Jeu, Juil 3, 2025

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗΚΕ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΗΜΕΡΩΝ

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗΚΕ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΗΜΕΡΩΝ

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Το πρακτορειο HRANA συλλέγει δεδομένα από τρία επίπεδα: εθελοντές ενσωματωμένους σε ιατρικά κέντρα, ένα δίκτυο εκατοντάδων επαληθευμένων τοπικών καναλιών και επίσημες δηλώσεις που χρησιμοποιούνται για διασταυρούμενη επαλήθευση

Επιμέλεια Γιάννης Πεγειώτης

Εκτεταμένη Διατάραξη της Πολιτικής Ζωής

Κατά τη διάρκεια των δώδεκα ημερών του πολέμου, το HRANA έλαβε πολυάριθμες αναφορές και μαρτυρίες που συνολικά σκιαγραφούν μια ζωντανή εικόνα της ζωής των πολιτών υπό βομβαρδισμό.

Κατάρρευση Χρηματοοικονομικών Αλυσίδων και Πρόσβαση σε Χρηματοοικονομικά Κεφάλαια

Οι τράπεζες ήταν από τα πρώτα θύματα κυβερνοεπιθέσεων και εκτεταμένων διακοπών στο διαδίκτυο. Κάποια στιγμή, το όριο ανάληψης μετρητών σε ορισμένα υποκαταστήματα μειώθηκε στο ένα εκατομμύριο τόμαν και τα ΑΤΜ -ειδικά στις πόλεις του βορρά με πολλούς μετανάστες- ήταν είτε άδεια είτε εκτός λειτουργίας. Μια ταυτόχρονη επίθεση στην Sepah Bank, την Pasargad και αρκετές ιδιωτικές τράπεζες την έκτη ημέρα διέκοψε τις πληρωμές με κάρτα για ώρες. Οι μικρές διαδικτυακές επιχειρήσεις -οι οποίες έγιναν σανίδα σωτηρίας για χιλιάδες οικογένειες μετά την COVID-19- αντιμετώπισαν ξαφνικά κλείσιμο λόγω μη λειτουργικών τραπεζικών πυλών και πλατφορμών παράδοσης. Στα παζάρια Shush και Nasser Khosrow της Τεχεράνης, πολλοί καταστηματάρχες κράτησαν τα ρολά τους κλειστά για να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν πλήθη χωρίς αγοραστική δύναμη.

Παράλυτες Μεταφορές, Βιαστική Μετανάστευση και Κερδοσκοπία Δρομολογίων

Στην Τεχεράνη, τα ναύλα των υπεραστικών ταξί φέρεται να εκτοξεύτηκαν στα 80 εκατομμύρια ριάλ (περίπου 160 δολάρια) για τη διαδρομή Τεχεράνη-Γκιλάν. Στο νότο, οι οδηγοί δέχονταν προπληρωμή μόνο σε δολάρια ΗΠΑ για διαδρομές όπως η Μπαντάρ Αμπάς-Τεχεράνη. Μετά από μια επίθεση με drone στον σταθμό Qom, οι σιδηρόδρομοι του Ιράν ανέστειλαν τέσσερις εθνικές γραμμές, αφήνοντας εκατοντάδες εγκλωβισμένους σε σκοτεινούς τερματικούς σταθμούς. Στις δυτικές εξόδους της πρωτεύουσας, αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρές για χιλιόμετρα σε ζέστη 40°C, αναγκασμένα να κλείσουν τα κλιματιστικά λόγω έλλειψης καυσίμων. Οι πληροφορίες συγκλίνουν σε ένα σκηνικό υπερπληθυσμού, εξάντλησης από τη ζέστη και μείωσης της βενζίνης.

