων του TEHRAN TIMES.Αναμεσα σε αλλά αναφερει:

" Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει δεσμευτεί να ανταποδώσει και να εκδικηθεί το αίμα του.

Ο ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ έχει υποσχεθεί «σκληρή τιμωρία» κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς.

Ιρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν υιοθετήσει παρόμοια στάση.

Ο Άξονας της Αντίστασης, που περιλαμβάνει τη Χεζπολαχ του Λιβάνου, τον Ανσαρουλάχ της Υεμένης, την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, καθώς και τα κινήματα αντίστασης στη Γάζα, έχουν επίσης ορκιστεί εκδίκηση.

Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Sayyed Hassan Nasrallah, δήλωσε την Πέμπτη ότι μια απάντηση είναι «αναπόφευκτη», αναφερόμενος στη δολοφονία των Haniyeh και Fuad Shukr.

Ο τελευταίος ήταν ανώτερος διοικητής της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό στις 30 Ιουλίου.

Η απειλή αντιποίνων έχει πράγματι κρατήσει το Ισραήλ σε αιχμή, καθώς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει τον ακριβή χρόνο ή τη μέθοδο της αντεπίθεσης. "

Τόσο η συνέχεια του ανώτερω δημοσιευματος όσον και αλλά πολλά τονιζουν πως το Ισραηλ από μόνον του δεν μπορεί να αντιμετωπισει μια πολλαπλη επίθεση από την Τεχερανη. Αναφερει τα κατωθι αναλυτικα και ανησυχητικα για την Ιρανικη επίθεση του Απριλίου προεικονιζοντας μάλλον τι επικειται να συμβεί: " Στις 13 Απριλίου, το Ιράν εκτόξευσε ένα σάλβο με περισσότερα από 300 drones και πυραύλους στο Ισραήλ. Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) ονόμασε την επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση».

Έγινε μετά τη δολοφονία πολλών Ιρανών στρατιωτικών συμβούλων, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου διοικητή, μετά από ισραηλινό χτύπημα που κατεδάφισε το προξενείο του Ιράν στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Το μεγάλο ιρανικό σάλβο μεταμόρφωσε τη γεωπολιτική στη Δυτική Ασία.

Επικαλούμενοι πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους, οι New York Times ανέφεραν εκείνη την εποχή ότι οι Ισραηλινοί είχαν κάνει λάθος υπολογισμό, νομίζοντας ότι το Ιράν δεν θα αντιδρούσε έντονα.

Ο πρώην διοικητής της ισραηλινής αεροπορικής άμυνας, ταξίαρχος Zvika Haimovich, αναγνώρισε επίσης τον Απρίλιο ότι το Ιράν είναι μια «υπερδύναμη σε τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και UAV».

Ο πρώην βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης Chas Freeman είπε επίσης ότι το Ιράν χτύπησε προσεκτικά ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους κατά τις επιθέσεις με drone και πυραύλους τον Απρίλιο.

«Το Ιράν πέτυχε να πανικοβάλει τον ισραηλινό πληθυσμό… μπορεί να συντρίψει την άμυνα του Ισραήλ αν το επιλέξει και το Ισραήλ δεν μπορεί να αμυνθεί χωρίς την ενεργό συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και σε αυτήν την περίπτωση της Ιορδανίας», είπε ο Freeman, ο οποίος υπηρέτησε όπως είπε εκείνη την εποχή ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία (1989–92).

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιορδανία ήρθαν σε βοήθεια του Ισραήλ αφού το Ιράν πραγματοποίησε την Επιχείρηση Αληθινή Υπόσχεση που τίναξε το καθεστώς μέχρι τον πυρήνα.

Η ιρανική επίθεση με πυραύλους και drone στο Ισραήλ έριξε επίσης φως στο γεγονός ότι οι κανόνες εμπλοκής στη Δυτική Ασία έχουν αλλάξει εντελώς."

Οι τελευταίες πληροφορίες που μεταδιδαμε χτες για τιςεκκλησεις ενισχυσης του Ισραηλ οδηγησαν τις ΗΠΑ ,τη Μεγάλη Βρεττανια και τη Γαλλία στην ενισχυση του συστήματος αποτροπης των εναριων επιθεσεων με την αυξημενη παρουσία πολεμικων στολων περιξ του Ισραηλ και της Μεσης Ανατολης.

Μια επίθεση όμως που θα υλοποιηθει από την Τεχερανη και τους συμμαχους που περιλαμβάνουν τη Χεζπολαχ του Λιβάνου, τον Ανσαρουλάχ της Υεμένης, την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, καθώς και τα κινήματα αντίστασης στη Γάζα και ριζοσπαστικοποιημενους της Δυτικης Οχθης όλοι γνωστοί και πειθαρχικοι δορυφοροι της και με ικανοποιητικό οπλισμον όι πλειστοι αν είναι καλά χρονικα συντονισμενη πιθανον να μην αποτραπει πληρως.

Μια μορφή απροβλεπτης επιθεσης προβληματιζει τους ειδικούς ασφαλείας του Ισραηλ και τους Δυτικους συμμαχους του.
Οι διπλωματικες αποστολες,οι υπηρεσίες διασωσης και εκκενωσης πολιτων ξένων κρατών έχουν ήδη υιοθετησει ένα σκηνικο αναμενωμενου μεγάλου κινδύνου.

Από την άλλη αρκετόι υπηρεσιακοι εμπλεκομενοι στις προσπαθείες συμφωνιας ανταλλαγης κρατούμενων δεν κρυβουν τον εκνευρισμο τους για την αχρειαστη εκτελεση ενός από τους βασικους διαπραγματευτες σε μια συγκυρια που μάλλον θα οδηγουσε σε μερικά κατά παύση του πυρος. Την ίδια πικρια και οργη εκφραζουν και οι επικεφαλεις του κινήματος των συγγενων των Ισραηλινων ομηρων.

Οι επομένες μέρες θα είναι κρισιμεςγια τη Μέση Ανατολη και ολόκληρο τον πλανήτη.

Listen Live