Lun, Nov 25, 2024

Κριτική και αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο για τις αποφάσεις για τις διελεύσεις στα κατεχόμενα

Κριτική και αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο για τις αποφάσεις για τις διελεύσεις στα κατεχόμενα

Κριτική για την απόφαση που σταματά τις διελεύσεις για τους Τ/κ εργαζόμενους στις ελεύθερες περιοχές, άσκησαν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα. ΡΤΚ και ΚΚΔ ζήτησαν από την «κυβέρνηση», αφού δεν τους αφήνει να πηγαίνουν δουλειά, να τους δώσει το επίδομα που έδωσε και στους άλλους εργαζόμενους.
 
Όπως πάντα οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς συζήτηση με τον σχετικό τομέα και τους άμεσα ενδιαφερόμενους και εφαρμόζονται χωρίς καμία προετοιμασία, έγραψε στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΡΤΚ. Τουφάν Ερχιουρμάν ζητώντας να δοθεί και σε αυτούς τους εργαζόμενους το επίδομα των 1550 – 2000 ΤΛ (166 – 222 ευρώ). Όπως πάντοτε, συνέχισε, οι αποφάσεις συνεχώς αλλάζουν και στο τέλος δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. «Αυτό που εσείς αποκαλείτε επιτυχία, το πληρώνουν αυτοί οι άνθρωποι».
 
Η νέα «κυβέρνηση» δεν πήρε μαθήματα από την προηγούμενη, ανέφερε στη δική του ανάρτηση, ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ κάνοντας λόγο για αποφάσεις που φέρνουν αναστάτωση και δεν δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης. Ούτε το βοήθημα των 1500 ΤΛ δεν δίδεται εδώ και μήνες σε ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στην ανεργία λόγω των μέτρων, πρόσθεσε.
 
Η συντεχνία των εργαζομένων DEV-İŞ αναφέρει σε γραπτή δήλωση ότι οι χθεσινές αποφάσεις της επιδημιολογικής ομάδας του «υπουργείου υγείας» δημιουργούν χάος στην κοινωνία και κάνουν διακρίσεις, όπως μεταξύ αυτών που ζουν στην Πύλα και αυτών που ζουν στη Λευκωσία, των εστιατορίων και των ταβερνών, των καφέ και των μπαρ.
 
Η "πολιτική εξουσία", αναφέρεται στη δήλωση, δεν λαμβάνει υπόψη τους εργαζόμενους στον «νότο», σημειώνοντας ότι ουσιαστικά το μέτρο αφορά 6 εργάσιμες μέρες, αφού η 24η Δεκεμβρίου είναι αργία στην ε/κ πλευρά, και διερωτάται εάν το όποιο πρόβλημα δεν θα μπορούσε να ληφθεί «με PCR κάθε τρεις ημέρες». Προσθέτει δε ότι οι αργίες των γιορτών στο «νότο» διαρκούν μέχρι τις 4 Ιανουαρίου.
 
Για προσπάθεια των "διοικούντων" και στις δύο πλευρές του νησιού να μην έρχεται ο κόσμος σε επαφή, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το τ/κ Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου που επικρίνει την απόφαση για απαγόρευση των διελεύσεων στους Τ/κ εργαζόμενους στις ελεύθερες περιοχές. Ζητεί δε την επιστροφή των διελεύσεων στο προηγούμενο καθεστώς, λέγοντας ότι όσοι πηγαίνουν στην «νότια» Κύπρο για τα προς το ζειν δεν μπορούν να εξομοιωθούν με αυτούς που πηγαίνουν στο ψευδοκράτος για να παίξουν κουμάρι.
 
Αντιδράσεις προκάλεσε και η απόφαση που αφορά το κλείσιμο των ταβερνών για το επόμενο 10ημερο, δημιουργώντας ένταση αλλά και συζήτηση στα κατεχόμενα για το ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ταβέρνας και του εστιατορίου, όπως αυτά λειτουργούν στην τ/κ πλευρά σήμερα, αφού οι πρώτες κλείνουν, ενώ τα δεύτερα μένουν σε λειτουργία υπό τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής.
 
Ο «δήμαρχος» Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί ανέφερε σε ανάρτησή του ότι η απόφαση θα πρέπει να τροποποιηθεί για να γίνει πιο δίκαιη και να σταματήσει αυτή η ένταση που έχει δημιουργηθεί.
 
Διευκρινίσεις για τα μέτρα
----
Στο μεταξύ, χθες το βράδυ η αρμόδια επιδημιολογική ομάδα του «υπουργείου υγείας» προχώρησε σε διευκρινίσεις των αποφάσεων που έλαβε νωρίτερα για τον κορωνοϊό.
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι όσον αφορά τους εργαζόμενους στο «νότο», εξαιρούνται όσοι εργάζονται στις αγγλικές βάσεις και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην Πύλα. Για τους εργαζόμενους στο «νότο» που διαμένουν στο «βορρά», προστίθεται, αλλάζουν οι ημερομηνίες εφαρμογής του μέτρου και αντί 15-25/12 γίνεται 16-26 Δεκεμβρίου.
 
Κλείνουν επίσης τα κέντρα διασκέδασης και τα νυχτερινά κλαμπ, ενώ απαγορεύεται σε εστιατόρια και καφέ να έχουν πρόγραμμα ζωντανής μουσικής.

Listen Live