Lun, Nov 25, 2024

Ερωτηματολόγιο Υποψήφιου Βουλευτή Χρίστου Χριστοδούλου

Ερωτηματολόγιο Υποψήφιου Βουλευτή Χρίστου Χριστοδούλου

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
1. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Χρίστος Χριστοδούλου
2. ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Πάφος
3. ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: Λεμεσός
4. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ: 03.09.1982
5. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ/ΣΠΟΥΔΕΣ: ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
6. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ/ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Νοσηλευτικός Λειτουργός
7. ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΕΡΧΕΣΤΕ: Δημοκρατική Παράταξη
8. ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ: Ενεργό μέλος της Γραμματείας του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.) και του Τομέα Διοίκησης του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ.), ενεργό μέλος της Εφορίας του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού, και γραμματέας του Συνδέσμου Γονέων και κηδεμόνων του Λανιτείου Γυμνασίου. Επίσης, διετέλεσα για 8 χρόνια μέλος του Δ.Σ. του Τομέα Ογκολογικής Νοσηλευτικής του ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ.

Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
1. Γιατί κατέρχεστε ως υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές;
Αποφάσισα να κατέλθω ως υποψήφιος στις εκλογές γιατί θεωρώ ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν πολλά να δώσουν στην κοινωνία. Η διαχρονική εμπλοκή μου με τα κοινά, το ενδιαφέρον μου για τα προβλήματα του κόσμου και η ενθάρρυνση των φίλων και γνωστών, με ώθησαν να προχωρήσω στην υποβολή της υποψηφιότητάς μου.

2. Για ποιους λόγους έχετε κατατάξει την υποψηφιότητά σας στο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα;
Συμφωνώ με το όραμα, την πολιτική και τα πιστεύω της Δημοκρατικής Παράταξης και με τα όσα πρεσβεύει.

3. Ποιο είναι το όραμά σας;
α) για την πατρίδα
Θέλω να δω μια πατρίδα ελεύθερη από κατοχικά στρατεύματα, όπου ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζουν αρμονικά, να διασφαλίζεται η αξιοκρατία, η ισονομία και η ισοπολιτεία. Τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου να ζουν χωρίς τον φόβο της κατοχής από τον τούρκο εισβολέα και να απολαμβάνουν όλα όσα διασφαλίζει η ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.
β) για την πόλη σας
Όραμά μου είναι η Λεμεσός να διατηρήσει τον χαρακτήρα και την ταυτότητά της, παράλληλα με την αναπτυξιακή της πορεία, να προστατευθεί το περιβάλλον και να αναβαθμιστεί σε σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό.
γ) για την κοινωνία
Προσδοκώ σε μια κοινωνία στην οποία να μην υπάρχουν διακρίσεις, να σταματήσει η συνήθεια τού «έχεις μέσον» για να γίνεται η δουλειά σου, να αναβαθμιστεί ο Αθλητισμός και ο Πολιτισμός.

4. Ποιοι θα είναι οι στόχοι σας αν εκλεγείτε ως βουλευτής;
Να εργαστώ για την αναβάθμιση της φροντίδας και υγείας των ασθενών, την αναβάθμιση των έργων υποδομής για τον αθλητισμό στην πόλη μου. Η Λεμεσός και ο Λεμεσιανός θα είναι το επίκεντρο των δράσεων μου για μια βιώσιμη και περιβαλλοντικά αναβαθμισμένη πόλη, στην οποία τα παιδιά και οι νέοι να μεγαλώνουν, να ζουν και να εργάζονται ελεύθεροι και υγιείς.

5. Με ποιους τρόπους και μεθόδους θεωρείτε ότι θα ανταποκριθείτε στα καθήκοντά σας ως βουλευτής;
Ο κύριος στόχος μου είναι να ανοίξω έναν συνεχή δίαυλο επικοινωνίας με τον κόσμο, να έρχομαι σε επαφή με τον λαό και να ακούω τα καθημερινά του προβλήματα. Θα καθιερώσω μια φορά τη βδομάδα κατά την οποία ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έρχεται στο γραφείο μου και να μοιράζεται τις ανησυχίες του. Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν πως οι διακηρύξεις γίνονται πράξεις.

