Dim, Nov 24, 2024

Ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία από τον Edem Wosornu, Διευθυντή Επιχειρήσεων και Συνηγορίας για τoν OCHA

Ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία από τον Edem Wosornu, Διευθυντή Επιχειρήσεων και Συνηγορίας για τoν OCHA

TO OCHA προτρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας να υποστηρίξει πολιτικές λύσεις για τους Σύρους για να «ξανοικοδομήσουν τις ζωές τους και να αποκαταστήσουν την ελπίδα»

Ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία από τον Edem Wosornu, Διευθυντή
Επιχειρήσεων και Συνηγορίας για την OCHA, εξ ονόματος του Tom Fletcher, Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα για
Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστή Έκτακτης Βοήθειας.

Κύριε Πρόεδρε, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας,
Σήμερα, θα αναφερθώ σε τρία βασικά ζητήματα:
Πρώτον, ο συνεχιζόμενος ανθρωπιστικός αντίκτυπος στη Συρία από την κλιμάκωση της περιφερειακής σύγκρουσης,
συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης εισροής ανθρώπων από τον Λίβανο.
Δεύτερον, η σύνθετη επίδραση στις υπάρχουσες ανθρωπιστικές ανάγκες και πιέσεις, σε μια εποχή που πάνω από τα δύο τρίτα των ανθρώπων στη Συρία χρειάζονται ήδη ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια.
Και τρίτον, η αυξημένη ανάγκη για ανθρωπιστική χρηματοδότηση και εργασία με τρόπους που μεγιστοποιούν τους πόρους.
Από την τελευταία φορά που ενημέρωσα το Συμβούλιο Ασφαλείας τον Οκτώβριο, οι εχθροπραξίες στον Λίβανο συνέχισαν να οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους πέρα ​​από τα σύνορα στη Συρία κάθε μέρα.
Χαιρετίζουμε τη συνεχιζόμενη προθυμία της κυβέρνησης της Συρίας να κρατήσει τα σύνορά της ανοιχτά και να διευκολύνει την είσοδό τους.
Ταυτόχρονα, οι συνεχείς αεροπορικές επιδρομές κατά μήκος των συνόρων κατέστησαν αυτές τις διελεύσεις πιο επικίνδυνες και προκλητικές, όπως μόλις ακούσατε από τον Αναπληρωτή Ειδικό Απεσταλμένο.
Οι ζημιές από αεροπορικές επιδρομές σημαίνει ότι τα οχήματα δεν μπορούν πλέον να διασχίσουν δύο από τις πέντε επίσημες
συνοριακές διελεύσεις. Αυτό περιλαμβάνει την κύρια διάβαση Jdeidet Yabous στην αγροτική Δαμασκό – μέσω της οποίας έχουν πραγματοποιηθεί οι μισές αφίξεις μέχρι σήμερα – και η διάβαση Joussieh στη Χομς.
Οι άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων – έχουν καταφύγει στην πλοήγηση στις διασταυρώσεις με τα πόδια ή αναζητούν μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες εναλλακτικές διαδρομές.
Αεροπορικές επιδρομές κοντά στο συνοριακό πέρασμα Joussieh και στο Al-Quseir προσγειώθηκαν κοντά σε εγκαταστάσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και σε μία περίπτωση προκάλεσαν ζημιές στον συνοριακό σταθμό της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στο Joussieh.
Ένα άλλο χτύπημα στην περιοχή Σαμσίν προκάλεσε ζημιές στον δρόμο Δαμασκού-Χομς.
Εξακολουθούν επίσης να αναφέρονται θύματα αμάχων από τις συνεχιζόμενες απεργίες σε διάφορες περιοχές της χώρας,
συμπεριλαμβανομένων των κατοικημένων περιοχών. Αυτές οι απεργίες περιπλέκουν επίσης τις προσπάθειες παροχής βοήθειας: Η μετακίνηση των εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας έχει περιοριστεί, ιδιαίτερα σε περιοχές της Χομς.

Οι ζημιές στις συνοριακές διελεύσεις ανάγκασαν τα φορτηγά να κάνουν μεγαλύτερες διαδρομές, συμβάλλοντας σε αυξημένο κόστος για τα εμπορεύματα.

Οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες έχουν επίσης επηρεάσει την κίνηση των ανθρώπων και τις προσπάθειες αντίδρασης σε άλλες
τοποθεσίες. Ένας εργαζόμενος σε ΜΚΟ, για παράδειγμα, τραυματίστηκε σε εχθροπραξίες στο Κυβερνείο του Χαλεπίου.

Είναι κρίσιμο να ληφθούν όλες οι εφικτές προφυλάξεις για να αποφευχθεί η ζημιά των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των
εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας.

Κύριε Πρόεδρε,
Συνολικά, περισσότεροι από 540.000 άνθρωποι φέρεται να έχουν καταφύγει στη Συρία από τον Λίβανο από τα τέλη Σεπτεμβρίου – περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Υπολογίζεται ότι τα δύο τρίτα είναι Σύροι. Πάνω από τα μισά είναι παιδιά. Πάνω από 7.000 είναι έγκυες γυναίκες. Και περίπου το 40 τοις εκατό των εισερχόμενων νοικοκυριών έχουν επικεφαλής γυναίκες.

