Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ ζητά επείγουσα δράση καθώς η Υεμένη επιστρέφει σε συνθήκες λιμού.
Ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη από τον Τομ Φλέτσερ, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Συντονιστή Έκτακτης Βοήθειας.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Και ευχαριστώ επίσης τον Ειδικό Απεσταλμένο Grundberg για την ενημέρωσή του, και το Συμβούλιο για το διαρκές ενδιαφέρον σας για την Υεμένη .
Όπως περιέγραψε ο Ειδικός Απεσταλμένος, μια πολιτική λύση παραμένει ο μόνος δρόμος προς ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό της Υεμένης. Και κάθε μέρα χωρίς πρόοδο παρατείνει τα βάσανα εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ως Συμβούλιο, ήσασταν σαφείς: Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο δεν είναι προαιρετικό. Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται. Οι υποδομές στις οποίες βασίζονται δεν πρέπει να στοχοποιούνται.
Ήσασταν εξίσου σαφείς σχετικά με τις καταστροφικές επιπτώσεις της κράτησης συναδέλφων του ΟΗΕ και ΜΚΟ. Πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως, χωρίς όρους.
ΚΡΙΣΗ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2023
Η κρίση επισιτιστικής ασφάλειας στην Υεμένη επιταχύνεται σταθερά από τα τέλη του 2023.
Σήμερα, περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη πεινούν. Αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 18 εκατομμύρια μεταξύ Σεπτεμβρίου και Φεβρουαρίου.
ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών υποφέρουν από απειλητικό για τη ζωή οξύ υποσιτισμό. Και αυτός ο αριθμός θα μπορούσε επίσης να εκτοξευθεί σε 1,2 εκατομμύρια στις αρχές του επόμενου έτους, αφήνοντας πολλά σε κίνδυνο μόνιμης σωματικής και γνωστικής βλάβης.
Δεν έχουμε δει αυτό το επίπεδο στέρησης από τότε που επιτεύχθηκε η εκεχειρία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ στις αρχές του 2022. Οι κοινότητες, όπως ακούσαμε, στις επαρχίες Χάτζα, Χοντέιντα και Αμράν βυθίζονται σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και συνθήκες που μοιάζουν με λιμό.
Φυσικά, αυτή η επιδείνωση εξελίσσεται ακριβώς τη στιγμή που η παγκόσμια χρηματοδότηση μειώνεται κατακόρυφα, μειώνοντας την ικανότητά μας να θρέψουμε τους πιο ευάλωτους άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
ΚΕΝΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Το κενό χρηματοδότησης είναι επίσης ακραίο για τις υπηρεσίες υγείας και προστασίας που σώζουν ζωές - ειδικά για τα 6,2 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια που αντιμετωπίζουν την απειλή της έμφυλης βίας.
Και η υποστήριξη προς τους επιζώντες υπολείπεται σοβαρά των πόρων, θέτοντας σε κίνδυνο αμέτρητες ζωές και ωθώντας βασικές υπηρεσίες στο χείλος της κατάρρευσης.
Με την υποστήριξη αυτού του Συμβουλίου και των δωρητών μας, μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση, όπως ακριβώς έχουμε κάνει και στο παρελθόν.
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΥΕΜΕΝΗ
Οι συνάδελφοί μου σε ανθρωπιστικές οργανώσεις επί τόπου κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές με τη χρηματοδότηση που διαθέτουμε.
Στο πλαίσιο της ευρύτερης Ανθρωπιστικής Επαναφοράς, έχουμε δώσει προτεραιότητα στην προσέγγιση των πιο ευάλωτων ανθρώπων και στην εύρεση πιο έξυπνων και ταχύτερων τρόπων για την παροχή βοήθειας.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΧΟΛΕΡΑΣ
Έτσι, για παράδειγμα, καταφέραμε να ελέγξουμε τη χολέρα εστιάζοντας στην ευαισθητοποίηση και την προώθηση της υγιεινής σε επίπεδο κοινότητας, στοχεύοντας παράλληλα στην υποστήριξη της υγείας και της αποχέτευσης στις πιο σοβαρές εστίες.
Ως αποτέλεσμα, τα κρούσματα χολέρας έχουν μειωθεί κατά 70% σε σύγκριση με πέρυσι, ένα σημαντικό βήμα προόδου σε μια χώρα όπου η χολέρα αποτελεί διαρκή απειλή.
ΝΕΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ
Εφαρμόζουμε επίσης νέες στρατηγικές για τη διατήρηση κρίσιμων υπηρεσιών διατροφής. Μέσω ενός νέου απλοποιημένου πρωτοκόλλου, οι συνεργάτες μας μεγιστοποιούν τη χρήση έτοιμων προς χρήση θεραπευτικών τροφίμων.
Και ως αποτέλεσμα, περισσότερα από 650.000 παιδιά με μέτριο οξύ υποσιτισμό υψηλού κινδύνου λαμβάνουν πλέον οικονομικά αποδοτική, σωτήρια θεραπεία, ενώ πάνω από 3.200 μονάδες υγείας θα συνεχίσουν να παρέχουν ποιοτική υγειονομική περίθαλψη σε 7,2 εκατομμύρια άτομα που έχουν ανάγκη, παρά τους σημαντικούς περιορισμούς πόρων.
