Κυρ, Νοε 24, 2024

Έναρξη της UNICEF Child Alert

Έναρξη της UNICEF Child Alert

Δέκα εκατομμύρια παιδιά στο κεντρικό Σαχέλ χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω σπειροειδών συγκρούσεων και τιμωρίας του κλίματος

Αυτή είναι μια περίληψη των όσων είπε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζον Τζέιμς –στον οποίο μπορεί να αποδοθεί το παρατιθέμενο κείμενο– στη σημερινή ενημέρωση Τύπου στο Μέγαρο των Εθνών στη Γενεύη.

17 Μαρτίου 2023

"Καλημέρα.

«Ήρθα από το περιφερειακό γραφείο της UNICEF στη Δυτική και Κεντρική Αφρική για να προειδοποιήσω για μια ταχέως επιταχυνόμενη κρίση για τα παιδιά στο κατώφλι της Ευρώπης.

«Δέκα εκατομμύρια παιδιά στη Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και τον Νίγηρα έχουν απόλυτη ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας σε μεγάλο βαθμό λόγω της σπειροειδούς σύγκρουσης, ενώ σχεδόν 4 εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν σε γειτονικές χώρες καθώς οι εχθροπραξίες μεταξύ των ενόπλων ομάδων και των δυνάμεων εθνικής ασφάλειας ξεπερνούν τα σύνορα.

«Σήμερα η UNICEF δημοσιεύει μια νέα προειδοποίηση για παιδιά για τον ακραίο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ζωή και το μέλλον των παιδιών στο κεντρικό Σαχέλ.

«Σε εκείνους που πιστεύουν ότι πρόκειται για μια μακροχρόνια χρόνια κρίση, θέλουμε να είμαστε πολύ σαφείς ότι ενώ η προσοχή ήταν αλλού, τα πράγματα επιταχύνονταν κατηφορικά με ανησυχητικό ρυθμό.

«Μπορεί να είναι μια σύγκρουση χωρίς σαφή όρια και πρωτοσέλιδα μάχες, αλλά αργά και σταθερά εξαπλώνεται και τα παιδιά – εκατομμύρια από αυτά – βρίσκονται όλο και περισσότερο στη μέση της.

«Όταν λέω ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί πολύ, επιτρέψτε μου να επισημάνω μερικά στοιχεία που επισημαίνονται στην έκθεση. Είπα ότι 10 εκατομμύρια παιδιά στη Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και τον Νίγηρα χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια – δηλαδή διπλάσια από ό,τι στην 2020.

«Η περασμένη χρονιά ήταν ιδιαίτερα βίαιη για τα παιδιά. Πολλοί από εσάς θα είστε εξοικειωμένοι με το έργο αναφοράς και επαλήθευσης του ΟΗΕ σχετικά με σοβαρές παραβιάσεις κατά των παιδιών που βρίσκονται σε σύγκρουση.

«Στην Μπουρκίνα Φάσο, τρεις φορές περισσότερα παιδιά επαληθεύτηκαν ως σκοτώθηκαν κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που επαληθεύτηκαν από τον ΟΗΕ.

«Περισσότερα από 8.300 σχολεία έκλεισαν στις τρεις χώρες επειδή ήταν άμεσα στόχος, οι δάσκαλοι τράπηκαν σε φυγή ή επειδή οι γονείς εκτοπίστηκαν ή επειδή φοβήθηκαν πολύ για να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

«Περισσότερα από 1 στα 5 σχολεία στη Μπουρκίνα Φάσο έχουν κλείσει. Το 30 τοις εκατό των σχολείων στην περιοχή Tillaberi του Νίγηρα δεν λειτουργούν πλέον λόγω της σύγκρουσης.

«Πάνω από 20.000 άνθρωποι στη συνοριακή περιοχή μεταξύ Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι και Νίγηρα θα βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια σε επίπεδο «καταστροφής» έως τον Ιούνιο του 2023, σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις.

"Η ένοπλη σύγκρουση γίνεται όλο και πιο βάναυση. Μερικές από τις ένοπλες ομάδες που δραστηριοποιούνται σε τεράστιες περιοχές του Μάλι, της Μπουρκίνα Φάσο και όλο και περισσότερο στον Νίγηρα χρησιμοποιούν τακτικές που περιλαμβάνουν αποκλεισμό πόλεων και χωριών και σαμποτάροντας δίκτυα ύδρευσης.

«58 σημεία ύδρευσης δέχθηκαν επίθεση στη Μπουρκίνα Φάσο το 2022, από 21 το 2021 και 3 το 2020. Τα υδροφόρα φορτηγά που υποστηρίζονται από τη UNICEF έχουν καεί και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης νερού έχουν καταστραφεί.

«Η ένοπλη σύγκρουση έχει οδηγήσει σχεδόν 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους από τη γη τους σε στρατόπεδα εκτοπισμού ή σε ευάλωτες κοινότητες υποδοχής στις τρεις χώρες.

"Σήμερα επισημαίνουμε επίσης τη μόλυνση από διάχυση στις βόρειες περιοχές των γειτονικών παράκτιων χωρών. Τουλάχιστον 172 βίαια περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων από ένοπλες ομάδες, αναφέρθηκαν στις βόρειες συνοριακές περιοχές του Τόγκο, του Μπενίν, της Γκάνας και της Ακτής Ελεφαντοστού το 2022 Τόσο στο Μπενίν όσο και στο Τόγκο, εννέα σχολεία στις βόρειες περιοχές των χωρών είχαν κλείσει ή δεν λειτουργούσαν πλέον λόγω ανασφάλειας μέχρι τα τέλη του 2022.

"Η κατάστασή τους δεν είναι σαφώς η ίδια όπως στο κεντρικό Σαχέλ όπου μεγάλες περιοχές χωρών στερούνται κυβερνητικών υπηρεσιών και οι ανθρωπιστικοί παράγοντες αγωνίζονται να φτάσουν σε κοινότητες. Όμως η ανασφάλεια αυξάνεται σε αυτές τις παράκτιες χώρες, που συνδέεται με παρόμοιες δραστηριότητες από μη κρατικές ένοπλες ομάδες.

«Τώρα είναι η ώρα να προβλέψουμε, να οικοδομήσουμε ανθεκτικότητα και κοινωνική συνοχή και να αποφύγουμε οποιαδήποτε ενέργεια που κινδυνεύει να επιδεινώσει την κατάσταση.

«Υπάρχει αυξανόμενη συζήτηση για μια στρατιωτική απάντηση – λέμε, ας επενδύσουμε σε ανθρωπιστική υποστήριξη και μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην ανάπτυξη.

Listen Live