Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ
ΤΙ ΛΕΧΘΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Το περιγράφει η Hanna S. Tetteh, Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για τη Λιβύη και Επικεφαλής της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL)
Επιμέλεια Έρευνα:Γιάννης Πεγειωτης
Η Λιβύη βρίσκεται για άλλη μια φορά σε ένα κρίσιμο σημείο, δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ για τη χώρα, τονίζοντας ότι η διεθνής υποστήριξη είναι απαραίτητη για την προσπάθεια της Τρίπολης να μετατρέψει μια εύθραυστη εκεχειρία σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός και να σχηματίσει μια κυβέρνηση υπόλογη στους πολίτες της.
«Δεν είναι η ώρα για ακραίες πρακτικές ή μονομερείς ενέργειες», δήλωσε η Hanna S. Tetteh, Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για τη Λιβύη και Επικεφαλής της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL), κατά την ενημέρωσή της προς το 15μελές Συμβούλιο.
Με την υποστήριξη της UNSMIL, το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης συγκρότησε πρόσφατα μια επιτροπή εκεχειρίας που αποτελείται από βασικούς παράγοντες ασφαλείας. «Ωστόσο, η εκεχειρία παραμένει εύθραυστη και η συνολική κατάσταση ασφαλείας απρόβλεπτη», τόνισε η κα Tetteh, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες συγκρούσεις στην Τρίπολη τον περασμένο μήνα οδήγησαν σε θανάτους αμάχων και ζημιές σε πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, πανεπιστημίων και μιας φυλακής.
Παρά τις αρκετές «εκκλήσεις για άγχος», δεν εξασφαλίστηκαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τα εμπλεκόμενα μέρη στις συγκρούσεις, υπογραμμίζοντας «τις αδυναμίες των φορέων ασφαλείας του κράτους», δήλωσε στο Συμβούλιο. Τα στοιχεία που βρέθηκαν σε χώρους μαζικών τάφων στην περιοχή Abu Slim υποδεικνύουν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εξωδικαστικών δολοφονιών και βασανιστηρίων, που φέρονται να διαπράχθηκαν από φορείς ασφαλείας του κράτους, ιδίως από τη Μηχανή Υποστήριξης Σταθερότητας.
«Η παρουσία απανθρακωμένων λειψάνων, άγνωστων σορών σε νεκροτομεία και ενός ύποπτου ανεπίσημου χώρου κράτησης στον ζωολογικό κήπο Abu Salim υπογραμμίζει την κλίμακα και τη σοβαρότητα αυτών των κακοποιήσεων», είπε, επισημαίνοντας επίσης τις αναφορές για συνεχιζόμενη συσσώρευση και τους φόβους πολλών Λίβυων ότι οι ένοπλες συγκρούσεις θα συνεχιστούν.
«Η συνεχιζόμενη εισροή όπλων στην Τρίπολη έχει οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό βαρέων όπλων και αποθηκών όπλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές πολιτών», συνέχισε λέγοντας. Υπάρχει επίσης αυξανόμενη ανησυχία ότι η περαιτέρω αστάθεια θα προσελκύσει τους ανατολικούς παράγοντες ασφαλείας και θα υπονομεύσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2020, είπε, προτρέποντας όλους τους παράγοντες να απέχουν από ενέργειες που θα ματαίωναν τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης.
Οι Λίβυοι Απογοητευμένοι από την Παρατεταμένη Μεταβατική Περίοδο
«Πολλοί Λίβυοι είναι βαθιά απογοητευμένοι από τις παρατεταμένες μεταβατικές περιόδους», δήλωσε, σημειώνοντας επίσης ότι η UNSMIL ξεκίνησε πρόσφατα μια σειρά διαβουλεύσεων σε εθνικό επίπεδο σχετικά με τον καλύτερο τρόπο υπέρβασης του πολιτικού αδιεξόδου. Ο λιβυκός λαός επιθυμεί υπεύθυνη διακυβέρνηση και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή εκλογών. Κάλεσε το Συμβούλιο να παράσχει «αδιαμφισβήτητη υποστήριξη», συμπεριλαμβανομένης «της ετοιμότητας να λάβει μέτρα κατά όσων εμποδίζουν την πολιτική διαδικασία».