Δελτίο, ουρές και εκτόξευση τιμών για είδη πρώτης ανάγκης

Με τις κύριες οδούς εφοδιασμού αποκλεισμένες, τα αρτοποιεία στο βόρειο και βορειοδυτικό Ιράν είδαν ουρές άνω των 200 ατόμων. Σε ένα χωριό στο Καζβίν, η τιμή του ψωμιού έφτασε πάνω από τέσσερις φορές την προπολεμική του τιμή. Το λάδι, το βρεφικό γάλα και οι σερβιέτες διανεμήθηκαν με δελτίο στην Τεχεράνη και το Ραστ. Οι πωλητές κεντρικών προϊόντων ανέφεραν μείωση κατά 50% στους πελάτες, ενώ τα μικρά παντοπωλεία στην οδό Police αναγκάστηκαν να πετάξουν το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών λαχανικών τους. Αντίθετα, οι κάτοικοι στη νότια Τεχεράνη δημιούργησαν αλληλεγγύη μοιράζοντας ποτά στους γείτονες.

Ευάλωτες ομάδες υπό επιπλέον πίεση

– Ηλικιωμένοι και χρόνιοι ασθενείς: Ένα πολιτικό παρατηρητήριο κατέγραψε τουλάχιστον 22 θανάτους λόγω καθυστερήσεων στην αιμοκάθαρση ή διακοπών ρεύματος σε οικιακές συσκευές οξυγόνου.
– Άτομα με αναπηρία και νοικοκυριά με επικεφαλής γυναίκες: Το τοπικό δίκτυο πρόνοιας στο Κερμανσάχ ανέφερε ότι το απόθεμά του σε αναπηρικά αμαξίδια και βοηθήματα κοντά στο αεροδρόμιο Χοσράβι καταστράφηκε σε πυρκαγιά και ο ανεφοδιασμός σταμάτησε λόγω έλλειψης καυσίμων.
– Αφγανοί μετανάστες: Δεκάδες αναφορές ανέφεραν ότι τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε δημόσια καταφύγια σε δύο περιοχές της Τεχεράνης - Τεχεράνη-Νο και Λαβιζάν. Σε μια άλλη αναφορά, τρεις αφγανικές οικογένειες αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα στο αυτοκίνητό τους κοντά στη Φασαφούγιε.
– Κατοικίδια και αδέσποτα ζώα: Το κλείσιμο κτηνιατρικών κλινικών και οι αυξανόμενες τιμές των τροφών για κατοικίδια πυροδότησαν ένα κύμα εγκατάλειψης κατοικίδιων. Εθελοντές στο Σααντάτ Αμπάντ (Τεχεράνη) δημιούργησαν ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο στο Πάρκο Παρβάζ για 30 σκύλους.

Καταναγκαστική εργασία υπό αεροπορική επιδρομή

Οι βιομηχανικοί εργάτες στις ζώνες 18 και 20 της Τεχεράνης συνέχισαν τις 24ωρες βάρδιες παρά τις προειδοποιήσεις εκκένωσης, υπό την απειλή απόλυσης για «απουσία σε καιρό πολέμου». Μερικοί εργάτες σε ένα χυτήριο στο Ghal'eh Morghi καλύφθηκαν κάτω από απενεργοποιημένα μηχανήματα για οκτώ ώρες αφότου θραύσματα χτύπησαν την οροφή, περιμένοντας να υποχωρήσει ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Μια εμπιστευτική οδηγία από το διοικητικό όργανο της κυβέρνησης όριζε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έπρεπε να επιστρέψουν στα γραφεία τους την τρίτη ημέρα. Εσωτερικά βίντεο έδειχναν προσωπικό στους διαδρόμους του Υπουργείου Γεωργίας να φοράει κράνη.