6. Συμφωνείτε με την άποψη ότι ο βουλευτής δεν πρέπει να ασχολείται με άλλο επάγγελμα/ενασχόληση για να είναι αφοσιωμένος στα βουλευτικά του καθήκοντα;
Συμφωνώ και επαυξάνω.

Β. ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ
1. Ποια είναι η άποψη και οι θέσεις σας για την επικείμενη πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό;
Το κυπριακό βρίσκεται, για άλλη μια φορά, σε κρίσιμη καμπή. Ίσως είναι και η δυσκολότερη των τελευταίων δεκαετιών.
Ο κύριοι λόγοι είναι δυο: Πρώτο, η Άγκυρα και ο κατοχικός ηγέτης έχουν αποστασιοποιηθεί από τη συμφωνημένη βάση και επιμένουν σε λύση δυο κρατών. Δεύτερο, το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα για την εξεύρεση λύσης στη βάση αρχών φαίνεται να έχει εξασθενήσει.
Η ανησυχία εντείνεται και από την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο καθώς ορισμένες πολιτικές δυνάμεις έχουν αποστασιοποιηθεί από τη συμφωνημένη βάση.
Με την τουρκική επιθετικότητα να βρίσκεται στο απόγειό της και το εσωτερικό μέτωπο να είναι κατακερματισμένο, δεν μπορεί να δημιουργείται υπέρμετρη αισιοδοξία.

2. Θεωρείτε ότι η ΔΔΟ είναι η μοναδική προοπτική λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα;
Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ουδέποτε υπήρξε λάβαρο αγώνα. Ωστόσο, μέσα από τη διαδρομή των πολυετών διαπραγματεύσεων έχει γίνει αποδεκτή κατ’ οικονομίαν, ως οδυνηρός συμβιβασμός της ελληνοκυπριακής πλευράς ώστε να επιτευχθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού.
Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία αποτελεί ουσιαστικό πλαίσιο για τη συνολική επίλυση του κυπριακού. Μια εφικτή και ρεαλιστική αντιπρόταση θα πρέπει να τυγχάνει της έγκρισης του Συμβουλίου Ασφαλείας και της διεθνούς κοινότητας.

3. Συμφωνείτε με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε σχέση με το εθνικό θέμα; Σε ποια σημεία διαφωνείτε; Δώστε τις δικές σας εισηγήσεις.
Η άποψή μου είναι ότι το κυπριακό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με κομματικούς όρους αλλά πάντοτε στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης, με τις παρεμβάσεις μας να είμαστε βοηθητικοί. Ακόμα και εκεί που διαφωνούμε, θα πρέπει να καταθέτουμε τις διαφωνίες μας τεκμηριωμένα και με συγκεκριμένες προτάσεις. Πιστεύω πως το Πλαίσιο Γκουτέρες, με τα θετικά και τα αρνητικά του, μπορεί να αποτελέσει μια καλή βάση συζήτησης.
Για μένα δεν υπάρχουν διλήμματα τού τύπου «λύση δύο κρατών». Δεν πρέπει να υποταχθούμε στις επιδιώξεις της Τουρκίας και να γκρεμίσουμε κάθε πιθανότητα για επανένωση της πατρίδας μας ή να εκχωρήσουμε στην Τουρκία τη μισή μας πατρίδα.
Γι’ αυτό θεωρώ ότι πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την επανέναρξη των συνομιλιών.

4. Ποιες θεωρείτε ως προτεραιότητες σε σχέση με την επίλυση του κυπριακού;
Η άμεση προτεραιότητα είναι να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού. Γι’ αυτό επιβάλλεται να εντείνουμε στο μέγιστο τις δικές μας προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Αρχών και Αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Ποια η άποψή σας για την πολιτική ισότητα;
Δεν αρνούμαστε την πολιτική ισότητα, αλλά την αριθμητική. Τοποθετούμαστε θετικά όπως αυτή προνοείται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

6. Επιλέξετε τη μορφή λύσης που προτιμάτε στο εθνικό μας πρόβλημα:
α) Ενιαίο Κράτος
β) ΔΔΟ – Έχω αναλύσει γιατί η ΔΔΟ είναι η μόνη βάση λύσης του κυπριακού.
γ) Αποκεντρωμένη ομοσπονδία
δ) Συνομοσπονδία
ε) Διχοτόμηση
στ) Δύο κράτη

Γ. ΔΙΑΦΘΟΡΑ/ΔΙΑΠΛΟΚΗ/ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ
1. Ποιους θεωρείτε ως κύριους λόγους για την επικρατούσα κατάσταση διαφθοράς στη χώρα μας;
Η διαφθορά δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Έχει καλλιεργηθεί εδώ και δεκαετίες και από τα εκάστοτε κόμματα και κυβερνήσεις και το οικονομικό κατεστημένο. Ίσως να φταίει και η γραφειοκρατία και το γεγονός ότι τα προσωπικά δεδομένα των ατόμων που βρίσκονται σε πολιτειακές θέσεις και του περιβάλλοντός τους δεν είναι διαφανή.