Όσον αφορά την οικονομία, η κα Tetteh δήλωσε ότι η έλλειψη συμφωνίας για έναν ενιαίο προϋπολογισμό αυξάνει την πίεση στην Κεντρική Τράπεζα. «Όλες οι δημόσιες δαπάνες πρέπει να βασίζονται σε έναν ισορροπημένο, ενιαίο και νομικά ορθό εθνικό προϋπολογισμό — ο οποίος να αναπτύσσεται με διαφάνεια», είπε.
Εστίαση στην ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου, αποκατάστασης της κρατικής εξουσίας
Στη συζήτηση που ακολούθησε, αρκετοί αντιπρόσωποι τόνισαν την επείγουσα ανάγκη για διάλογο και αποκατάσταση της κρατικής εξουσίας, καλώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της Λιβύης να συνεργαστούν εποικοδομητικά με την UNSMIL. Ο εκπρόσωπος της Αλγερίας, μιλώντας επίσης εκ μέρους της Γουιάνας, της Σιέρα Λεόνε και της Σομαλίας, χαιρέτισε τα βήματα του Προεδρικού Συμβουλίου για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας επιτροπής εκεχειρίας και της επιβολής απαγόρευσης των ένοπλων κινημάτων στην Τρίπολη. Επισημαίνοντας τον «αυξανόμενο κίνδυνο περιφερειοποίησης της σύγκρουσης, με τη Λιβύη να μετατραπεί σε πεδίο μάχης πολέμων δι' αντιπροσώπων», ζήτησε τον τερματισμό κάθε εξωτερικής παρέμβασης στις υποθέσεις της Λιβύης και την άνευ όρων αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος.
Αναφερόμενος στην επιδεινούμενη οικονομική κρίση της χώρας, είπε ότι το προγραμματισμένο άνοιγμα 22 περιοχών για εξερεύνηση και ανάπτυξη πετρελαίου πρέπει να πραγματοποιηθεί με διαφάνεια και να ωφελήσει τον λιβυκό λαό. Σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη διάβρωση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Λιβύης, λόγω κακοδιαχείρισης και ενός παρωχημένου πλαισίου κυρώσεων, είπε ότι το Συμβούλιο πρέπει επειγόντως να υιοθετήσει σταθμισμένες μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη του λιβυκού κρατικού ταμείου. Σημειώνοντας το ψήφισμα 2769 (2025) του Συμβουλίου που εξουσιοδοτεί την Λιβυκή Επενδυτική Αρχή να επανεπενδύσει τα παγωμένα ταμειακά της αποθέματα, είπε ότι «τα περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να διατηρηθούν προς όφελος του λιβυκού λαού σε μεταγενέστερο στάδιο».
Ανησυχία για την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης
Αρκετοί άλλοι ομιλητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εντεινόμενες οικονομικές προκλήσεις της Λιβύης. «Ζητήματα όπως η έλλειψη συναλλάγματος, ο πληθωρισμός και η υποτίμηση του νομίσματος ενδέχεται να επηρεάσουν την κοινωνική σταθερότητα και να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της Κίνας. Τα παγωμένα κεφάλαια της Λιβύης στο εξωτερικό αποτελούν την κοινοπολιτεία του λιβυκού λαού, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η χώρα, πλούσια σε πετρέλαιο και πόρους, έχει δικαίωμα στην ανάπτυξη. Ο ομιλητής της Δημοκρατίας της Κορέας κάλεσε τους ηγέτες της Λιβύης να συνεργαστούν για να διπλασιάσουν τις προσπάθειες οικονομικής μεταρρύθμισης και να διασφαλίσουν τη διαφάνεια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Η αναβίωση της πολιτικής διαδικασίας πρέπει να συμβαδίζει με την πρόοδο στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας, δήλωσε η πρόεδρος της γαλλικής βουλής, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο «να παρέχεται διαφάνεια και λογοδοσία στους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία των ελεγκτικών ιδρυμάτων». Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τον τερματισμό της διαφθοράς, επανέλαβε τα λόγια πολλών ομιλητών, τονίζοντας: «Οι πόροι της Λιβύης πρέπει να ωφελούν τους πολίτες της».
