Τρι, Οκτ 22, 2024

Ο κύβος ερρίφθη σε ΣΥΡΙΖΑ - Έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου αρχηγού μετά την καθαίρεση Κασσελάκη

Ο κύβος ερρίφθη σε ΣΥΡΙΖΑ - Έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου αρχηγού μετά την καθαίρεση Κασσελάκη

Της Νίκης Ζορμπά,

Πηγή:capital.gr

Ταχύτατες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την έκπτωση Κασσελάκη από την ηγεσία, αποτέλεσμα της πρότασης μομφής που κέρδισε με ευρεία και καθαρή διαφορά, η εσωκομματική αντιπολίτευση.

Σε συνεδρίαση της ΚΕ που ακολούθησε, Κασσελάκη απόντος, αποφασίστηκε καταρχάς ότι το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί θα έχει ως αποκλειστικό χαρακτήρα τη δρομολόγηση της νέας εσωκομματικής εκλογής.

Κοινώς, δεν θα είναι δυνατή η ανατροπή του αποτελέσματος της ΚΕ με την καθαίρεση Κασσελάκη.

Παραλλήλως, η ΚΕ εξουσιοδότησε τον Ν. Παππά, ως πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, να εκπροσωπήσει το κόμμα στη ΔΕΘ το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Τα επόμενα βήματα είναι η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ( πιθανότατα την Τρίτη), όπου θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα της διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου και θα κληθεί να εγκρίνει σε νέα της συνεδρίαση η Κεντρική Επιτροπή, το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Υποψηφιότητες
Με εξαίρεση τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος επαναβεβαίωσε και σήμερα την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κανείς για την ώρα δεν ανοίγει τα χαρτιά του και εκτιμάται ως "πρόωρη" η σχετική συζήτηση.

Παρών είχε δηλώσει ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης, άγνωστο όμως είναι και εάν θα επιμείνει και αν θα θεωρηθεί αξιόμαχη επιλογή, δεδομένου ότι δεν θα βρίσκεται εντός Βουλής.

Πιθανός υποψήφιος να είναι και ο Σωκράτης Φάμελλος, πρώην πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο είχε "απολύσει" ο Στ. Κασσελάκης για να τοποθετήσει στη θέση του τον Νίκο Παππά.

Μεγάλο το ερωτηματικό, δίπλα στο όνομα Κασσελάκη: Ο έκπτωτος από την ηγεσία , τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει σε νέα κούρσα διαδοχής ή θα βάλει "πλώρη" ακόμη και για ίδρυση δικού του κόμματος, ύστερα και από την οξύτατη επίθεση που εξαπέλυσε στα κομματικά Όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για νομενκλατούρα και κουκούλες;

Από κει και πέρα, είναι ορθάνοιχτο ( και επικρατέστερο μάλλον) το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν στην πορεία και άλλες υποψηφιότητες. Κυρίως, αναζητάται εκείνη που θα εκφράσει πιο "αυθεντικά" τους "87", τους νικητές της σημερινής κάλπης που οδήγησε στην καθαίρεση τον Στ. Κασσελάκη.

Καθαίρεση Κασσελάκη
Ο Στέφανος Κασσελάκης έχασε με καθαρή διαφορά στην ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ η οποία έκανε δεκτή με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση μομφής των "87" ( που έγιναν 100) και στήριξε ο Παύλος Πολάκης.

Σε σύνολο 286 ψηφισάντων, υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν οι 163 και κατά οι 120. Υπενθυμίζεται ότι προαπαιτούμενες για να "περάσει" η πρόταση μομφής, ήταν οι 148 θετικές ψήφοι.

Επόμενα βήματα μετά την καθαίρεση του κ. Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου, βάσει του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ είναι το έκτακτο συνέδριο όπου θα δρομολογηθεί και η εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση.

Οι εξελίξεις που ακολουθούν, όπως προοιωνιζόταν η χθεσινή ημέρα με τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα είναι ραγδαίες.