2. Μπορείτε να κατανέμετε ευθύνες σε άτομα-αξιωματούχους του κράτους ή θεσμούς για το σημερινό κατάντημα στη χώρα μας;
Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες όχι μόνο τώρα αλλά διαχρονικά.

3. Καταγράψετε συνοπτικά τα μέτρα που εισηγείστε για την αντιμετώπιση της διαφθοράς/διαπλοκής;
1. Ετήσιο πόθεν έσχες το οποίο να ελέγχεται από τον Γενικό Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας.
2. Αυξημένες και παραδειγματικές ποινές και επίσπευση των υποθέσεων από τα κυπριακά δικαστήρια.

4. Εάν εκλεγείτε βουλευτής, πώς σχεδιάζετε να συμβάλετε στην αντιμετώπιση της διαφθοράς;
Τα μέτρα για τη μείωση της διαφθοράς, της σύγκρουσης συμφερόντων και της ευνοιοκρατίας πρέπει να συνδέονται με βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές και αλλαγή νοοτροπίας στους δημόσιους φορείς και στην ευρύτερη κοινωνία, και να μην περιορίζονται μόνο στη θέσπιση νομοθεσίας και στη διασφάλιση μιας τυπολατρικής συμμόρφωσης. Στόχος μου είναι να κατατεθούν προτάσεις νόμου και να ασκηθούν πιέσεις στην Εκτελεστική Εξουσία για μεγαλύτερες ποινές στους παραβάτες.

5. Ποια μέτρα εισηγείστε για την καταπολέμηση της αναξιοκρατίας;
Όπως και στην περίπτωση της διαφθοράς η βασική πρόκληση έγκειται κατά κύριο λόγο στην εφαρμογή νομοθεσιών και την εμπέδωση κουλτούρας ηθικής.

6. Θεωρείτε ότι η Βουλή (και βουλευτές) έχουν ευθύνες για την επικρατούσα διαφθορά;
Κατά κύριο λόγο οι πολιτικοί και οι βουλευτές είναι οι πρώτοι που έχουν ευθύνες για τη διαφθορά, oι οποίοι εμμέσως ή άμεσα, εμπλέκονται σε διάφορα προσωπικά συμφέροντα τα οποία θέτουν υπεράνω.

7. Ποιες απόψεις έχετε για τα Μ.Ε..Δ των ΠΕΠ. Ποιες οι θέσεις σας για τη λίστα Γιωρκάτζη;
Η έκθεση θα πρέπει να επικαιροποιείται κατά τακτά χρονικά διαστήματα με τα τελευταία στοιχεία και δεδομένα. Όσον αφορά τις περιπτώσεις που είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας με την ανάρτηση των ονομάτων στην ιστοσελίδα της Βουλής, θεωρώ ότι το θέμα θα πρέπει να πάρει τη νενομισμένη οδό, να μην παραμείνει στις ελληνικές καλένδες και εάν και εφόσον υπάρχουν υπεύθυνοι, που σίγουρα θα υπάρχουν, να υπάρξουν και οι ανάλογες παραδειγματικές ποινές.

8. Ποιες είναι οι απόψεις σας για τις πολιτογραφήσεις και τα διαβατήρια που παραχωρήθηκαν σε αλλοδαπούς/υπηκόους τρίτων χωρών;
Δεν αντιμετωπίζω το θέμα μονοδιάστατα. Ναι στις πολιτογραφήσεις και στα διαβατήρια σε ανθρώπους αξιόπιστους, έντιμους οι οποίοι θα φέρουν προστιθεμένη αξία στον τόπο και θα δημιουργήσουν έργα και θέσεις εργασίας. Με πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια ώστε να σταματήσει η παραχώρηση σε οποιοδήποτε εγκληματία ή άτομο με «μαύρο» ιστορικό.

Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρακαλείσθε όπως καταθέσετε πολύ συνοπτικά τις θέσεις και τις απόψεις σας για τα πιο κάτω θέματα κοινωνικού χαρακτήρα:
1. Όραμα Παιδείας: Ίση παιδεία για όλους και όχι μόνο για όσους έχουν το χρήμα. Αναβάθμιση των δημόσιων σχολείων και των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων καθώς και των δράσεων εθελοντισμού.

2. Επέτειος ενωτικού δημοψηφίσματος: Το ενωτικό δημοψήφισμα αποτελεί γεγονός και έχει καταγραφεί στην ιστορία. Όποιες και να είναι οι απόψεις του καθενός, η ιστορία δεν μπορεί να παραγραφεί.

3. Ο ρόλος και η αποστολή της εκκλησίας στην πολιτεία: Για ένα κράτος το οποίο βρίσκεται υπό κατοχή, η αποστολή της Εκκλησίας είναι σημαντική. Όμως, δεν με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της Εκκλησίας με τον τρόπο που γίνονται.

4. Μεταναστευτικό και μέτρα αντιμετώπισης:
Η Ανατολική Μεσόγειος που συμπεριλαμβάνει και την Κύπρο δέχεται πολλές αφίξεις προσφύγων οι οποίοι διαφεύγουν κυρίως από τη Συρία μετά τον πόλεμο. Πολλοί από αυτούς τους πρόσφυγες που στριμώχνονται στις βάρκες είναι γυναικόπαιδα και αθώες ψυχές. Όμως, πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει. Η Κύπρος θα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην αυξάνεται η ροή μεταναστών σε αριθμούς που θα αποτελούν απειλή για τη δημογραφική εικόνα του νησιού. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός σε σχέση με την πραγματική προέλευση αυτών των μεταναστών και τους λόγους που διοχετεύονται και στην Κύπρο και στην Ευρώπη. Να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε σχέση με την ευρύτερη αύξηση του μουσουλμανικού στοιχείου.

5. Δημογραφικό:
Η δημογραφική αλλαγή που ήδη επηρεάζει την κοινωνία πρέπει να συμβάλει στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την κοινωνική πρόνοια, τον προϋπολογισμό και τη δημόσια ζωή τα επόμενα χρόνια, ίσως και τη δεκαετία. Η αντιμετώπιση της δημογραφικής αλλαγής είναι το «κλειδί» για την οικοδόμηση μιας δικαιότερης και ανθεκτικότερης κοινωνίας.

6. Απασχόληση αλλοδαπών: Συμφωνώ με την απασχόληση αλλοδαπών, όχι την εκμετάλλευσή τους σε κλάδους όπου δεν υπάρχει ζήτηση από το ντόπιο προσωπικό. Θεωρώ ότι θα πρέπει να τηρείται το οκτάωρο για όλους τους εργαζόμενους Κύπριους και αλλοδαπούς και η μισθοδοσία τους να είναι ανάλογη με την εργασία που προσφέρουν χωρίς διακρίσεις.

7. Σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών:
Είναι δικαίωμα τού κάθε ανθρώπου να ρυθμίζει τη ζωή του όπως θέλει φτάνει να μην επηρεάζει τα θέσμια και κοινά αποδεκτά της κοινωνίας στην οποία ζει.

8. Το επίπεδο δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ στην Κύπρο:
Σέβομαι το έργο των λειτουργών των ΜΜΕ οι οποίοι εργάζονται πάρα πολλές ώρες καθημερινά για την ενημέρωση μας. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που οι δημοσιογράφοι δεν σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν διασταυρώνουν τις πληροφορίες τους. Υπάρχουν ακόμη μεμονωμένες περιπτώσεις της «κίτρινης» δημοσιογραφίας.

9. Ποιες είναι οι απόψεις σας για τη σύγκρουση των θεσμικών οργάνων στη χώρα μας;
Τα θεσμικά όργανα οφείλουν να συνεργάζονται μεταξύ τους για το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών και της Δημοκρατίας. Από την άλλη επιβάλλεται η άσκηση καλόπιστης κριτικής και ελέγχου για βελτίωση των κακώς εχόντων.

 

Listen Live