Επίσης, ευθυγραμμισμένοι με την επανεκκίνηση, ενδυναμώνουμε όσους βρίσκονται πιο κοντά και στην καλύτερη θέση για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των κοινοτήτων που εξυπηρετούμε.
Το εξήντα πέντε τοις εκατό των κονδυλίων φέτος από το Ανθρωπιστικό Ταμείο για την Υεμένη – το Συγκεντρωτικό Ταμείο με έδρα τη Χώρα – έχουν διατεθεί σε τοπικές και εθνικές ΜΚΟ, με το ένα τρίτο αυτών των οργανώσεων να διευθύνονται από γυναίκες.
ΣΗΜΑΔΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ
Όπως σημειώσαμε τον περασμένο μήνα, υπάρχουν και άλλα σημάδια ελπίδας.
Υπό την ηγεσία του Μόνιμου Συντονιστή του ΟΗΕ και του Συντονιστή Ανθρωπιστικής Βοήθειας, έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των τοπικών αρχών και στις δύο πλευρές της πρώτης γραμμής στην επαρχία Ταΐζ για την κοινή διαχείριση των συστημάτων ύδρευσης και την αποκατάσταση της πρόσβασης στο νερό για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά μετά από χρόνια στέρησης.
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ
Για να επιταχύνει την πρόσβαση των ανθρώπων σε ασφαλές νερό, το Ανθρωπιστικό Ταμείο της Υεμένης επενδύει τώρα 2 εκατομμύρια δολάρια για να συνδέσει 90.000 άτομα -συμπεριλαμβανομένων εκτοπισμένων οικογενειών- με αξιόπιστα δίκτυα ύδρευσης.
Και με τη συνεχή συνεργασία των αρχών και τη διαρκή υποστήριξη των δωρητών μας, σχεδιάζουμε να κλιμακώσουμε αυτές τις προσπάθειες, ώστε 600.000 άνθρωποι στην Ταΐζ να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.
Είναι σημαντικό ότι αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα χρειάζεται πλέον να εξαρτώνται από ανθρωπιστική υποστήριξη για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε νερό.
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΑΝΤΕΝ ΣΑΝΑΑ
Και τον περασμένο μήνα, ενημερώσαμε αυτό το Συμβούλιο για μια ακόμη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε με πρωτοβουλία της κοινότητας: την επαναλειτουργία ενός βασικού δρόμου μεταξύ Άντεν και Σαναά, την επανασύνδεση των κοινοτήτων, την παροχή ταχύτερης πρόσβασης στην υγεία και σε άλλες βασικές υπηρεσίες για πολλούς και τη σημαντική μείωση του χρόνου ταξιδιού μεταξύ αυτών των δύο πόλεων.
Με χαρά ανακοινώνω ότι η αυξημένη κυκλοφορία πολιτών και εμπορικών οχημάτων έχει αποκατασταθεί σε αυτόν τον δρόμο για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια.
ΤΑ ΜΗ ΕΚΡΑΓΕΝΤΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ
Και συνεργαζόμαστε επίσης με τους εταίρους μας για την απομάκρυνση μη εκραγέντων πυρομαχικών κατά μήκος αυτής της διαδρομής, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για τους αμάχους.
Ο λαός της Υεμένης εξακολουθεί να χρειάζεται την υποστήριξη αυτού του Συμβουλίου, όπως και οι εργαζόμενοί μας στον ανθρωπιστικό τομέα που ανταποκρίνονται με τόσο θάρρος και επιμονή.
Από την τελευταία μου ενημέρωση σε αυτό το Συμβούλιο, έχω καταρτίσει ένα παγκόσμιο σχέδιο με υπερβολικές προτεραιότητες για να σώσουμε 114 εκατομμύρια ζωές - με μόλις το 1% των δαπανών που έκανε ο κόσμος για την άμυνα πέρυσι. Σήμερα περιέγραψα τι μπορούμε να επιτύχουμε ακόμη και με περιορισμένη χρηματοδότηση στην Υεμένη: μείωση της χολέρας κατά 70%, υποστήριξη τοπικών ΜΚΟ, προσέγγιση εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών που υποσιτίζονται, πρόσβαση σε καθαρό νερό για εκατοντάδες χιλιάδες και άνοιγμα ζωτικών δρόμων.
Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα, αν μας στηρίξετε.
Έτσι, παράλληλα με την υποστήριξη των ζωτικών προσπαθειών του Ειδικού Απεσταλμένου, ζητάμε:
Πρώτον, για αυξημένη χρηματοδότηση για την κλιμάκωση της επείγουσας επισιτιστικής και διατροφικής υποστήριξης.
Δεύτερον, για τις συνεχείς και ευπρόσδεκτες προσπάθειές σας να εξασφαλίσετε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των κρατουμένων συναδέλφων μας από τον ΟΗΕ, τις ΜΚΟ και την κοινωνία των πολιτών.
Και τρίτον, για τα ενεργά σας βήματα για την τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου με σκοπό την προστασία των αμάχων, την προστασία των ανθρωπιστικών οργανώσεων και τη διασφάλιση της πρόσβασης σε όσους έχουν ανάγκη.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