Dim, Nov 24, 2024

ΟΗΕ: Δεκατρία χρόνια συγκρούσεων και κακουχιών έχουν ωθήσει τον λαό της Συρίας πολύ πέρα από τα όρια της συνηθισμένης αντοχής

ΟΗΕ: Δεκατρία χρόνια συγκρούσεων και κακουχιών έχουν ωθήσει τον λαό της Συρίας πολύ πέρα από τα όρια της συνηθισμένης αντοχής

O OCHA προειδοποιεί το Συμβούλιο Ασφαλείας για την «κρίση των γενεών» της Συρίας καθώς τα παιδιά υπομένουν συγκρούσεις και στερήσεις

Ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία από τον Ramesh Rajasingham, Διευθυντή, Διεύθυνση Συντονισμού, OCHA, εξ ονόματος της Joyce Msuya, Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστή Έκτακτης Βοήθειας

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Πρόεδρε, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας,

Δεκατρία χρόνια από την έναρξη της σύγκρουσης, πάνω από 16 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Συρία εξακολουθούν να χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Κανένα τμήμα του πληθυσμού δεν είναι ανέγγιχτο από αυτή την κρίση.

Και όπως συμβαίνει συχνά στις συγκρούσεις, ο αντίκτυπος στα παιδιά –που αντιπροσωπεύουν σχεδόν τους μισούς από αυτούς που έχουν ανάγκη στη Συρία– είναι ιδιαίτερα καταστροφικός.

Αυτό το μήνα, καθώς η σχολική χρονιά ξαναρχίζει, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας ότι περισσότερα από το ένα τρίτο των παιδιών σχολικής ηλικίας –περίπου 2,5 εκατομμύρια– δεν θα ξανασυναντήσουν τους συνομηλίκους τους στην τάξη φέτος. Πρέπει να θέσουμε το ερώτημα – τι σημαίνει αυτό για το μέλλον στη Συρία;

Άλλα 1,6 εκατομμύρια παιδιά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εγκαταλείψουν το σχολείο κατά τη διάρκεια του έτους. Τα παιδιά που έχουν εκτοπιστεί και τα άτομα με αναπηρίες διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Είναι οι αυξημένες πιέσεις στις οικογένειες που τις αναγκάζουν συχνά να εγκαταλείψουν το σχολείο: η βαθύτερη οικονομική κρίση και οι αυξανόμενες τιμές μετά από χρόνια συγκρούσεων και οι εξουθενωτικές ελλείψεις στην ανθρωπιστική και αναπτυξιακή χρηματοδότηση.

Αυτές οι πιέσεις συχνά ωθούν τις οικογένειες στην υιοθέτηση αρνητικών στρατηγικών αντιμετώπισης, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής μικρών παιδιών –ιδιαίτερα αγοριών– στη δουλειά και ώθησης περισσότερων εφήβων και ανήλικων παιδιών σε παιδικούς ή αναγκαστικούς γάμους.

Ένας τεράστιος αριθμός παιδιών υφίσταται επίσης τις βλαβερές συνέπειες της επισιτιστικής ανασφάλειας.

Τα επίπεδα οξείας υποσιτισμού μητέρας και παιδιού έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά θα χρειαστούν σωτήρια θεραπεία για τον υποσιτισμό φέτος.

Εν τω μεταξύ, οι εχθροπραξίες και τα εκρηκτικά απομεινάρια του πολέμου συνεχίζουν να επιφέρουν καταστροφικό τίμημα για τα παιδιά.

Από τον Ιούνιο, σχεδόν το ένα τρίτο από τους 105 θανάτους αμάχων που επιβεβαιώθηκαν από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ήταν παιδιά και νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έξι παιδιά ήταν μεταξύ των 13 τραυματιών όταν επίθεση με drone έπληξε μια αγορά στο Δυτικό Χαλέπι.

Χιλιάδες σχολεία έχουν υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και τα σχολεία συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται από τα μέρη της σύγκρουσης και να δέχονται επιθέσεις. Πολλά άλλα σχολεία χρειάστηκε να ανακαινιστούν για να φιλοξενήσουν εκτοπισμένες οικογένειες. Συνολικά, ένα στα τρία σχολεία, δηλαδή το ένα τρίτο, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια παιδιά παραμένουν εκτοπισμένα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων σχεδόν 1 εκατομμύριο ζουν σε καταυλισμούς. Πολλοί δεν γνώρισαν ποτέ άλλου είδους ζωή.

Σε καταυλισμούς και άλλους προσωρινούς χώρους, τα παιδιά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής βίας και άλλων μορφών κακοποίησης, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν χωρίσει από τις οικογένειές τους.

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά με ύποπτους οικογενειακούς δεσμούς με μαχητές του ISIL συνεχίζουν να κρατούνται στο Al-Hol και σε άλλους καταυλισμούς στα βορειοανατολικά.

Και ας μην ξεχνάμε ότι τα μισά από τα 6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που εξακολουθούν να φιλοξενούνται από γειτονικές χώρες είναι παιδιά.

Κύριε Πρόεδρε,

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι συνεχίζουν να κάνουν ό,τι μπορούμε για να παρέχουμε στους ανθρώπους τη ζωτική βοήθεια που χρειάζονται, φτάνοντας τα 4,4 εκατομμύρια άτομα σε όλη τη Συρία κάθε μήνα, από τα 10,8 εκατομμύρια που έχουν στοχευθεί.

Ωστόσο, λόγω των ελλείψεων στη χρηματοδότηση, αυτή η βοήθεια φτάνει τα 2 εκατομμύρια άτομα το μήνα λιγότερο από πέρυσι, παρόλο που οι ανάγκες έχουν αυξηθεί.