Οι βιομηχανικοί εργάτες στις περιοχές 18 και 20 της Τεχεράνης αναγκάστηκαν να συνεχίσουν τις 24ωρες βάρδιες παρά τις προειδοποιήσεις εκκένωσης, αντιμετωπίζοντας απειλές απόλυσης για «απουσία εν καιρώ πολέμου». Σε ένα παράδειγμα, σε ένα χυτήριο στο Ghal'eh Morghi, ορισμένοι εργάτες παρέμειναν προστατευμένοι για οκτώ ώρες κάτω από ανενεργά μηχανήματα αφού θραύσματα χτύπησαν την οροφή, περιμένοντας να περάσει ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Μια εμπιστευτική οδηγία από τον Οργανισμό Διοικητικών και Προσλήψεων διέταξε τους δημόσιους υπαλλήλους να επιστρέψουν στην εργασία τους την τρίτη ημέρα του πολέμου. Εσωτερικά πλάνα έδειξαν προσωπικό του Υπουργείου Γεωργίας να φοράει κράνη στους διαδρόμους των γραφείων.

Διακοπές επικοινωνίας και ψυχική καταπόνηση

Τρία κύματα διακοπών στο διαδίκτυο κορυφώθηκαν στις 18 Ιουνίου. Οικογένειες Ιρανών της διασποράς αντιμετώπισαν ολοκληρωτικές διακοπές επικοινωνίας. Ψυχολόγοι πεδίου ανέφεραν ότι οι κλήσεις που σχετίζονταν με κρίσεις πανικού και διαταραχές ύπνου τριπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τους προπολεμικούς μέσους όρους. Οι φοιτητές στις εστίες των Πανεπιστημίων Amirkabir και Tehran Markazi δήλωσαν ότι κοιμόντουσαν πλήρως ντυμένοι και παπουτσωμένοι, έτοιμοι να εκκενώσουν ανά πάσα στιγμή.

Κενό Πληροφοριών και Φήμες για Εκρηκτικά:
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επανέλαβαν ως επί το πλείστον στρατιωτικές ενημερώσεις, χωρίς να προσφέρουν ενημερώσεις σχετικά με την στέγαση ή την ασφάλεια των τροφίμων. Σε αυτό το κενό, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διέδωσαν ανεπιβεβαίωτους ισχυρισμούς για «ραδιενεργό μόλυνση στην ανατολική Τεχεράνη» και «χρήση χημικών κεφαλών από το Ισραήλ», πυροδοτώντας μια επείγουσα έξοδο προς τα βόρεια. Οι αναλυτές των μέσων ενημέρωσης σημείωσαν μια άμεση συσχέτιση μεταξύ της κυκλοφορίας θεωριών συνωμοσίας και μιας αύξησης στις «προβολές ανώνυμων συνδέσμων».

Κοινωνική Ανθεκτικότητα και Δίκτυα Αλληλεγγύης από τη Βάση

Εν μέσω της καταστροφής, ορισμένοι εναπομείναντες κάτοικοι στην Τεχεράνη χρησιμοποίησαν το hashtag #IAmTehran ως συμβολική ένδειξη παρουσίας. Οι ιδιοκτήτες καφέ στο Ιρανσάχρ κράτησαν τα φώτα τους αναμμένα —σερβίροντας μόνο μηλόπιτα— ώστε «η πόλη να μην νιώθει εγκαταλελειμμένη». Στη νότια Τεχεράνη, νέοι στην πλατεία Χορασάν μοίραζαν ποτά. Χειρόγραφες πινακίδες στην οδό Jordan έγραφαν: «Όταν επιστρέψετε, προσέξτε το ποτήρι», σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν την περιουσία των εκτοπισμένων γειτόνων. Αυτές οι μετριοπαθείς, αυθόρμητες πράξεις έπαιξαν ζωτικό ρόλο στην άμβλυνση του φόβου και στην αντικατάσταση μιας αφήγησης «φυγής» με μια αφήγηση «παραμονής και ανοικοδόμησης».