Η ολοκληρωμένη πολιτική διευθέτηση είναι κρίσιμη
«Τώρα είναι η ευκαιρία για τους Λίβυους παράγοντες να διαμορφώσουν το μέλλον της πολιτικής διαδικασίας, προς μια ειρηνική, σταθερή και ευημερούσα Λιβύη», δήλωσε η εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου. Υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της UNSMIL για τη βελτίωση του διεθνούς συντονισμού προς υποστήριξη της πολιτικής διαδικασίας, τόνισε επίσης τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές ως ευκαιρία για τους λιβυκούς θεσμούς και τους παράγοντες ασφαλείας να επιδείξουν τη δέσμευσή τους σε μια ειρηνική Λιβύη.
Ο εκπρόσωπος της Δανίας δήλωσε ότι η σταθερότητα στη Λιβύη συνδέεται στενά με μια συνολική πολιτική διευθέτηση που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις βαθύτερες αιτίες της διχόνοιας, τον πολλαπλασιασμό των ένοπλων ομάδων και την έλλειψη κεντρικής κρατικής εξουσίας. Τα ενδιαφερόμενα μέρη της Λιβύης πρέπει «να αντιμετωπίσουν την απουσία ενός σαφούς οδικού χάρτη» για τη διαδικασία πολιτικής συμφιλίωσης και την επανένωση των θεσμών, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πακιστάν. «Οι ανοιχτές διαδικασίες δεν θα ενθαρρύνουν τα ενδιαφερόμενα μέρη να ενεργήσουν με αίσθημα επείγοντος», προειδοποίησε.
«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι μια ακόμη πηγή έντασης σε μια περιοχή που ήδη βρίσκεται σε μια ταραγμένη περίοδο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας. Σημειώνοντας ότι φέτος υπήρξε σημαντική αύξηση στις παράνομες ροές μεταναστών από τη Λιβύη προς την Ελλάδα, τόνισε ότι η αξιοπρέπεια πρέπει να είναι εγγυημένη για όλους τους ανθρώπους.
Διεθνής Επιτροπή Παρακολούθησης της Διαδικασίας του Βερολίνου για τη Λιβύη
Η πρόεδρος της Βουλής των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι η συνάντηση της 20ής Ιουνίου στην Διεθνή Επιτροπή Παρακολούθησης της Διαδικασίας του Βερολίνου για τη Λιβύη παρείχε μια καλή ευκαιρία στη διεθνή κοινότητα να δείξει την υποστήριξή της σε μια πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία και την ευθύνη της Λιβύης. «Ο λιβυκός λαός έχει σαφώς δηλώσει ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε μια ακόμη σύγκρουση», είπε, χαιρετίζοντας την ανανέωση τον Μάιο της αρχής θαλάσσιας επιθεώρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη — ένα σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη της εμπορίας όπλων. «Ο απώτερος στόχος μας παραμένει να δούμε την κυβέρνηση της Λιβύης να επιβάλλει πλήρως την κυριαρχία της, να αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφάλειά της και να επιτρέπει αμοιβαία επωφελείς εμπορικές ευκαιρίες που θα φέρουν αυξημένη ευημερία για τον λιβυκό λαό», είπε.
Υπογραμμίζοντας ότι η αποτελεσματική διεθνής διαμεσολάβηση εξαρτάται από το πώς την βλέπουν οι Λίβυοι, ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε ότι ο οδικός χάρτης πολιτικής συμφιλίωσης πρέπει επίσης να υποστηρίζει τις ενδολιβυκές διαδικασίες, καθώς και την εθνική διαδικασία συμφιλίωσης υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης. Για αρκετά χρόνια, ορισμένες δυτικές χώρες έχουν προσπαθήσει να αντικαταστήσουν τη μορφή του Βερολίνου με διάφορες αδιαφανείς συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών, οι οποίες δεν έχουν καμία πρακτική αξία για τη διαδικασία διευθέτησης. Ενθαρρυμένος από το γεγονός ότι αυτή η τάση έχει τελικά αντιστραφεί, δήλωσε ότι η «αθέμιτη πρακτική της διεξαγωγής αποκλειστικών συναντήσεων των συμπροέδρων των ομάδων εργασίας» χωρίς να ενημερώνονται ή να προσκαλούνται σωστά τα υπόλοιπα μέλη πρέπει να σταματήσει.