Με μόνο τρεις μήνες να απομένουν για το έτος, η ανθρωπιστική έκκληση παραμένει χρηματοδοτούμενη λιγότερο από το 26%.

Μέχρι στιγμής φέτος, 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν λάβει καλάθια τροφίμων – αφήνοντας τα δύο τρίτα των σοβαρά επισιτιστικής ανασφάλειας χωρίς ουσιαστική υποστήριξη. 1,5 εκατομμύρια παιδιά και γυναίκες, από τα 3,4 εκατομμύρια που στοχεύτηκαν, έχουν λάβει κρίσιμες διατροφικές υπηρεσίες. 800.000 παιδιά και δάσκαλοι – από τα 4,3 εκατομμύρια που στοχεύτηκαν – έχουν λάβει εκπαιδευτική βοήθεια. και σχεδόν 200.000 παιδιά και γονείς – από τα 2,9 εκατομμύρια στοχευμένα – έχουν λάβει υποστήριξη παιδικής προστασίας.

Κύριε Πρόεδρε,

Αυτές οι επίμονες και επιζήμιες ελλείψεις στην ανθρωπιστική χρηματοδότηση αυξάνουν μόνο τη σημασία της παροχής προβλέψιμων και επαρκών κονδυλίων για ανθρωπιστική απόκριση, ενώ παράλληλα υποστηρίζονται έργα έγκαιρης ανάκαμψης.

Η υποστήριξη έγκαιρης ανάκαμψης είναι ιδιαίτερα απαραίτητη για την αποκατάσταση και την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού για υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής, σχολείων και κέντρων υγείας σε όλη τη Συρία.

Κύριε Πρόεδρε,

Δεδομένης της κλίμακας των αναγκών και της σπανιότητας χρηματοδότησης, παραμένει επίσης κρίσιμο να χρησιμοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι τρόποι για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η διασυνοριακή επιχείρηση από την Τουρκία παραμένει ζωτικής σημασίας για την παροχή βοήθειας σε περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ανάγκη στη βορειοδυτική Συρία – οι μισοί από τους οποίους, πάλι, είναι παιδιά.

Και οι αποστολές πολλαπλών γραμμών είναι επίσης κρίσιμες για την πρόσβαση σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές σε άλλα μέρη της χώρας.

Για πρώτη φορά νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ΟΗΕ μπόρεσε να πραγματοποιήσει μια αποστολή αξιολόγησης διασταύρωσης στην περιοχή Al-Kisrah, στην ανατολική πλευρά του ποταμού Ευφράτη στο Deir Ez-Zor – ένα μέρος όπου πάνω από το 85 τοις εκατό ο πληθυσμός χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 22.000 ανθρώπων που ζουν σε τόπους εκτοπισμού.

Συνεχίζουμε να προσπαθούμε να βρούμε περιοχές που θα βελτιώσουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα της πρόσβασης σε αυτήν την περιοχή.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου, ανθρωπιστικές ομάδες διεξήγαγαν επίσης μια σειρά αποστολών διασταύρωσης για να αξιολογήσουν και να ξεκινήσουν επισκευές στον υδάτινο σταθμό Alouk. Η αποκατάσταση του σταθμού, ο οποίος είναι εκτός λειτουργίας από τον περασμένο Οκτώβριο, είναι απαραίτητη για την παροχή νερού σε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους που ζουν στην επαρχία Χασάκε.

Εν τω μεταξύ, οι συνεργάτες μας σημειώνουν πρόοδο στις επισκευές του σταθμού νερού Ein al-Beyda, ο οποίος παρέχει νερό σε περίπου 200.000 άτομα στο al-Bab.

Δυστυχώς, ωστόσο, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις κατά την εκτέλεση άλλων προγραμματισμένων αποστολών μεταξύ των γραμμών, όπως στο Idleb, στο Ras al-Ain και στο Tel Abiad και στο Rukban.

Κύριε Πρόεδρε,

Δεκατρία χρόνια συγκρούσεων και κακουχιών έχουν ωθήσει τον λαό της Συρίας πολύ πέρα από τα όρια της συνηθισμένης αντοχής.

Είναι μια κρίση γενεών, στην οποία πολλά παιδιά έχουν αρπάξει την αθωότητα της νεότητας και πολλά άλλα μεγάλωσαν χωρίς να γνωρίζουν μια ζωή χωρίς ανασφάλεια, αστάθεια και στερήσεις.

Τους αξίζουν καλύτερα.

Ως ελάχιστο, απαιτούμε σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου – για να διασφαλίσουμε την προστασία των παιδιών και άλλων αμάχων και να διασφαλίσουμε ότι έχουν πρόσβαση στα βασικά στοιχεία που χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής υποστήριξης.

Χρειαζόμαστε συνεχή προσοχή στην κρίση και ανθρωπιστική χρηματοδότηση για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την παρουσία και τις επιχειρήσεις στην απαιτούμενη κλίμακα.

Ουσιαστικά, χρειαζόμαστε επενδύσεις σε προσπάθειες έγκαιρης ανάκαμψης – για να αρχίσουμε να επεκτείνουμε τις ευκαιρίες για τις οικογένειες να ξαναχτίσουν τη ζωή και τα μέσα διαβίωσής τους και να επιτρέψουν ένα λαμπρότερο μέλλον για τα παιδιά τους.

Τέλος, όπως μόλις επανέλαβε ο [Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία] κ. [Geir] Pedersen, χρειαζόμαστε τα μέρη να σημειώσουν πρόοδο όσον αφορά την εξασφάλιση επίλυσης της σύγκρουσης.

Η ουσιαστική αλλαγή θα έρθει για τον λαό της Συρίας μόνο όταν στηριχθεί από την ειρήνη.

© Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live