Lun, Nov 25, 2024

22 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2022, «Υπόγεια Ύδατα – κάνοντας το αόρατο, ορατό»

22 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2022, «Υπόγεια Ύδατα – κάνοντας το αόρατο, ορατό»

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού (World Water Day) καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992.

Βασικός πυλώνας της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού είναι η επίτευξη του Στόχου 6 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, μέσω του οποίου διασφαλίζεται η αρχή “Νερό και Αποχέτευση για όλους μέχρι το 2030”. Η Ημέρα έχει καθιερωθεί για να τονίζει και να υπενθυμίζει σε όλους, τη σημασία του νερού και κυρίως την ανάγκη για σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Τη φετινή χρονιά, η Παγκόσμια Ημέρα Νερού εορτάζεται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, οι οποίες επικρατούν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η πανδημία του κορονοϊού, η κλιματική αλλαγή που αποτελεί πλέον πραγματικότητα και ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις καταστροφικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Ωστόσο, η σπουδαιότητα του νερού ως πολύτιμο αγαθό της ζωής και η ανάγκη ορθολογιστικής διαχείρισης και καθημερινής εξοικονόμησής του, απαιτούν την προσοχή όλων μας.

Το θέμα της φετινής Ημέρας είναι «Υπόγεια ύδατα – κάνοντας το αόρατο, ορατό». Η εκστρατεία δίνει χρήσιμες πληροφορίες γι’ αυτόν τον ζωτικής σημασίας πόρο. Τα υπόγεια ύδατα είναι αόρατα, αλλά η επίδρασή τους είναι ορατή παντού. Είναι ένας Ἄριστον μὲν ὕδωρ Πίνδαρος κρυμμένος θησαυρός που εμπλουτίζει τη ζωή μας. Στα πιο ξηρά μέρη του κόσμου, ίσως είναι το μόνο διαθέσιμο νερό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν όλο το γλυκό (πόσιμο) νερό στον κόσμο βρίσκεται υπογείως. Σε πολλά μέρη, οι ανθρώπινες δραστηριότητες υπεραντλούν τα υπόγεια ύδατα, ενώ ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελεί και η ρύπανση τους, από την οποία ίσως χρειαστούν δεκαετίες ή ακόμα και αιώνες για να ανακάμψουν. Την ίδια στιγμή, σε ορισμένα μέρη, δεν έχει οριστεί ο όγκος των υπόγειων υδάτων, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα αποτυχίας αξιοποίησης τους.

Στην ευρύτερη περιοχή Λεμεσού, το ΣΥΛ με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων εφαρμόζουν εδώ και αρκετά χρόνια πολιτικές προστασίας και ορθολογιστικής αξιοποίησης των υδροφόρων στρωμάτων του ποταμού Άμαθου στη Γερμασόγεια και της περιοχής στο Δέλτα του ποταμού Κούρη.

Η εξερεύνηση, η προστασία και η βιώσιμη χρήση των υπόγειων υδάτων αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την επιβίωση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή καθώς και για την κάλυψη των αναγκών σε νερό ενός αυξανόμενου πληθυσμού.

Συμπερασματικά, πρέπει να προστατεύσουμε τα υπόγεια ύδατα από τη ρύπανση και να τα χρησιμοποιούμε βιώσιμα, εξισορροπώντας τις ανάγκες των ανθρώπων και του οικοσυστήματος. Ο ζωτικός ρόλος των υπόγειων υδάτων στα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, στη γεωργία, στη βιομηχανία, στα οικοσυστήματα και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή πρέπει να αντικατοπτρίζεται στη χάραξη πολιτικής για τη
βιώσιμη ανάπτυξη. Η συνεργασία όλων είναι πολύ σημαντική για τη βιώσιμη διαχείριση αυτού του πολύτιμου πόρου.

Listen Live