Ήδη, Κασσελάκη απόντος ο οποίος αποχώρησε, τα μέλη της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζουν για τις διαδικασίες της επόμενης ημέρας.

Παρά τη χθεσινή βεβαιότητα που διατύπωσε κατά την εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή, ο Στ. Κασσελάκης, έχοντας εκπέσει από το αξίωμα του προέδρου δεν μπορεί να το εκπροσωπήσει στην ΔΕΘ, το προσεχές σαββατοκύριακο.

Τυπικά, μπορεί να το εκπροσωπήσει ο νέος πρόεδρος της ΚΟ Νίκος Παππάς, αλλά και αυτή η απόφαση, θα προκύψει από την Κεντρική Επιτροπή.

Κασσελάκης: Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ
"Λυτρωμένος" δήλωσε ο Στ Κασσελάκης σε δηλώσεις του μετά το εκκωφαντικό αποτέλεσμα της ΚΕ που οδηγεί στην καθαίρεσή του.

Επιτιθέμενος στην εσωκομματική αντιπολίτευση, μίλησε για "κουκούλες" και ανακοίνωσε ότι "Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ και θα λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ".

Η δήλωση Κασσελάκη:

"Είμαι λυτρωμένος γιατί είδαν όλοι οι πολίτες την μομφή που ζω από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκα πρόεδρος.

Είναι πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία του τόπου, η κομματική γραφειοκρατία να μην αποδέχεται την ψήφο των μελών του κόμματος. όσα πέρασα έναν χρόνο τωρα τα ξέρετε όλα

Φτάσαμε η γραφειοκρατία και η νομενκλατούρα να καταφεύγουν σε πρακτικές που δεν ταιριάζουν στις παραδόσεις της Αριστεράς, να εξευτελίζουν τα αξιότιμα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να τους φορώντας τους κουκούλα. Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ και θα λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ".

Δήλωση Πολάκη: Να προχωρήσουν οι διαδικασίες συντεταγμένα και ενωτικά, χωρίς ακραίες εκφράσεις
Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την μομφή και την αποχώρηση του Στ. Κασσελάκη, εξερχόμενος της συνεδρίασης της ΚΕ, ο Παύλος Πολακης έκανε λόγο για "επίπονη διαδικασία" που όμως, δρομολογεί τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

"Εγώ δήλωσα διαθεσιμότητα για την επόμενη μέρα και εξέφρασα ένα συνολικό προγραμματικό πλαίσιο που μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα μιας πολιτικής πρότασης της επομένης μέρας με στόχο το ρίξιμο σε σύντομο διάστημα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Μητσοτάκη", δήλωσε ο Π. Πολάκης εξερχόμενος της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και παράλληλα, κάλεσε τα μέλη και τους φίλους να "συμβάλλουν" ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες "συντεταγμένα" και "ενωτικά", "χωρίς ακραίες εκφράσεις". "Η αριστερά ξέρει να κουβεντιάζει", υπογράμμισε και δεσμεύτηκε ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα θα παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ και θα στηρίζει την προοπτική του, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το αν θα είναι υποψήφιος ο Στέφανος Κασσελάκης, είπε : "αν το θέλει, γιατί όχι".

Σ. Φάμελλος: Έκλεισε μια δύσκολη διαδικασία την οποία προσπαθήσαμε να αποφύγουμε
Έκλεισε μια δημοκρατική διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία προσπαθήσαμε να αποφύγουμε για να μην δημιουργηθεί διχασμός", σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος μετά το πέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι ταυτόχρονα αυτή η διαδικασία "απέδειξε ότι τα μέλη της ΚΕ θέλουν μια νέα πολιτική πρόταση, που να δίνει διέξοδο και προοπτική στο ΣΥΡΙΖΑ".