Ανάγκη υπεράσπισης των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων του λαού της Λιβύης
«Η ενεργός παρουσία περιφερειακών και διεθνών παραγόντων καταδεικνύει την ύπαρξη συλλογικής προθυμίας να υποστηριχθεί μια λιβυκή λύση με πολυμερή υποστήριξη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Παναμά. Απηχώντας αρκετούς ομιλητές που υπογράμμισαν την ανάγκη να τηρηθούν τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των Λίβυων, είπε ότι το μέλλον της χώρας πρέπει να οικοδομηθεί με την ενεργό συμμετοχή της νεότερης γενιάς. Ο εκπρόσωπος της Σλοβενίας, ομοίως, τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Λίβυων στην ελευθερία της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης. «Ένας ακμάζων αστικός χώρος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος κατά την προεκλογική περίοδο», είπε, ζητώντας επίσης έρευνες για την ανακάλυψη μαζικών τάφων σε διάφορες τοποθεσίες στην Τρίπολη μετά τις συγκρούσεις.
Ο εκπρόσωπος της Λιβύης εκφράζει απογοήτευση για την έλλειψη σαφούς πολιτικού οδικού χάρτη και τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις
Ο εκπρόσωπος της Λιβύης δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση παρουσιάζει ένα ρεκόρ για το Συμβούλιο — «τελειώσατε σε μία ώρα και 15 λεπτά, πράγμα που δείχνει ότι δεν υπάρχει τίποτα νέο να πείτε». Τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να μην έχουν σαφή πολιτικό οδικό χάρτη να προσφέρουν στους Λίβυους, είπε, σημειώνοντας την καθυστέρηση μεταξύ της παραίτησης του πρώην Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα τον Απρίλιο του περασμένου έτους και του διορισμού του νυν, καθώς και τους αρκετούς μήνες που έχουν παρέλθει από τον διορισμό αυτό. Το σχέδιο αναμένεται τώρα στην επόμενη ενημέρωση, γεγονός που υποδηλώνει περαιτέρω καθυστέρηση.
Εκφράζοντας την απογοήτευση των Λίβυων για αυτές τις καθυστερήσεις, είπε ότι, ενώ η χώρα κρατείται όμηρος χωρίς πολιτικό σχέδιο, οι γνήσιες εθνικές πρωτοβουλίες δεν τυγχάνουν καμίας προσοχής επειδή ο μεσολαβητής πρέπει να είναι μέρος του ΟΗΕ. Επιπλέον, οι Λίβυοι θέλουν να γνωρίζουν ποια άτομα, ομάδες ή ακόμα και κράτη παρεμποδίζουν την πολιτική διαδικασία, είπε. «Αξίζουν να το γνωρίζουν αυτό τώρα και όχι μετά τη λήξη της θητείας σας», είπε, σημειώνοντας ότι προηγούμενοι απεσταλμένοι του ΟΗΕ έχουν απευθυνθεί στα μέσα ενημέρωσης με αυτές τις πληροφορίες μετά τη λήξη της θητείας τους.
Χαιρετίζοντας τη συνάντηση του Βερολίνου και όλες τις προσπάθειες για την κρυστάλλωση ενός οδικού χάρτη μέσω ευρέων διαβουλεύσεων, δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη έλλειψη διεθνούς συναίνεσης επηρεάζει την ανάπτυξη μιας τοπικής συναίνεσης, δεδομένου του μεγέθους των ξένων παρεμβάσεων. Αναφερόμενος στις ανησυχίες για την ασφάλεια, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις πρόσφατα συσταθείσες επιτροπές ασφαλείας, σημειώνοντας ότι οι κάτοικοι της Τρίπολης ζουν σε διαρκή ανησυχία. Η Λιβύη πρέπει να σταματήσει να αποτελεί διεθνή αρένα για πολέμους δι' αντιπροσώπων, είπε. «Αποφύγετε να σπεύδετε τους νέους μας άνδρες σε νέους πολέμους».