Lun, Nov 25, 2024

ΜΙΑ ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΙΔΑ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

ΜΙΑ ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΙΔΑ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Από την Aria Abawi

Περισσότερα από 3.000 νοικοκυριά υπό την ηγεσία γυναικών στο νότιο Αφγανιστάν έχουν βρει βοήθεια και ελπίδα μέσω της Shakila* – ενός αφοσιωμένου Υπαλλήλου Καταφυγίου για μια διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Shakila παρείχε λύσεις έκτακτης ανάγκης και μόνιμης στέγης σε εκτοπισμένες οικογένειες, ειδικά γυναίκες και παιδιά, διασφαλίζοντας ότι έχουν ασφαλή και ασφαλή μέρη για να ζήσουν καθώς ξαναχτίζουν τη ζωή τους.

«Οι αξιωματικοί των καταφυγίων έκτακτης ανάγκης είναι οι αφανείς ήρωες των ανθρωπιστικών κρίσεων», είπε η Σακίλα. «Επεμβαίνουμε όταν τα εκτοπισμένα άτομα και οι οικογένειες χρειάζονται επειγόντως βοήθεια». Οι αξιωματικοί εργάζονται ακούραστα για την προστασία των ευάλωτων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των παλιννοστούντων, διασφαλίζοντας την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και την ευημερία τους.

Το ταξίδι της Shakila σε αυτόν τον ζωτικό ρόλο ήταν γεμάτο ανατροπές και ανατροπές. Αρχικά σπούδασε πληροφορική σε πανεπιστήμιο γειτονικής χώρας. Αφού επέστρεψε στο σπίτι της το 2012, πέρασε περισσότερα από έξι χρόνια διδάσκοντας μαθηματικά σε διάφορα λύκεια θηλέων στο νότιο Αφγανιστάν. Μόλις το 2019 μεταπήδησε στον τρέχοντα ρόλο της ως Αξιωματικός Καταφυγίου.

Ο Shakila αξιολογεί τις ανάγκες των ανθρώπων που επιστρέφουν στις επαρχίες Κανταχάρ και Ζαμπούλ, εντοπίζει κατάλληλες τοποθεσίες για καταφύγια και συντονίζει την κατασκευή ή την ανακαίνισή τους. Η δουλειά της διασφαλίζει ότι τα καταφύγια είναι ασφαλή, ασφαλή και κατασκευασμένα για να αντέχουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες του Αφγανιστάν.

Η Ayesha κάθεται με τα παιδιά της σε ένα προσωρινό καταφύγιο μετά τον σεισμό του Οκτωβρίου 2023 στο Herat του Αφγανιστάν.

Η Ayesha κάθεται με τα παιδιά της σε ένα προσωρινό καταφύγιο μετά τον σεισμό του Οκτωβρίου 2023 στο Herat του Αφγανιστάν. Φωτογραφία: OCHA/Sayed Habib Bidell

Ξεπερνώντας τις προκλήσεις

Ο ενθουσιασμός και η δέσμευση της Shakila συχνά παρεμποδίζονται από πολιτιστικούς φραγμούς και φραγμούς με βάση το φύλο που περιορίζουν την πρόσβαση των γυναικών και των κοριτσιών σε ουσιαστική βοήθεια. Εξήγησε: "Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι η συντηρητική νοοτροπία των ανδρών σε διάφορες νότιες περιοχές του Αφγανιστάν. Βλέπω συχνά οικογένειες σε απόλυτη ανάγκη, αλλά αρνούνται τη βοήθεια που θα ωφελούσε άμεσα τις γυναίκες. Οι άνδρες δεν αποκαλύπτουν το όνομα των κορών τους ή συζύγους επειδή πιστεύουν ότι είναι ντροπή για έναν αλλοδαπό να γνωρίζει το όνομα μιας γυναίκας μέλους της οικογένειας».

Το έργο της Shakila είναι τώρα ακόμη πιο προκλητικό από τότε που οι αρχές κατέλαβαν de facto το Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια της είναι η απαίτηση να συνοδεύεται από έναν μαχράμ (άρρεν κηδεμόνα) κατά τις επιτόπιες επισκέψεις. Αντιμετωπίζει επίσης αυξημένη παρέμβαση από τοπικούς θρησκευτικούς ηγέτες και de facto αρχές, οι οποίες επιμένουν να επισκέπτονται τις προτεινόμενες τοποθεσίες του έργου. Η παρέμβασή τους περιπλέκει τη διαδικασία εντοπισμού των επιλέξιμων δικαιούχων.

Παρά αυτά τα εμπόδια, η Shakila παραμένει αισιόδοξη και ενθαρρύνει τις γυναίκες να παραμείνουν αισιόδοξες και να αγωνιστούν για ενδυνάμωση: "Οι de facto αρχές μου απαγόρευσαν το πανεπιστήμιο κατά το δεύτερο εξάμηνο, παρά τη φιλοδοξία μου να αποκτήσω πτυχίο στη χώρα μου. Δεν τα παράτησα και αντ' αυτού κέρδισα ένα άλλο διαδικτυακό πιστοποιητικό, το οποίο με ενδυνάμωσε να συνεχίσω τη δουλειά μου και να συνεισφέρω στην κοινωνία».

*Το όνομα έχει αλλάξει.

© Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live