Ανθρώπινες απώλειες από τον πόλεμο Ιράν-Ισραήλ

Δώδεκα συνεχόμενες ημέρες βομβαρδισμού είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 5.665 θύματα, συμπεριλαμβανομένων 1.190 νεκρών και 4.475 τραυματιών, σύμφωνα με στοιχεία πεδίου που συνέλεξε η HRANA και το δίκτυο ιατρικών και τοπικών εθελοντών της. Αυτά τα στοιχεία καταγράφηκαν σε 28 επαρχίες. Αντίθετα, το ιρανικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ένα ελαφρώς χαμηλότερο σύνολο 5.356 θυμάτων μέχρι το μεσημέρι της 24ης Ιουνίου, αναφέροντας 610 θανάτους και 4.746 τραυματισμούς.

Αυξανόμενος αριθμός νεκρών: Μια καθημερινή ανάλυση
▪️ Ημέρα 1 (13 Ιουνίου): Ταυτόχρονες επιθέσεις στην Τεχεράνη, την Ταμπρίζ και την Κερμανσάχ άφησαν τουλάχιστον 770 θύματα, συμπεριλαμβανομένων 35 γυναικών και παιδιών μεταξύ των νεκρών.
▪️ Ημέρα 2: Με πυραύλους να χτυπούν την Χοραμαμπάντ και την Ασανταμπάντ, ο συνολικός αριθμός αυξήθηκε σε 983. Καταγράφηκε η πρώτη αναφορά για επίθεση με ασθενοφόρο.
▪️ Ημέρα 3: Μια σειρά εκρήξεων στις συνοικίες Ναρμάκ και Σαμπούντσι της Τεχεράνης αύξησε τον συνολικό αριθμό των θυμάτων πάνω από 1.000.
▪️ Ημέρες 4–6: Συγκεντρωμένοι βομβαρδισμοί σε βάσεις του IRGC στο Κομ, το Μπορουτζέρντ και το αρχηγείο της αστυνομίας στην Τεχεράνη πυροδότησαν ένα νέο κύμα στρατιωτικών θυμάτων, ανεβάζοντας το σύνολο σε 1.968 έως τις 18 Ιουνίου.
▪️ Τέλος της Εβδομάδας 1 (19 Ιουνίου): Το HRANA δημοσίευσε έναν επταήμερο απολογισμό 2.694. Το Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι είχε λάβει 2.500 τραυματίες, αλλά δεν ανέφερε αριθμό νεκρών.
▪️ Ημέρες 8–9: Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και νοσοκομεία ανέβασαν τον συνολικό αριθμό στους 4.261. Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι «54 γυναίκες και παιδιά» είχαν πεθάνει.
▪️ Ημέρα 10 (22 Ιουνίου): Καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν σε αρκετές επαρχίες, οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Νατάνζ, το Ισφαχάν και το Φορντό. Τα συνολικά θύματα ανήλθαν σε 4.400. Η Ερυθρά Ημισέληνος επιβεβαίωσε τους θανάτους τριών εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.
▪️ Ημέρα 11: Οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις ανέβασαν τον αριθμό στους 4.432. Αξιοσημείωτα γεγονότα περιελάμβαναν τον βομβαρδισμό της φυλακής Εβίν, τη στόχευση ενός ασθενοφόρου στη Νατζαφαμπάντ και τον θάνατο ενός πεντάχρονου παιδιού στην Ασανταμπάντ.
▪️ Ημέρα 12 και Κατάπαυση του Πυρός (24 Ιουνίου): Το τελευταίο κύμα ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών έπληξε την ανατολική Τεχεράνη, την Αχβάζ και την Αστανέ-γιε Ασραφίγιε. Τα στοιχεία του HRANA ανέφεραν τον συνολικό αριθμό νεκρών και τραυματιών σε 5.665, ενώ ο επίσημος αριθμός της κυβέρνησης ήταν 5.356.