Παραδέχτηκε ότι υπάρχει "συρρίκνωση" και "απαξίωση" στον κόσμο, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι "η επόμενη μέρα μάς βρίσκει ενωμένους στον ΣΥΡΙΖΑ" και πως όλοι συμφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι "ο πυλώνας και ο χώρος που θα δώσει τις περισσότερες ιδέες και δυνάμεις για μια προοδευτική αντεπίθεση". "Πέρασε μια δύσκολη στιγμή, δεν μένει στίγμα στο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε κάτι τέτοιο, προσπαθήσαμε να το αποφύγουμε, αλλά δεν υπάρχουν αδιέξοδα", είπε. Ερωτηθείς αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος είπε πως σήμερα αποφασίστηκε "το κοινό, το συλλογικό" και δήλωσε "στρατιώτης".

Ν. Παππάς: Όλα θα γίνουν με απόλυτη ομαλότητα κα τήρηση του καταστατικού
Οι προβλεπόμενες διαδικασίες θα διεξαχθούν με "απόλυτη ομαλότητα και τήρηση του καταστατικού" διαβεβαίωσε σε δήλωσή του μετά το πέρας της Κεντρικής Επιτροπής, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς.

"Η ΚΕ σχεδόν ομόφωνα αποφάσισε να συγκληθεί εκ νέου σε δυο βδομάδες για να αποφασίσει λεπτομέρειες της διαδικασίας", σημείωσε, στέλνοντας "μήνυμα ηρεμίας" και "δημοκρατικού διαλόγου" σε όλον τον προοδευτικό κόσμο που "πληγώθηκε" με τις τελευταίες εξελίξεις.

Ερωτηθείς αν θα θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου, υπογράμμισε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει τέτοια κουβέντα" και ότι προς το παρόν, όπως αποφασίστηκε θα εκπροσωπήσει το ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ.

Τι προηγήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή
Στο ρεπορτάζ του για όσα διημείφθησαν από χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έως και το κλείσιμο της κάλπης σήμερα το μεσημέρι, το Capital.gr μετέδιδε:

Η πρώτη ήττα Κασσελάκη
Η αναβολή για την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής το πρωί, ιδίως μετά την καθαρή νίκη των διαφωνούντων για τη μυστικότητα της ψηφοφορίας (122 υπέρ, 90 κατά), δημιουργεί νέα δεδομένα για τα "κουκιά" που ψάχνει ο Κασσελάκης ώστε να διαφύγει τον κίνδυνο να κηρυχθεί έκπτωτος από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαφωνούντες (πλέον των 100+ όσους επηρεάζει ο Π. Πολάκης) χρειάζονται 148 ψήφους υπέρ της πρότασής τους και με δεδομένο ότι έχει εξασφαλιστεί ότι θα στηθεί κάλπη, αναμένεται να απελευθερωθούν, ακόμη περισσότερα μέλη της ΚΕ που είτε βρίσκονται στην "γκρίζα ζώνη", είτε ορρωδούσαν προ ανοιχτής καταψήφισης του προέδρου τους.

Για τη σκληρή μάχη των "κουκιών" συνεπώς, τα παζάρια ήταν ολονύχτια.

Παππάς Vs "87"- Γεροβασίλη μίλησε για αήθεια, Τι είπαν Πολάκης , Φάμελλος, Θεοχαρόπουλος
Στην τοποθέτησή του στην ΚΕ , ο Νίκος Παππάς, "κάρφωσε" τους 87 και στήριξε σταθερά τον Στ. Κασσελάκη:

"Το κείμενο της πρότασης μομφής καταδικάζει προτάσεις διαγραφών, όμως στελέχη που το υπογράφουν ζητούσαν καθολική διαγραφή Πολάκη", είπε και κατέληξε: "Δεν θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν εκλογές γιατί δεν βλέπω εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Δεν καταγράφεται πουθενά".

"Η Όλγα Γεροβασίλη, σε μια σκληρή τοποθέτηση απέναντι στον Στ. Κασσελάκη, αφενός τον εγκάλεσε για έλλειψη ήθους και αφετέρου αντέτεινε στον ισχυρισμό του ότι υποχώρησε από την υποψηφιότητά της στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, ότι ποτέ δεν υποχώρησε, το συνέδριο αποφάσισε να μην προχωρήσει νέα εκλογή αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από πλευράς του, είπε απευθυνόμενος στα μέλη της ΚΕ: "Το δίλημμα δεν είναι αυτό που είπε ο πρόεδρος. Το δίλημμα είναι ή αλλάζει ηγεσία ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, η αλλιώς βουλιάζει".

