Lun, Nov 25, 2024

Μάλι: Βοηθώντας τις εκτοπισμένες οικογένειες να σταθούν στα πόδια τους

Μάλι: Βοηθώντας τις εκτοπισμένες οικογένειες να σταθούν στα πόδια τους

Ο Aly Guindo περιποιείται τον κήπο του στη Socoura του Μάλι. Φωτογραφία: OCHA/Amadou Kane

Λίγοι άνθρωποι ανοίγουν τα σπίτια τους σε αγνώστους. Ακόμη λιγότεροι μοιράζονται τους λιγοστούς πόρους τους για να βοηθήσουν αυτούς τους ξένους να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Ο Aly Guindo, 65 ετών, όχι μόνο άνοιξε το σπίτι του σε εκτοπισμένες οικογένειες στη Socoura, στην περιοχή Bandiagara του Μάλι, αλλά μοιράστηκε επίσης τη γη του για να τους βοηθήσει να κερδίσουν τα προς το ζην. 

Ο Guindo φιλοξένησε οκτώ εκτοπισμένες οικογένειες μέσω του έργου Jigi Tugu (Building Hope), το οποίο παρείχε σε οικοδεσπότες όπως αυτός και σε ευάλωτα άτομα τα εργαλεία και την εκπαίδευση για να ασχοληθούν με τη βιώσιμη γεωργία. Χρηματοδοτούμενο από το Περιφερειακό Ανθρωπιστικό Ταμείο του OCHA για τη Δυτική και Κεντρική Αφρική και υλοποιείται από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις CARE Mali και YA-G-TU, το έργο ενδυνάμωσε τους εκτοπισμένους με δραστηριότητες που παράγουν εισόδημα.

Επαναφορά της αξιοπρέπειας
Αγρότης στο εμπόριο, ο Guindo εκπαιδεύτηκε σε τεχνικές κηπουρικής προσαρμοσμένες στο ποικίλο κλίμα του Μάλι. Μέσω του
έργου έλαβε επίσης σπόρους, εργαλεία και οργανικό λίπασμα. Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να καλλιεργεί τη γη του όλο το χρόνο, εξασφαλίζοντας σταθερό εισόδημα για την οικογένειά του, βοηθώντας παράλληλα τις εκτοπισμένες οικογένειες που φιλοξενεί.

«Μέσα από τις δεξιότητες που έχω αποκτήσει, είμαι έτοιμος να αναλάβω ό,τι ακολουθήσει», είπε ο Guindo. «Είμαι πάντα έτοιμος να υποδεχτώ νέους εκτοπισμένους, παρόλο που ελπίζουμε να επιστρέψει η ειρήνη».

Αυτές οι οικογένειες βρήκαν σανίδα σωτηρίας στη γη του Guindo. Σε αντάλλαγμα του δίνουν ένα μέρος από τα κέρδη από τη σοδειά τους.

Το έργο άλλαξε τη ζωή των οικογενειών προς το καλύτερο, επιτρέποντάς τους να ζουν με αξιοπρέπεια παρά τις σκληρές
συνθήκες που αντιμετωπίζουν.

«Ταξιδέψαμε 50 χιλιόμετρα για να βρούμε καταφύγιο στη Σοκούρα», θυμάται ο Μπίντα Τόγκο, ένας εκτοπισμένος που φιλοξενήθηκε από τον Γκουίντο. «Δεν είχαμε τίποτα όταν φτάσαμε. Μας καλωσόρισε στο σπίτι του και η πηγή εσόδων μας έγινε η πώληση προϊόντων από τον κήπο».

Ο Moussa Togo και η οικογένειά του βρήκαν επίσης καταφύγιο στο σπίτι του Guindo. Είπε: «Το έργο Jigi Tugu ενίσχυσε τις τεχνικές μας ικανότητες και βελτίωσε τις γνώσεις μας για την κηπουρική της αγοράς».

Ηγετική ενδυνάμωση των γυναικών
Αρκετά χιλιόμετρα μακριά στην περιοχή Bandiagara, η Mariam Guindo αξιοποίησε το ίδιο έργο για να ενδυναμώσει τις γυναίκες στην κοινότητά της. Αναγκασμένη σε φυγή λόγω ανασφάλειας πριν από τέσσερα χρόνια, η Μαριάμ ίδρυσε τον Σύλλογο Γυναικών Κανά με 60 μέλη, 15 εκ των οποίων είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Μέσω του Jigi Tugu, ο σύλλογος έλαβε κιτ κηπουρικής, σπόρους, οργανικά λιπάσματα και εργαλεία, μαζί με εκπαίδευση. Επέκτειναν τις δραστηριότητές τους περιλαμβάνοντας την παραγωγή φυστικέλαιου από φιστίκια και οι γυναίκες μπορούν πλέον να συνεισφέρουν στα έξοδα του νοικοκυριού τους.

Αντιμετώπιση της βίας με βάση το φύλο
Εκτός από τον οικονομικό αντίκτυπό του, η Jigi Tugu ήταν ζωτικής σημασίας για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και την προστασία των ευάλωτων ομάδων. Το YA-G-TU πραγματοποίησε συνεδρίες ευαισθητοποίησης της κοινότητας σχετικά με τη βία με βάση το φύλο. Η Mariam διοργάνωσε συνεδρίες ευαισθητοποίησης για άλλες γυναίκες στο χωριό της και εντόπισε περιπτώσεις βίας λόγω φύλου για παρακολούθηση και επανένταξη των επιζώντων.

Εξήγησε: "Η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση είναι βασικά στοιχεία για την κοινωνική αλλαγή και την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών. Πρωτοβουλίες όπως η Jigi Tugu προωθούν την ανάπτυξη ολόκληρων κοινοτήτων πέρα ​​από την επιβίωση."

Listen Live