Mar, Nov 26, 2024

Η ΠΟΔΗΛΑΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΩΝ ΕΤΩΝ ΤΟΥ ΠΕΝΗΝΤΑ

Η ΠΟΔΗΛΑΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΩΝ ΕΤΩΝ ΤΟΥ ΠΕΝΗΝΤΑ

Σημείωση πρώτη
Η ποδηλατοκρατούμενη Λευκωσία έχει αποτυπωθει με ενάργεια και ρέοντα ελληνικό λόγο από το Στρατή Μυριβήλη στο ταξιδιωτικό του βιβλίο ΑΠ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ που παλαιότερα διδασκόταν ως λογοτεχνικό βιβλίο στα Γυμνάσια της Κύπρου.

Το ποδήλατο στη Λευκωσία των ετών του πενήντα αποτελεί ένα πολυσύνθετο φαινόμενο. Σύντροφος μετακίνησης, όνειρο άπιαστο ,για πολλούς έφηβους και νεαρές της φτωχολογιάς που κατέφθανε στη μεγάλη πόλη της Κύπρου με τη μεγάλη άνθηση στα χρόνια του Β Παγκοσμίου πολέμου.

Όπως και στην επαναστατημένη Ιρλανδία του Μάικολ Κόλινς έτσι και στην Κύπρο της επανάστασης για ελευθερία και αυτοδιάθεση το ποδήλατο συντροφεύει πολλές επαναστατικές πρωτοπορίες και πρωτοβουλίες.

Το ποδήλατο του Μιχαήλ Καραολή και το ποδήλατο του Ιάκωβου Πατάτσου κομίζουν στην ιστοριόγραφία πτυχές τραγικές αυτής της αγαπητικής σχέσης των Κυπρίων της εποχής με τα ποδήλατά τους.

Τα ποδήλατα και οι μοτοσυκλέττες συντρόφεψαν πολλούς πρωταγώνιστες της επανάστασης σε παράτολμές τους ενέργειες και φωτεινές δράσεις ελευθερίας.
Η ΕΟΚΑ επιχείρησε να καταστρέψει ποδήλατο που υπήρξε τεκμήριον δικαστικόν και ενισχυτικό στοιχείο ενοχοποίησης στην περίοδο της δίκης του Καραολή ενώ κατα καιρους αξιοποίησε ποδήλατα ως μέσα διαφυγής καθώς και ως ευφάνταστα παράνομα ταχυδρομεία.Οι προβολείς ποδηλάτων , οι κρύπτες των εμπορικών ποδηλάτων , οι βάσεις των εμπορικών ποδηλάτων παγωτου υποβοήθησαν ποικιλοτρόπως την διακίνηση φυλλαδίων και της επείγουσας επαναστατικής αλληλογραφίας της Επανάστασης.

Listen Live