Ο Παύλος Πολάκης λαμβάνοντας το λόγο στην ΚΕ , είπε "mea culpa" , τονίζοντας: " Πίστεψα στον Κασσελακη και τον στήριξα. Έπεσα έξω. Δεν κάνει για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ".

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στο περιθώριο της ΚΕ, ο Π. Πολάκης ανέφερε : "Αν δεν περάσει η πρόταση παραμένω, αν χάσω παραμένω Οδήγησε μόνος σου το κόμμα σε εκλογές. Στηρίζω τη μομφή που κατατέθηκε".

Ο πρώην πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος, δεν συνυπέγραψε με τους 100 το κείμενο και την πρόταση μομφής που κατατέθηκε νωρίτερα μεν αλλά και στους διαφωνούντες ανήκει ( πλέον) και αναμένεται να είναι υποψήφιος για την ηγεσία.

Μιλώντας στην ΚΕ πριν από λίγο, είπε: "Υπάρχει έλλειμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας στο κόμμα Και ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για το πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ".

Η Κατερίνα Νοτοπούλου , ξεσπώντας , κάλεσε τον Στ. Κασσελάκη να σταματήσει να κρύβεται και να οδηγήσει το κόμμα σε κάλπες: "Ρωτάς ποιος φοβάται τη βάση; Εσύ τη φοβάσαι πρόεδρε Στέφανε. Να αφήσουμε τη βάση να μιλήσει επιτέλους! Να δώσουμε το λόγο στα μέλη μας".

Το κείμενο της πρότασης μομφής των 100
"Συντρόφισσες και σύντροφοι.
Προσέρχομαι ( την εκφώνησε το μέλος της ΚΕ Γ. Μπουλούκος) στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης των λεγομένων και των πράξεών μας.

Τον τελευταίο ένα χρόνο, ειδικότερα από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος, το κόμμα μας βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση αρχών και αξιών.

Το κόμμα μας με απόλυτη ευθύνη του Προέδρου βρίσκεται σε παρατεταμένη εσωστρέφεια και συρρίκνωση της εκλογικής του επιρροής.

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με κυρίαρχη την ευθύνη του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη δεν αντιλήφθηκε ούτε μια στιγμή γιατί η πλειοψηφία των μελών του κόμματος του έδωσε την ευκαιρία να ηγηθεί της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με ευθύνη του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ανοικτό στην κοινωνία και πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης, μετατρέπεται σε ένα κόμμα καρικατούρα με δεξιές αποχρώσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ευθύνη του Προέδρου δεν επιτελεί τον συνταγματικό του ρόλο που είναι η άσκηση δομικής αντιπολίτευσης και η δημιουργία εναλλακτικού πόλου προοδευτικής διακυβέρνησης.
Γιατί ο Πρόεδρος δεν εφαρμόζει την απόφαση του τέταρτου Συνεδρίου που μιλάει για κοινή εκλογική συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων. Οι εκφράσεις του περί συνεργασίας κουρελού ή συνεργασία της διαπλοκής τον καθιστούν πρόσωπο που δεν μπορεί να υπηρετήσει την απόφαση αυτή στα πλαίσια της ευρύτερης ανασύνθεσης των προοδευτικών δυνάμεων.
Γιατί θεωρούμε ότι το κόμμα μας βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση ηγεσίας.
Γιατί ο πρόεδρος δεν έχει την ελάχιστη πολιτική ευθιξία ώστε να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες
Γιατί ο Πρόεδρος δεν έχει την ελάχιστη πολιτική ευθιξία ώστε να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες εκλογής προέδρου.
Γιατί τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορούν να περιμένουν και ζητούν καθαρές και δημοκρατικές λύσεις.

Τώρα 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ενεργοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 20 παράγραφος 4 του καταστατικού και καταθέτουν πρόταση δυσπιστίας στον Πρόεδρο και ζητούμε άμεση προσφυγή στη βάση.

