Επιμέλεια ερευνα Γιάννης Πεγειώτης
Σε ένα ανησυχητικό και ολοένα και πιο συχνό μοτίβο, η παλαιστινιακή πόλη Ταϊμπέχ, που βρίσκεται ανατολικά της Ραμάλα και είναι γνωστή ως η τελευταία εναπομείνασα πόλη στη Δυτική Όχθη που κατοικείται εξ ολοκλήρου από Χριστιανούς, αντιμετωπίζει συνεχείς επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους που στοχεύουν τους κατοίκους, τις περιουσίες τους και τις γεωργικές εκτάσεις.
Σύμφωνα με το ACI MENA, τον αραβόφωνο ειδησεογραφικό συνεργάτη του CNA, τις τελευταίες εβδομάδες οι έποικοι έχουν εγκαταστήσει ένα νέο φυλάκιο στο ανατολικό άκρο της Taybeh πάνω στα ερείπια μιας αγροικίας, οι ιδιοκτήτες της οποίας εκτοπίστηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο.
Το φυλάκιο ανεγέρθηκε σε μια ζωτική γεωργική ζώνη, που εκτείνεται σε περίπου 17.000 στρέμματα (περίπου 4.200 στρέμματα), η οποία χρησιμεύει ως βασική οικονομική γραμμή ζωής για την πόλη. Η περιοχή φιλοξενεί χιλιάδες ελαιόδεντρα, πτηνοτροφεία και κτηνοτροφικές μονάδες προβάτων, καθώς και μεγάλα χωράφια που χρησιμοποιούνται για εποχιακές καλλιέργειες. Αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής έκτασης της Ταϊμπέχ, η οποία ανέρχεται σε περίπου 24.000 στρέμματα (περίπου 5.900 στρέμματα).
Οι επιθέσεις και οι παραβιάσεις δεν είναι κάτι καινούργιο. Το 2019 και το 2020, οι έποικοι δημιούργησαν παρόμοια παράνομα φυλάκια γύρω από την πόλη, συχνά συνοδευόμενα από εμπρηστικές επιθέσεις σε καλλιέργειες, κλοπή εξοπλισμού και σκόπιμη απελευθέρωση βοοειδών στα χωράφια για την καταστροφή των συγκομιδών.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου συγκομιδής ελιάς, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, απαγορεύτηκε στους αγρότες η πρόσβαση στη γη τους κοντά στον οικισμό Ριμονίμ — ο οποίος χτίστηκε σε κατασχεμένη γη Ταϊμπέχ — με αποτέλεσμα είτε την κλοπή είτε την πλήρη αλλοίωση της ελαιοκαλλιέργειας. Περίπου 20 οικογένειες δέχτηκαν σωματική επίθεση ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στη γη τους.
Ο πατήρ Μπασάρ Φαουάντλε, εφημέριος της Εκκλησίας του Χριστού Λυτρωτή στην Ταϊμπέχ, δήλωσε στο ACI MENA: «Η πόλη, την οποία το Ευαγγέλιο του Ιωάννη (11:54) αναφέρει ως «Εφραίμ» - το μέρος στο οποίο αποσύρθηκε ο Ιησούς πριν από το πάθος του - δεν είναι πλέον ασφαλής για τους κατοίκους της σήμερα... Δεν ζούμε με ειρήνη αλλά με καθημερινό φόβο και πολιορκία».
Πρόσθεσε: «Από τον περασμένο Οκτώβριο, περισσότερες από 10 οικογένειες έχουν εγκαταλείψει την Ταϊμπέχ λόγω φόβου για τη συνεχιζόμενη βία και παρενόχληση».
Ο Φαουάντλε περιέγραψε επίσης περαιτέρω περιορισμούς που επιβλήθηκαν από το Ισραήλ: «Παράλληλα με αυτές τις επιθέσεις, οι ισραηλινές αρχές έχουν εγκαταστήσει σιδερένιες πύλες στις εισόδους της πόλης, διαταράσσοντας σοβαρά την πρόσβαση των κατοίκων στην εργασία και σε βασικές υπηρεσίες. Αυτοί οι περιορισμοί, σε συνδυασμό με τους αυξανόμενους γεωργικούς περιορισμούς, έχουν επιδεινώσει την ανεργία και έχουν επιδεινώσει την οικονομική κρίση, οδηγώντας πολλούς να σκεφτούν τη μετανάστευση».
Πρόσθεσε: «Αυτές τις μέρες, οι έποικοι βόσκουν τις αγελάδες τους σε έναν λόφο φυτεμένο με ελαιόδεντρα και χωράφια κριθαριού ακριβώς δίπλα στα σπίτια των ανθρώπων. Οι ντόπιοι το βλέπουν αυτό ως μέρος μιας συστηματικής προσπάθειας να τους στραγγαλίσουν οικονομικά και να τους εκδιώξουν».
Την Τετάρτη, έποικοι επιτέθηκαν και σκότωσαν τρία άτομα στο Κάφρ Μάλικ, μια άλλη πόλη κοντά στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη.
Σύμφωνα με το BBC , το Ισραήλ έχει κατασκευάσει περίπου 160 οικισμούς από τότε που άρχισε να κατέχει τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αν και η ισραηλινή κυβέρνηση διαφωνεί, η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας θεωρεί τους οικισμούς παράνομους βάσει του διεθνούς δικαίου.
Αυτή η ιστορία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από το ACI MENA, τον αραβόφωνο ειδησεογραφικό συνεργάτη του CNA, και έχει μεταφραστεί και διασκευαστεί από το CNA.