Οι βασικές ανάγκες όσων φτάνουν μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν τρόφιμα, είδη οικιακής χρήσης, στέγη, υγειονομική βοήθεια,
προστασία και νομική υποστήριξη.

Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών εργάζονται μαζί με τη Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνο και άλλους εταίρους για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες – στα σύνορα και σε μέρη συνεχούς μετακίνησης. Οι συνάδελφοί μας από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, όπως είπε και ο Αναπληρωτής Ειδικός Απεσταλμένος, παρακολουθούν και αξιολογούν τις ανάγκες και τις ανησυχίες τους.

Ωστόσο, από την έναρξη της διυπηρεσιακής έκκλησης 324 εκατομμυρίων δολαρίων, υπό την ηγεσία της Ύπατης Αρμοστείας
του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στις αρχές Οκτωβρίου, έχουμε λάβει μόνο 55 εκατομμύρια δολάρια, ή αυτό είναι αυτό που προβλέπεται στα σκαριά.

Κάνουμε ό,τι μπορούμε, μεταξύ άλλων με τους υπάρχοντες πόρους.
Αλλά αυτό δεν είναι βιώσιμο σε μια χώρα όπου 16,7 εκατομμύρια άνθρωποι - περισσότερο από το 70 τοις εκατό του πληθυσμού - χρειάζονται ήδη βοήθεια.
Αν και χαιρετίζουμε τις συνεισφορές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ενώ είμαστε ευγνώμονες στους δωρητές για τη γενναιοδωρία τους, παροτρύνουμε τους δωρητές να προχωρήσουν με περισσότερη χρηματοδότηση.
Ήδη υπάρχουν αναφορές για κάποιες Λιβανέζικες οικογένειες που επέστρεψαν στον Λίβανο, λόγω έλλειψης υπηρεσιών και κακών συνθηκών διαβίωσης στη Συρία. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες συνεχίζει να παρακολουθεί αυτήν την κατάσταση, γεγονός που δείχνει περαιτέρω τις αδύνατες αποφάσεις με τις οποίες αντιμετωπίζουν συχνά οι εκτοπισμένοι.
Κύριε Πρόεδρε,
Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στα βορειοανατολικά της Συρίας.
Αυτό αυξάνει τις ανάγκες σε μια περιοχή όπου τα τρία τέταρτα του πληθυσμού χρειάζονται ήδη ανθρωπιστική βοήθεια και όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις και άλλοι παράγοντες των αναγκών.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, μια κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα βορειοανατολικά σκότωσε ή τραυμάτισε δεκάδες αμάχους. Οι ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές διέκοψαν την πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρισμό και καύσιμα για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Και αρκετοί ανθρωπιστικοί εταίροι αναγκάστηκαν να αναστείλουν προσωρινά τις δραστηριότητες.
Η περιοχή αντιμετωπίζει επίσης ένα αναδυόμενο ξέσπασμα ύποπτης χολέρας, με πάνω από 270 ύποπτα κρούσματα και έναν θάνατο να έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα στα βορειοανατολικά.

Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις βρίσκονται στον καταυλισμό Al- Hol, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι –και πάλι, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά– ζουν σε συνωστισμένες συνθήκες κράτησης. Η έλλειψη επαρκών εγκαταστάσεων δοκιμών στην Αλ-Χασάκε, μαζί με τη μείωση των πόρων για υπηρεσίες υγείας, ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για τον περιορισμό της επιδημίας χολέρας.

Εν τω μεταξύ, υπολογίζεται ότι 7.800 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τον Λίβανο έχουν φτάσει στη βορειοδυτική Συρία, όπου οι ανάγκες, οι εκτοπισμοί και οι απώλειες αμάχων είναι ήδη υψηλές ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών.

Κύριε Πρόεδρε, μέλη του Συμβουλίου,
Αντιμετωπίζοντας ήδη τρομακτικά επίπεδα αναγκών και υπερβολικά εκτεταμένες ανθρωπιστικές υπηρεσίες, οι κοινότητες υποδοχής πιέζονται ακόμη περισσότερο.

Οι συνεργάτες μας περιέγραψαν μια οικογένεια στη Χομς που ήδη αντιμετώπιζε σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, φιλοξενώντας περίπου 20 μέλη της οικογένειας που έχουν εγκαταλείψει τον Λίβανο.

Ή μια τάξη στο Χαλέπι, σχεδιασμένη για έως και 45 μαθητές, που τώρα ξεχειλίζει από περισσότερα από 70 παιδιά.
Πρόκειται για κοινότητες όπου η ανθρωπιστική βοήθεια έπρεπε ήδη να μειωθεί δραματικά.

