Ven, Juil 4, 2025

Η επίθεση σε εκκλησία στη Δαμασκό θα μπορούσε να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους Χριστιανούς της Συρίας, προειδοποιούν ακτιβιστές

Η επίθεση σε εκκλησία στη Δαμασκό θα μπορούσε να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους Χριστιανούς της Συρίας, προειδοποιούν ακτιβιστές

Της Σούζαν Κορά

Η φρικτή επίθεση σε μια συριακή εκκλησία που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 25 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 60 άλλους θα πρέπει να σημάνει ανησυχία για την εσωτερική κατάσταση στη Συρία, λένε ακτιβιστές που βρίσκονται κοντά στα θύματα της τραγωδίας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Πολλοί παροτρύνουν τη διεθνή κοινότητα να λάβει επείγοντα μέτρα — πριν είναι πολύ αργά — για να διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση της Συρίας μετά τον Άσαντ θα τηρήσει την υπόσχεσή της να εγγυηθεί την ασφάλεια και τα ίσα δικαιώματα όλων των πολιτών της.

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας εισέβαλε στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Ηλία κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας στις 22 Ιουνίου, άνοιξε πυρ εναντίον του εκκλησίασμα των 350 ατόμων και στη συνέχεια πυροδότησε το εκρηκτικό γιλέκο αυτοκτονίας που έφερε. Η Saraya Ansari al-Sunna, που περιγράφεται στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ως «σκιώδης εξτρεμιστική ομάδα», ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που άφησε ολόκληρη τη χριστιανική κοινότητα τραυματισμένη και παραλυμένη από φόβο.

Η επίθεση διέλυσε τις ελπίδες ακόμη και του μικρού αριθμού Χριστιανών που διατηρούσαν μια ψήγμα ελπίδας ότι η Συρία είχε εισέλθει σε μια νέα εποχή με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να ασκήσουν τη θρησκεία τους και να ζήσουν ειρηνικά στην αρχαία πατρίδα τους. Τώρα πολλοί θεωρούν τη μετανάστευση ως τη μόνη επιλογή, αν και μια μικρή ομάδα ακλόνητων, αποφασισμένων να διατηρήσουν την 2.000χρονη χριστιανική παρουσία στη χώρα, είναι αποφασισμένων να παραμείνουν και να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της πατρίδας τους μετά από 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου.

«Αμέσως μετά την άγρια ​​επίθεση που σκότωσε 25 άτομα και τραυμάτισε σοβαρά άλλους 65 ενώ βρίσκονταν στη Λειτουργία, κανένας αξιωματούχος της κυβέρνησης al-Sharaa δεν εμφανίστηκε για να προσφέρει υποστήριξη εκτός από τον μόνο Χριστιανό στο υπουργικό συμβούλιο, τον Hind Kabawat, Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων», δήλωσε ένας Σύρος Χριστιανός ακτιβιστής στην περιοχή του Τορόντο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, καθώς φοβόταν για την ασφάλειά του, παρόλο που είχε μεταναστεύσει στον Καναδά πριν από χρόνια και υπηρετεί στην επιτροπή προσφύγων μιας Μελκιτικής (Καθολικής εκκλησίας ανατολικού τύπου).

«Ο Πατριάρχης μας Ιωάννης Ι΄ εξέδωσε δήλωση, απευθύνοντας έκκληση με σεβασμό στην προσωρινή κυβέρνηση να προστατεύσει τη ζωή και τη θρησκευτική ελευθερία όλων των θρησκευτικών ομάδων της Συρίας», είπε.

Ο Μάριο Μπαρντ, επικεφαλής πληροφοριών στο παπικό φιλανθρωπικό ίδρυμα Aid to the Church in Need Canada, δήλωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αναλάβει δράση.

«Τι φρικτή επίθεση», είπε. «Για άλλη μια φορά, μια χριστιανική μειονοτική κοινότητα στη Μέση Ανατολή βρίσκεται στο στόχαστρο. Η τοπική Εκκλησία μιλάει ήδη για τον θάνατο των μαρτύρων της. Αποτελεί απόδειξη της απίστευτης πίστης, της ανθεκτικότητας και της ακλόνητης πεποίθησης αυτών των κοινοτήτων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να μείνουμε άπραγοι - κάθε άλλο. Το ACN προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να μην αγνοεί τα βλέμματα και να ενεργήσει για να διασφαλίσει την προστασία όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή».

Ενώ προέτρεψε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση, ο Μπαρντ επανέλαβε ότι το ACN θα σταθεί στο πλευρό των εταίρων του στη Συρία.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη χριστιανική κοινότητα στη Συρία — όπως κάνουμε από την αρχή του πολέμου — συμπεριλαμβανομένης της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιόχειας, με την οποία έχουμε σταθεί στο παρελθόν και θα συνεχίσουμε να σταθούμε και τώρα», είπε.