Ανάλυση Θυμάτων (Με βάση τα Δεδομένα HRANA)

• Άμαχοι: 436 νεκροί, 2.071 τραυματίες
• Στρατιωτικό προσωπικό: 435 νεκροί, 256 τραυματίες
• Άγνωστοι: 319 νεκροί, 2.148 τραυματίες

Ευάλωτοι Πληθυσμοί και Προστατευόμενοι Στόχοι

• Γυναίκες και παιδιά: Τουλάχιστον 65 παιδιά και 49 γυναίκες —συμπεριλαμβανομένων δύο εγκύων γυναικών— σκοτώθηκαν. 270 γυναίκες και παιδιά τραυματίστηκαν. • Ιατρικό προσωπικό και εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης: Πέντε γιατροί και τέσσερις εργαζόμενοι σε ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας σκοτώθηκαν. Τουλάχιστον 49 τραυματίστηκαν. Εννέα ασθενοφόρα και επτά νοσοκομεία επλήγησαν άμεσα ή υπέστησαν ζημιές από θραύσματα. Έξι ασθενοφόρα και ένα ελικόπτερο της Ερυθράς Ημισελήνου επηρεάστηκαν επίσης. • Πολιτικές υποδομές: Έξι βάσεις επείγουσας ιατρικής βοήθειας και δύο κέντρα υγείας μητέρων-παιδιών καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Αντιπαραβολή Επίσημων και Ανεξάρτητων Στοιχείων

1 • Πεδίο Πηγών
Το HRANA συλλέγει δεδομένα από τρία επίπεδα: εθελοντές ενσωματωμένους σε ιατρικά κέντρα, ένα δίκτυο εκατοντάδων επαληθευμένων τοπικών καναλιών και επίσημες δηλώσεις που χρησιμοποιούνται για διασταυρούμενη επαλήθευση. Αντίθετα, η κυβέρνηση βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε αναφορές από δημόσια νοσοκομεία και κρατικές ιατρικές εγκαταστάσεις.
2 • Μέθοδοι Καταγραφής και Ενημέρωσης
Το HRANA ενημερώνει τα στοιχεία για τους νεκρούς καθημερινά και σε πραγματικό χρόνο, με κάθε αριθμό να επιβεβαιώνεται από τουλάχιστον μία ανεξάρτητη πηγή πριν οριστικοποιηθεί. Τα κυβερνητικά στοιχεία δημοσιεύονται περιοδικά και συχνά παρουσιάζουν ξαφνικές, ανεξήγητες αυξήσεις.
3 • Συμπερίληψη Θυμάτων
Οι εκτιμήσεις του HRANA περιλαμβάνουν στρατιωτικό προσωπικό, τραυματισμούς εξωτερικών ασθενών και άγνωστα θύματα. Οι επίσημες καταμετρήσεις συχνά αποκλείουν τους τραυματισμούς των εξωτερικών ασθενών (ή τους αναφέρουν με καθυστέρηση) και συνήθως παραλείπουν τους τραυματισμούς εξωτερικών ασθενών.
4 • Πολιτική Πίεση και Κίνητρα
Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, η κυβέρνηση αναθεώρησε σημαντικά τα στοιχεία για τους νεκρούς σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις (π.χ., αύξηση από 2.500 σε 4.500 τραυματίες την 8η Ημέρα), υποδηλώνοντας ότι οι αριθμοί φιλτράρονται μέσω πολιτικών κριτηρίων πριν από τη δημοσίευσή τους. Το HRANA, αντίθετα, αναφέρει σταδιακές και τεκμηριωμένες αυξήσεις.
5 • Η διαφορά των 309 ατόμων
Ενώ το τελικό χάσμα των 309 ατόμων μεταξύ των καταμετρήσεων του HRANA και της κυβέρνησης μπορεί να φαίνεται μικρό, υπογραμμίζει ποιες ομάδες παραλείπονται ή υποβαθμίζονται στην επίσημη αφήγηση - και υπογραμμίζει γιατί η ανεξάρτητη πρόσβαση σε ακατέργαστα δεδομένα είναι ζωτικής σημασίας για τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους διεθνείς παρατηρητές.

Listen Live