Η χρηματοδότηση για το Σχέδιο Ανθρωπιστικής Αντίδρασης ανέρχεται μόνο στο 28 τοις εκατό και περίπου 2 εκατομμύρια
λιγότεροι άνθρωποι λαμβάνουν κρίσιμη βοήθεια κάθε μήνα τώρα από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Οι επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Σχεδόν 13 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ήδη οξεία επισιτιστική ανασφάλεια στη Συρία –αυτή είναι η πέμπτη υψηλότερη συνολικά παγκοσμίως– ενώ το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα αναγκάστηκε να μειώσει τη βοήθειά του κατά 80% τα τελευταία δύο χρόνια λόγω περικοπών χρηματοδότησης.

Ανησυχητικά, η τελευταία Έκθεση Hunger Hotspots, που εκδόθηκε από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, προσδιορίζει τη Συρία ως χώρα «πολύ μεγάλης ανησυχίας», μεταξύ των 12 χωρών που κινδυνεύουν περισσότερο για περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών τους επόμενους έξι μήνες.

Όπως προειδοποίησαν ο Κάτοικος και Ανθρωπιστικός Συντονιστής για τη Συρία και ο Περιφερειακός Ανθρωπιστικός Συντονιστής για την Κρίση στη Συρία σε κοινή δήλωση την περασμένη εβδομάδα: Αν δεν ληφθεί περισσότερη χρηματοδότηση, οι συνέπειες θα είναι τρομερές.
Απαιτείται περισσότερη χρηματοδότηση για να βοηθηθούν περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι να αντέξουν τους χειμερινούς μήνες που πλησιάζουν. 
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή για τους εκτοπισμένους σε καταυλισμούς και ανεπίσημους χώρους.
Στη βορειοδυτική Συρία, περίπου 1,4 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι χρειάζονται επείγουσα βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων 730.000 ανθρώπων που εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές. Και πάλι, οι γυναίκες και τα παιδιά, που αποτελούν την πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων, υποφέρουν περισσότερο.
Χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και οι νοσηλείες είναι πιθανό να αυξηθούν, ιδιαίτερα μεταξύ των μικρών παιδιών, ακόμη και όταν η υγειονομική βοήθεια έχει μειωθεί.
Και εκατομμύρια παιδιά θα χάσουν το σχολείο λόγω έλλειψης θέρμανσης.
Κύριε Πρόεδρε,
Οι σοβαροί περιορισμοί στους πόρους καθιστούν ακόμη πιο ουσιαστική την άμεση και αποτελεσματική ανθρωπιστική βοήθεια
μέσω όλων των διαθέσιμων διαδρομών.

Από την άποψη αυτή, χαιρετίζω την επέκταση της άδειας από την κυβέρνηση της Συρίας, όπως ανέφερε επίσης ο Αναπληρωτής Ειδικός Απεσταλμένος, να χρησιμοποιήσει ο ΟΗΕ τα συνοριακά περάσματα Μπαμπ αλ-Σαλάμ και Αλ Ράι για την παροχή βοήθειας από την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία έως 13 Φεβρουαρίου 2025.
Η διασυνοριακή επιχείρηση είναι μια κρίσιμη σανίδα σωτηρίας για σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους το μήνα στο Idleb και στο βόρειο Χαλέπι.
Οι ελλείψεις χρηματοδότησης ενισχύουν επίσης τη σημασία της ενίσχυσης των επενδύσεων στη βοήθεια έγκαιρης ανάκαμψης στο πλαίσιο του σχεδίου ανθρωπιστικής αντίδρασης και της νέας στρατηγικής έγκαιρης ανάκαμψης. 
Για παράδειγμα, η επένδυση στην αποκατάσταση των συστημάτων άρδευσης θα επιτρέψει μεγαλύτερη παραγωγή τροφίμων και θα διευρύνει τα μέσα διαβίωσης της γεωργίας – κρίσιμης σημασίας δεδομένου ότι η φετινή συγκομιδή σιταριού αναμένεται να είναι σχεδόν 50 τοις εκατό κάτω από το επίπεδο πριν από την κρίση.

Κρίσιμο επίσης λόγω των στοιχείων για την επισιτιστική ασφάλεια που μοιράστηκα νωρίτερα.

Ανάλογες παρεμβάσεις απαιτούνται στους τομείς της υγείας, του νερού, της εκπαίδευσης και της ενέργειας, οι οποίοι έχουν
αποδεκατιστεί από χρόνια συγκρούσεων και κρίσεων.

Τέλος, κύριε Πρόεδρε, η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχούς προόδου προς την ειρήνη στη Συρία και σε ολόκληρη την περιοχή.

Ζητούμε για άλλη μια φορά να στηρίξουμε τις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου Pedersen να διευκολύνει μια πολιτική λύση στη Συρία – ένα ουσιαστικό βήμα προς τον τερματισμό αυτής της δεκαετούς ανθρωπιστικής κρίσης και να μπορέσει ο λαός της Συρίας να ξαναχτίσει τη ζωή του και να αποκαταστήσει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Δημοσιεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου 2024

Listen Live