1.ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΜΕ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑΣ
Από τις αρχές Φεβρουαρίου κατανοούσα πως οι δηλωσεις της Υπουργού πρόδιδαν την υιοθέτηση της μεθόδου σαλαμοποίησης. Παρέδωσε τμήματα του κανονισμού αξιολόγησης που επιθυμούσε. Ζήτησε γνώμες. Και μετά ανήγγειλε με ελλειπτικό τρόπο πως θα δώσει ολοκληρωμένη πρόταση.
Θα συνομιλήσει πίστευα κατ' ολίγον και πιθανόν μετά θα μας παρέπεμπε στην δοκιμασία της Βουλής ενώ όλα τα άλλά ζητήματα που έθέτει η ΠΟΕΔ και ο εκπαιδευτικός κόσμος θα βάλτωναν.
Η προσφιλής των τεχνοκρατών και ανώτερων διοικητικών τακτική.
Πίστευα από τότε πως θα περάσει πιθανόν το μεγαλύτερο μέρος του ιδεολογήματος τους από τη Βουλή ως νομοθέτημα . Θα το παρουσίαζαν μετα ως άθλο τους και εμείς θα τρέχαμε να διαχειριστούμε τις ζημίες από την πυρακτωμενη πραγματικότητα που θα δημιουργούσε το νομοθέτημα εξπρές.
Από τότε τόνιζα πως μόνη διέξοδος ήταν το σύννομον και το θεσμικόν. Η συζήτηση σε θεσμικόν όργανο διαλόγου και διαπραγματευσης με χρονοδιαγράμματα χωρίς εκβιασμους.
Είμαστε στην αρχή έγραφα τον Φεβρουάριο
Μετά τις υπουργικές δηλώσεις του Φεβρουαρίου ήταν πλέον προφανές πως είμασταν μόλις στην αρχή μιας μακράς διαδικασίας αντίστασης και διαλόγου. Όποια και αν θα ήταν η καταλήξη στην αξιολόγηση και καθως όλα της ΠΟΕΔ τα προταγματα μάλλον θα βάλτωναν η καταλήξη θα ήταν μια τακτική διαχείρισης της πρότασης και της προόδου των βασικών θεμάτων Αφού τα σταθμίσουμε προχωρούμε..Έτσι έγραφα συνεχίζοντας πως ήλπιζα να διαψευσθώ και όλα θα πήγαιναν καλα
Από τις δηλώσεις για τον κατάλογο διοριστέων κατανόησα από τότε πως τελειώναν τα βελούδινα αφού το Υπουργείο συνέχιζε να επιλέγει την αντιδημιουργική διγλωσσία.
Θα μας οδηγούσε σε ρήξη η οποία μπορούσε να εξελιχτεί και σε ακραία αποξένωση του Υπουργείου από τους Εκπαιδευτικούς Δημοτικής.
Για το θέμα του καταλόγου διοριστέων τόνιζα από τότε πως το καταστατικό της ΠΟΕΔ ήταν καθαρό. Κανένα μέλος της δεν μπορεί να απολέσει τη δουλειά του. " Η ΠΟΕΔ είναι αναγκασμένη να αντιδράσει πολύ έντονα αν τεθεί σε κίνδυνο η εργασία των συναδέλφων "
2. ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Στις 9 Μα ι ου δημοσιεύτηκαν οι κάτωθι ειδήσεις και δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας: " Ήδη, σε σημερινές της δηλώσεις στη μεσημβρινή εκπομπή του ΑΝΤ1, η υπουργός Αθηνά Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι η πρόταση τις επόμενες μέρες θα σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για να είναι εφικτή και η κατάθεσή της στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια, θα οδηγηθεί ενώπιον της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση.
«Κάνουμε μεταρρύθμιση. Δεν πάμε για να ικανοποιήσουμε συνδικαλιστικά αιτήματα ή να κάνουμε επανάληψη λαθών του παρελθόντος», ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου ερωτηθείσα για το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Τόνισε επίσης, πως κάποιες εισηγήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων έγιναν αποδεκτές ενώ κάποιες άλλες όχι. «Δεν κάναμε αποδεκτές εισηγήσεις που αποδομούν τη φιλοσοφία αυτής της μεταρρύθμισης», δήλωσε η αρμόδια Υπουργός."
Η Δημοτική Εκπαίδευση την οποία ζούμε από το 1989 αποτελεί ένα από τα πλέον ελεγχόμενα δημόσια συστήματα της Κύπρου. Έλεγχοι,αξιολογήσεις,κλιμάκια,χιλιάδες εγκύκλιοι,συνεχής συγκέντρωση στατιστικών δεδομένων, έρευνες καταγγελιών, Παγκύπριες έρευνεςεπιδόσεων ,συνέδρια,έλεγχοι από ιδιωτική εταιρεία πρόσφατα στα σχολεία Δράσε,έλεγχοι ακόμα και για τα συσσίτια των φτωχογειτονιών με εγκύκλιο να μειωθούν οι δικαιούχοι με δύσκολη οικογενειακή κατάσταση.
Περάσαμε από μύρια κύματα για να φοβηθούμε αυτή την προαναγγελθείσα μεθόδευση.
3. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΛΟΙΠΟΝ
Κάθε μεταρρύθμιση και οπισθοδρόμηση.
Η μαρτυρία του Χρήστου Τσολάκη
Οι ούτω καλούμενες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στερούντο ως επί το πλείστον πρακτικού πνεύματος.
Δεν επήγαζαν από λα ι κό αίτημα εξού και ευκόλως αποχωρούσαν μετά από έτη από το προσκήνιον αφού εκαρπούντο τα αναγκαία οι θιασώτες και οι χειροκροτητές.
Κατα την εκπαραθύρωσην των δεν επεσυνεβαινε οποιαδήποτε λα ική επανάστασις ή στάσις ή ταραχή.
Αυτά έχουν αναληθεί επαρκώς από τον μακαριστόν Χρήστον Τσολάκην τον οποίον ουδέποτε εκαλέσαμεν εις την Κύπρον δια να μας προσανάτολίσει.
Ήταν πολύ φωτεινός δια το σκότος και τα συμφεροντά πολλών και διαφόρων...
4. ΕΠΙΛΟΓΙΚΑ.. Η διδαχή του Χρήστου Τσολάκη
Από την αρχή της δήλωσης για νέο κανονισμό Αξιολόγησης γνώριζα πως το Υπουργείο τη επαναληπτική μονομέρεια θα επέλεγε.Υπουργειο είναι. Να επιβάλλει τα του συρμού συνήθισε να πράττει ειδικά σε θέματα Μεταρρύθμισης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το παρατηρήσαμε και το γράψαμε ούτε η πρώτη φορά που το αναλύσαμε εκτενώς. Η κοινωνία και η παιδεία μας και όλοι οι τομείς του δημοσίου βίου μας δεν έχουν ανάγκη από μεγάλα λόγια και κενά νοήματος συνθημα υπό τον βαρύγδουπο τίτλο....ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ...
Αυτά τα ψηφοθηρικά τα ζήσαμε τα μελετήσαμε από δεκαετιών...
Δεν χρειάζεται να τα αναλυσει η ουτιδανή μας γραφή. Τα ανέλυσε ο Χρήστος Τσολάκης, ο κορυφαίος παιδαγωγός της Σχολής της Θεσσαλονίκης σε εκτενή του συνέντευξη προτού φύγει για τους ουρανούς και μείνει η ελληνική παιδεια ορφανή. Μέτοχος ο ίδιος σε πολλές επιτροπές αλλαγών ξεκαθάριζε σε μια εκ βαθέων αξιολόγηση πως το πολιτικό προσωπικό των Υπουργείων Παιδείας όταν προέβαλλέ βαρύγδουπες μεταρρυθμίσεις μοναδικό στόχο είχε τις ταχύτατες ψηφοθηρίες.
Αυτές τις ιδεοληπτικές διδαχές τις παντρεμένες με αγορές αστόχαστες εκατομμυρίων εξοπλισμών η υπηρεσιών και λοιπών άλλων με το αζημίωτο μεγάλων παρόχων ενώ θα μπορούσαν να αναπτύξουν άλλες πρακτικές πρωτοβουλίες βοηθώντας τις οικογένειες και την κοινωνία.τις μάθαμε από καιρό...Αυτά ανέλυε ο σοφός Χρήστος Τσολάκης .
Μετέχοντας σε συλλογικά σώματα συνδεδεμένα με την παιδεία από το 1984 μέχρι σήμερα έχω ζήσει από κοντα δεκάδες πολιτικούς πρωταγωνιστες στον υποστασιακό χώρο της Παιδείας της Κύπρου καθώς και τα επιτελεία τους επίσημα και ανεπίσημα. Ολίγοι εκ των εκλεκτων είχαν γνώση της πραγματικότητος και ήταν μέτοχοι παιδείας στέρεης. Δια άλλα μεριμνούσαν . Άσχετα με την πρόοδο των παιδιών και της παιδείας. Πρώτα η άγρα ψηφοφόρων και όλα τα άλλα κατόπιν...
Ο τόπος, η κοινωνία, η παιδεία οι τομείς όλοι του βίου μας που επιρεάζονται από την πολιτική διαχείριση και συμπεριφορά έχει ανάγκη από γνήσιο ενδιαφέρον πρακτικές απλές τοπικές λύσεις και αλλαγές. Καθημερινό ενδιαφέρον ανάπτυξη προσπαθειών που να ενεργοποιούν και τους μετέχοντες στα τεκταινόμενα σε αυτενέργεια, πρωτοβουλία και μετοχή σε απλό κοινωφελές όραμα .
Οι πρακτικές αλλαγές δεν είναι για όλες τις περιοχές και τομείς πανομοιότυπες. Ο κάθε τόπος ,ο κάθε τομέας σε χωριά και πόλεις χρήζει της αναγκαίας τοπικής χωρικής προσαρμογής και ανάλογης ανάπτυξης και επανόρθωσης.
Όλα αυτά δεν μπορούν να επιτευχθούν με τη συνήθεια να αποστέλλουμεν ομοβροντίαν μεγαλόστομων δηλώσεων και την ανάγνωση Μεταρρυθμιστικών πανηγυρικών....