Κασσελάκης δεν σηκώνει το γάντι- Θέλει μόνο συνέδριο
Παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές της τελευταίας στιγμής, ο Στέφανος Κασσελάκης όχι μόνον δεν έκανε πίσω στην ομιλία του προς την Κεντρική Επιτροπή αλλά δήλωσε ότι δεν πρόκειται να σηκώσει το γάντι και να πάει στη βάση καλώντας να του ασκήσουν σε πρόταση μομφής.

"Δημόσια" ομως, με τα πρόσωπά τους, δήλωσε ο Στ. Κασσελάκης, προδήλως αμφισβητώντας το δικαίωμα σε μυστική ψηφοφορία, για την πρόταση μομφής.

Τον "τρώει" το χέρι του να το κάνει, είπε, αλλά δεν θα το πράξει γιατί ...σέβεται τον λαό του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ταλαιπωρημένος.

Σύμφωνα με τον ίδιο "Οι ψηφοφόροι μού λένε άλλαξέ τα όλα. Προσπαθώ απέναντι σε μια αδυσώπητη κομματική γραφειοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ή αλλάζει ή βουλίάζει, αυτή είναι η αλήθεια" είπε και παρέπεμψε στο επικείμενο καταστατικό συνέδριο του κόμματος ως "μόνη λύση".

Οι 100 που υπέγραψαν το κείμενο των "87" κατέθεσαν πρόταση μομφής.

Μεταξύ άλλων δήλωσε:

Η Ομπρέλα ήθελε να κάνει ζημιά στο κόμμα μας αλλά μετά εισηγήθηκα θέσεις και αξιώματα σε όλες και όλους.

Έχω αφιερώσει από την καρδιά μου πολλές ώρες για να είμαστε μαζί ακόμα και σε όσους με κατακρίνουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ποτέ ενιαίο κόμμα. Αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στην εκλογική του γιγάντωση σε μια μέρα.

Ο Τσίπρας ήξερε να ισορροπεί ανάμεσα στις φατρίες αλλά ακόμα κι αυτόν τον ανάγκασαν να παραιτηθεί. Τότε ήταν ο Φίλής και ο Τσακαλώτος, σήμερα έχουν αλλάξει απλώς τα ονόματα.

Ούτε ο Τσίπρας τα κατάφερε. Ενώ άλλαξε τόσα στη χώρα, δεν κατάφερε να αλλάξει στο κόμμα.

Βαφτίζομαι διχαστικός από όσους έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια της διαπλοκής.

Η μόνη μου μεγάλη μάχη είναι μια νέα ενότητα: Να μπει τέλος στα οικόπεδα που δε χτίζουν τίποτα πέραν των αυθαίρετων εγώ τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ της ακινησίας και των ισορροπιών κατέρρευσε το 2023.

Οι ψηφοφόροι μου λένε άλλαξέ τα όλα. Προσπαθώ απέναντι σε μια αδυσώπητη κομματική γραφειοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ή αλλάζει ή βουλιάζει, αυτή είναι η αλήθεια.
Είναι ελεύθερος ο ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει την αργή βασανιστική καταβύθισή του.

Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις για να νικήσει το καινούργιο αλλά ο αγώνας είναι άνισος και δύσκολος. Το ξέφωτο για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το καταστατικό συνέδριο. Κάποιοι θα κάνουν τα πάντα για να μη φτάσουμε εκεί.

Δεν φοβάμαι να αλλάξω την άποψή μου, μόνο έτσι νικάμε όλοι. Άλλο το σοβαρό κόμμα και άλλο το αρχηγικό κόμμα.

Να έχουμε υπόψη μας: πόσα περάσαμε τον τελευταίο έναν χρόνο, δια πυρός και σιδήρου.

Να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει κάτι που μας ενώνει για αυτό φτάσαμε μαζί εδώ.