Ο Nuri Kino του A Demand for Action , του ανθρωπιστικού και υπερασπιστικού οργανισμού με έδρα τη Σουηδία που ίδρυσε πριν από 10 χρόνια για να συγκεντρώσει διεθνή υποστήριξη στους Χριστιανούς στη Συρία και το Ιράκ που έχουν στοχοποιηθεί από το ISIS για γενοκτονία, λέει ότι η επίθεση δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου στη μετά Άσαντ Συρία.

«Θα πρέπει να αποτελέσει ένα κάλεσμα αφύπνισης για τη διεθνή κοινότητα», είπε. «Παράγουμε βίντεο κλιπ και μια έκθεση που καταγράφει τις φρικαλεότητες κατά των Χριστιανών μετά την πτώση του Άσαντ, τα οποία θα διανεμηθούν στις κυβερνήσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στόχος μας είναι να πιέσουμε τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι η οικονομική βοήθεια που παρέχεται στη Συρία θα εξαρτάται από την προστασία της ασφάλειας και των ίσων δικαιωμάτων των Χριστιανών και όλων των άλλων πολιτών από το καθεστώς».

Μέχρι στιγμής, η αντίδραση της καναδικής κυβέρνησης είναι συγκρατημένη, εκτός από τα συνήθη διπλωματικά κλισέ σχετικά με την καταδίκη τέτοιων φρικαλεοτήτων.

«Ο Καναδάς καταδικάζει έντονα την τρομοκρατική επίθεση στην εκκλησία του Αγίου Ηλία στη Δαμασκό, η οποία σκότωσε και τραυμάτισε πολίτες που παρευρέθηκαν στη Λειτουργία στις 22 Ιουνίου 2025. Η στοχοποίηση πολιτών σε χώρο λατρείας είναι απαράδεκτη», ανέφερε ένα email από την ομάδα σχέσεων με τα ΜΜΕ σε απάντηση σε ερώτηση που έθεσε το The Catholic Register στην Υπουργό Εξωτερικών Ανίτα Ανάντ. «Ο Καναδάς εκφράζει την αλληλεγγύη του με την χριστιανική κοινότητα της Συρίας και ενθαρρύνει τις συριακές μεταβατικές αρχές να συνεργαστούν με εταίρους για την ενίσχυση της προστασίας όλων των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων. Οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται, η αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων πρέπει να γίνονται σεβαστά και οι δράστες πρέπει να λογοδοτούν».

Το Global Affairs έχει αναγνωρίσει ότι ο μηχανισμός ασφαλείας της Συρίας υπολειτουργεί και δεν έχει τον πλήρη έλεγχο της χώρας, όπως έχουν άλλοι.

«Οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης δεν έχουν ακόμη οργανωθεί υπό μια κεντρική διοίκηση και υπάρχει ένα κενό εξουσίας σε αυτόν τον χώρο», δήλωσε ο Ouhanes Shehrian, ένας χριστιανός δημοσιογράφος με έδρα το Χαλέπι της Συρίας. «Διαφορετικές πολιτοφυλακές ελέγχουν διαφορετικά μέρη της Συρίας και αυτό αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση».

Ο Σεχριάν αναφερόταν στο γεγονός ότι, παρόλο που το HTS (Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ) του προέδρου Αχμέντ αλ-Σαράα ηγήθηκε του συνασπισμού που ανέτρεψε τον δικτάτορα Άσαντ και τώρα σχηματίζει την κυβέρνηση, είναι δύσκολο να επιτευχθεί συναίνεση με όλους τους συμμάχους του στις πολιτοφυλακές σχετικά με τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.

Αν και ορισμένοι παρατηρητές ισχυρίζονται ότι πρόκειται απλώς για μια αισθητική αλλαγή, ο αλ-Σαράα προσπάθησε να αποστασιοποιήσει το κόμμα του από τις ισλαμιστικές του ρίζες και έκανε κάποιες χειρονομίες συμφιλίωσης προς τις θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες της Συρίας. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι ορισμένα εξτρεμιστικά στοιχεία εντός του κόμματός του και άλλες ομάδες που ελέγχουν τμήματα της χώρας προσκολλώνται στην ισλαμική ιδεολογία τους.

Ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ήραν τις κυρώσεις κατά της Συρίας μετά την πτώση της κυβέρνησης Άσαντ, μια κίνηση που ο Αρχιεπίσκοπος Ζακ Μουράντ, Συριακός Καθολικός Αρχιεπίσκοπος της Χομς, είχε επαινέσει ως ευπρόσδεκτη και προάγγελο καλύτερων εποχών για τον συριακό λαό.

Λίγο μετά την πτώση του Άσαντ, ο Καναδάς δεσμεύτηκε να διαθέσει 84 εκατομμύρια δολάρια σε νέα χρηματοδότηση για ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και έλαβε μέτρα για την άρση των υφιστάμενων κυρώσεων για μια περίοδο έξι μηνών, με στόχο την υποστήριξη της εκδημοκρατικοποίησης, της σταθεροποίησης και της παροχής βοήθειας προς και εντός της Συρίας κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου.

(Η Σούζαν Κόρα είναι ανταποκρίτρια της εφημερίδας The Catholic Register στην Οτάβα .)

Listen Live