Lun, Avr 21, 2025

Όταν ο Δήμος Λεμεσού ξέχασε ποιας πατρίδας είναι θεσμός.

 Όταν ο Δήμος Λεμεσού ξέχασε ποιας πατρίδας είναι θεσμός.

Με τη συμμετοχή του κατοχικού «δήμου» Λευκωσίας, ο Δήμος Λεμεσού παραβίασε ιστορικές γραμμές που δεν διαπραγματεύονται.

"Μετά το πανηγύρι ήρθε κι ο Χασάνης." Η παροιμία που αποτυπώνει απόλυτα όσα ακολούθησαν την ανακοίνωση για τη δικοινοτική εκδήλωση "Ανάσες Ειρήνης" υπό την αιγίδα του Δήμου Λεμεσού. Ένα θέμα που ανέδειξε η ΝΕΑ ΠΟΛΙΣ από προσωπικό της λογαριασμό και που εκτόξευσε τις αντιδράσεις – αλλά, όχι εγκαίρως. Μία εκδήλωση με τίτλο «Ανάσες Ειρήνης», που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης, κατάφερε να ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων πριν καν πραγματοποιηθεί. Κι όχι άδικα. Όχι επειδή κάποιος διαφωνεί με την ειρήνη, αλλά γιατί όταν στο όνομα της ειρήνης προσκαλείς συνδιοργανωτές και χορηγούς του κατοχικού καθεστώτος, τότε το αφήγημα μετατρέπεται σε πρόκληση.

Τι ακριβώς συνέβη;

Ο Δήμος Λεμεσού έθεσε υπό την αιγίδα του, την εκδήλωση "Ανάσες Ειρήνης", η οποία έχει ως συνδιοργανωτή τον αποκαλούμενο "Lefkoşa Türk Belediyesi" – δηλαδή τον δήθεν «δήμο Λευκωσίας» του ψευδοκράτους. Η αφίσα μάλιστα προβάλει τον εν λόγω φορέα ως επίσημο χορηγό, γεγονός που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων.

Οι ανακοινώσεις: καθολική κατακραυγή από όλες τις δημοτικές παρατάξεις

Μόλις η ΝΕΑ ΠΟΛΙΣ έφερε το θέμα στην επιφάνεια, ακολούθησε καταιγισμός ανακοινώσεων: ο ΔΗΣΥ, η ΔΗΠΑ, το ΕΛΑΜ, φοιτητικές παρατάξεις και άλλα οργανωμένα σύνολα πήραν δημόσια θέση. Όλοι εκ των υστέρων. Μετά την αφίσα. Μετά το πανηγύρι… ήρθε κι ο Χασάνης.

Η Δημοτική Ομάδα του ΔΗΣΥ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας καταγγέλλοντας τη διοργάνωση χωρίς έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τονίζει ότι η φετινή εκδήλωση μετατράπηκε σε όχημα εκμετάλλευσης από την τουρκοκυπριακή πλευρά, καθώς υπήρξε σαφής προβολή του κατοχικού «δήμου» ως θεσμικού εταίρου.

Ακόμα πιο αιχμηρή ήταν η επιστολή του Αντιδήμαρχου Μέσα Γειτονιάς, Μάριου Πρωτοπαπά, ο οποίος έκανε λόγο για θεσμικό εξευτελισμό, αφού ο Δήμος, όχι μόνο δεν εκπροσώπησε τη Λεμεσό σε εκδηλώσεις για την 1η Απριλίου, αλλά έβαλε την υπογραφή του κάτω από διοργάνωση με «σπόνσορες τους Τούρκους κατακτητές».

Η πιο δυναμική ίσως τοποθέτηση ήρθε από τον Πρόεδρο της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου και Πρόεδρο της Επαρχιακής του ΔΗΚΟ, Μιχάλη Μιχαήλ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αρνήθηκαν να εγκρίνουν το θέμα, το παρέπεμψαν στο Συμβούλιο και, ως εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, τοποθετήθηκε κάθετα ενάντια σε επαναπροσεγγίσεις με θεσμούς της κατοχής.

«Αρνούμαι να συζητήσω θέματα επαναπροσέγγισης με τους δολοφόνους της Πατρίδας μου, μέχρι την μέρα της Λευτεριάς!», έγραψε συγκεκριμένα.

Αντίστοιχες ανακοινώσεις εξέδωσαν το ΕΛΑΜ και η ΔΗΠΑ, σε παρόμοιο ύφος, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία τους και χαρακτηρίζοντας τη διοργάνωση ως «πρόκληση απέναντι στη μνήμη και την αξιοπρέπεια του λαού μας».

Τι αποκαλύπτουν οι πληροφορίες της ΝΕΑ ΠΟΛΙΣ

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πηγές της ΝΕΑ ΠΟΛΙΣ, ο Δήμος φαίνεται να παραπλανήθηκε από τους διοργανωτές, χωρίς να του παρουσιαστεί εξαρχής ο χαρακτήρας και οι λεπτομέρειες της εκδήλωσης. Το μεγαλύτερο, ωστόσο, λάθος έγινε από λειτουργό του Δήμου, ο οποίος έλαβε άλλες οδηγίες και ενήργησε διαφορετικά, εγκρίνοντας συμμετοχή και χρήση αιγίδας χωρίς την απαραίτητη πολιτική κρίση και διαβούλευση.

Το κρίσιμο ερώτημα: Ποιος αποφασίζει στον Δήμο;

Όπως όλα δείχνουν, η εκδήλωση ποτέ δεν εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ και η Πολιτιστική Επιτροπή αρνήθηκε να τη συζητήσει. Κι όμως, ο Δήμος έθεσε υπό την αιγίδα του την εκδήλωση. Αυτό δημιουργεί μείζον θέμα θεσμικής λειτουργίας.

Ποιος αποφασίζει; Ποιος λογοδοτεί; Ποιος επιτρέπει την πολιτική εργαλειοποίηση του Δήμου;

Η απαίτηση της κοινωνίας

Όσες ανακοινώσεις κι αν ακολούθησαν, η ζημιά έγινε. Η πολιτική ευθύνη δεν εξαφανίζεται με διαρροές και επιρρίψεις ευθυνών. Η μόνη κίνηση που θα μπορούσε να αποκαταστήσει – έστω και μερικώς – την εικόνα και την αξιοπρέπεια του Δήμου Λεμεσού, είναι η επίσημη αποχώρησή του από την εκδήλωση.

Αν θέλουμε πραγματικά να μιλάμε για Ειρήνη, ας την οικοδομήσουμε πάνω στην Αλήθεια και τον Σεβασμό. Όχι πάνω στην παραχάραξη και την πολιτική απάτη. Η ειρήνη δεν χτίζεται με αφέλεια ή ανοχή. Η συνύπαρξη δεν οικοδομείται με ψευδοδημάρχους και σπόνσορες της κατοχής. Η τιμή και η ιστορική μνήμη δεν επιτρέπουν "λάθη".

Listen Live