Η σημερινή ΚΕ είναι κρίσιμο σταυροδρόμι: να χαράξουμε οδικό χάρτη για το μέλλον ή να συνεχίσουμε μια στείρα εσωκομματική αντιπαράθεση που απωθεί τον λαό και πληγώνει τη βάση μας. Θέλω να πιστεύω ότι επιδιώκουμε το πρώτο και όχι να γίνουμε ο "χρήσιμος ηλίθιος" της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ για "παρέλαση Σημιτικής διαπλοκής".

Αντί να φωνάζουν στη Ν.Δ φύγετε, κάποιοι φωνάζουν στον πρόεδρό τους "φύγε".

Για τον Αλέξη Τσίπρα: είναι ο άνθρωπος που με έβαλε στην πολιτική. Τιμώ την κυβέρνησή του, παρέδωσε χώρα όρθια και γεμάτα ταμεία. Έχω τρεις επιμέρους διαφωνίες: το α' εξάμηνο, ο νόμος κατρούγκαλου και το ύψος του μαξιλαριού. Οι πρώην πρόεδροι στηρίζουν τους διαδόχους τους ακόμα και όταν τους χωρίζουν πολιτικά τζάκια.

Για τα κομματικά ΜΜΕ: με 8 εκατομμύρια χρηματοδότησης μιλούσατε για κλείσιμο και επιστρατεύατε τον Μάρη. Το μουτζούρη των αποφάσεων, δεν θα μου τον φορτώσει κανείς.

Για τον Παύλο Πολάκη: Παρασύρθηκα από ένα θεατρικό παιχνίδι και τον διέγραψα και όταν αυτό αποδείχθηκε αναγνώρισα το λάθος μου. Έκανα αυτό που επέβαλε η συνείδησή μου: την επιστροφή του στην ΚΟ. Δεν εκβιάζομαι από κανέναν ούτε ως προς το περιεχόμενο ούτε τον χρόνο των αποφάσεών μου.

Εγώ φίλε Παύλο μπορώ να κυκλοφορήσω και πάνω και κάτω από τα 300 μέτρα γιατί αυτή είναι η ζωή μου, τι ακριβώς σε ενοχλεί; Το lifestyle ή ο ξένος, ο διαφορετικός, το αμερικανάκι;

Για τα τρολ διαδικτύου: Δεν παρέλαβα τρολ ούτε έχει ο ΣΥΡΙΖΑ τρολ. Με αυτά τα οικονομικά είναι γελοίο να μιλάμε για τρολ. Θα είμαι πάντα απέναντι στη χυδαιότητα.

Σήκωσα το γάντι στο συνέδριο από σεβασμό στην επιθυμία του Τσίπρα που ζήτησε να πάμε σε εκλογές, βρέθηκε αντίπαλος για μια μέρα και ύστερα έκανε πίσω.

Κάποιοι μετρούσαν κουκιά για την πρόταση μομφής και όταν είδαν ότι δεν τους βγαίνει είπαν να αποφασίσει να πάει ο μόνος του Κασσελάκης σε εκλογές.

Δεν είναι άνετη για μένα η καρέκλα του προέδρου, δεν μπορώ να ακουμπήσω την πλάτη της από τα μαχαίρια.

Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ όμως λέει "έχουμε πρόεδρο - κουράσατε".

Δεν θέλω να ταλαιπωρήσω έναν ήδη ταλαιπωρημένο κόσμο, θέλω να τον σεβαστώ.

Δεν πρόκειται να σηκώσω το γάντι - καταθέστε πρόταση μομφής.

Η ομιλία Κασσελάκη διέψευσε στην πράξη πληροφορίες που απέδιδαν ως αιτία καθυστέρησης της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕ (ήταν να αρχίζει στις 12 και άρχισε στις 2) την προσέγγισή του από κομματικά στελέχη, που επιδίωξαν να τον πείσουν να προκηρύξει εκλογές από μόνος του και να μην υπάρξει πρόταση μομφής στη ΚΕ, προκειμένου να αποφευχθεί μια έσχατη βαριά εσωκομματική αντιδικία που θα απαξιώσει περαιτέρω τον ΣΥΡΙΖΑ".

Listen Live