Dim, Nov 24, 2024

Μεγάλη τιμή για το Παν. Frederick η ανακήρυξη του Καθηγητή Παναγιώτη Τουλιάτου σε επίτιμο μέλος του ΕΤΕΚ

Μεγάλη τιμή για το Παν. Frederick η ανακήρυξη του Καθηγητή Παναγιώτη  Τουλιάτου σε επίτιμο μέλος του ΕΤΕΚ

Πρύτανης Γ. Δημοσθένους: «Σημαντική η προσφορά του για ολόκληρη την Κύπρο»

Το Πανεπιστήμιο Frederick συγχαίρει θερμά τον Καθηγητή Παναγιώτη Τουλιάτο, μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, για την ανακήρυξή του σε επίτιμο μέλος του Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ). Η ανακήρυξη πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου κατά την Τελετή Παρουσίασης του Απολογισμού του ΕΤΕΚ για την τριετία 2020-2023, στην πλατεία του οικήματος του ΕΤΕΚ στην παλιά Λευκωσία. Η τελετή, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, πραγματοποιήθηκε στην παρουσία Υπουργών, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, άλλων αξιωματούχων του κράτους και μελών του Επιμελητηρίου.

Κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξης Βαφεάδης, αποκάλεσε τον Καθηγητή Τουλιάτο έναν «θρύλο», το όνομα του οποίου είναι γνωστό τόσο ανάμεσα στους/στις φοιτητές/τριες Αρχιτεκτονικής όσο και στην κοινότητα των επαγγελματιών Αρχιτεκτόνων.

Τον Καθηγητή Τουλιάτο ανακήρυξε σε επίτιμο μέλος ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντή. Στο σκεπτικό της ανακήρυξης γίνεται ιδιαίτερη μνεία «στο εξέχον επιστημονικό του έργο και τη διεπιστημονική του προσέγγιση, στη συμβολή του στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και στον κοινωνικό αντίκτυπο της έρευνάς του καθώς και στη συμβολή του στη διδασκαλία και την ενεργό του δράση στα κυπριακά δρώμενα.»

Συγχαίροντας τον Καθηγητή Τουλιάτο για τη σημαντική διάκριση, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, ανέφερε ότι: «Ο Παναγιώτης Τουλιάτος δεν είναι απλά ένας Αρχιτέκτονας Μηχανικός. Είναι ένας σύγχρονος και αειθαλής ερευνητής, ένας παιδαγωγός, ένας φιλόσοφος και μέντορας, τόσο για τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του αλλά και για τους καθηγητές και τις καθηγήτριες συναδέλφους του. Ο ζήλος με τον οποίο εργάζεται είναι μοναδικός. Όταν δεν διδάσκει στο Πανεπιστήμιο, επισκέπτεται σχολεία της Κύπρου, διεξάγει έρευνα, δοκιμάζει νέες αρχιτεκτονικές τεχνικές. Γι’ αυτό και η παρουσία του εδώ δεν είναι τιμή μόνο για εμάς αλλά για ολόκληρη την Κύπρο.»

Κατά την ομιλία του, ο Καθηγητής Τουλιάτος αναφέρθηκε στην πορεία του ως Αρχιτέκτονας Μηχανικός και ως πανεπιστημιακός δάσκαλος σε Ελλάδα και Κύπρο, επισημαίνοντας πως οφείλει την παραμονή του στον ακαδημαϊκό χώρο στον Μιχάλη Φρειδερίκου, ο οποίος το 2008 του ζήτησε να αναλάβει τον συντονισμό της δημιουργίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick. Μέχρι τότε, ο Καθηγητής εργαζόταν στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο στην Αθήνα, στο οποίο καλείται μέχρι και  σήμερα να διδάξει ως Ομότιμος Καθηγητής. Επισήμανε, ακόμη, την ανάγκη συνεργασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων με τη βιομηχανία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του κόσμου μας
και μοιράστηκε τη γνώση που μετέφερε στον ίδιο σε μια συνομιλία τους ο πρωτοπόρος Έλληνας αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης: «Ο άνθρωπος δεν μπορεί παρά να επέμβει στο περιβάλλον, δεν μπορεί αλλιώς. Θα πάρει υλικά από τη φύση, με άγριο τρόπο καμιά φορά, και τη φύση θα τη διαμορφώσει βάσει του εαυτού του. Πού είναι η διαφορά; Στο πώς θα το κάνει.»

Κλείνοντας, ο Καθηγητής Τουλιάτος ευχαρίστησε το ΕΤΕΚ για τη μεγάλη τιμή σημειώνοντας πως είναι στη διάθεση του Επιμελητηρίου για συνεργασία. Ευχαρίστησε, ακόμη, την οικογένειά του, το Πανεπιστήμιο Frederick και «το σύνολο των καθηγητών και καθηγητριών γύρω μου που πραγματικά σαν μια γροθιά προσπαθούμε να αντιπαλέψουμε τις δυσκολίες.»

Ο Καθηγητής Τουλιάτος διδάσκει στο Πρόγραμμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού (integrated master) ενώ διδάσκει και συντονίζει το διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη «Συντήρηση και Αποκατάσταση Ιστορικών Κατασκευών και Μνημείων» στόχος του οποίου είναι η συμβολή της επιστημονικής γνώσης στην προστασία και προαγωγή του ανθρώπινου πολιτισμού μέσα από την έρευνα και τη διδασκαλία ειδικών θεμάτων προστασίας και αποκατάστασης ιστορικών και μνημειακών κατασκευών, ως φορείς τέχνης και τεχνικής, αλλά και ως φορείς ιστορικής μνήμης και αειφόρου ανάπτυξης. Ο Καθηγητής Τουλιάτος είναι, επιπλέον, επικεφαλής της Ερευνητικής Μονάδας Ιστορικών Κατασκευαστικών Δομών του Πανεπιστημίου Frederick.

Βιογραφικό σημείωμα
Ο Παναγιώτης Τουλιάτος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick. Είναι επίσης Καθηγητής της Ανωτάτης Ακαδημίας του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος και επιστημονικός υπεύθυνος και εκπρόσωπος της Ελλάδας στη CEN - Ευρωκώδικας EC-5. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος πολλών ερευνητικών προγραμμάτων σχετικά με την Κατασκευαστική Ανάλυση, Αποτίμηση Συμπεριφοράς και Προτάσεις Επισκευής και Αποκατάστασης Ιστορικών και Μνημειακών Κατασκευών, και της έρευνας για
σύγχρονες κατασκευές μεγάλων στατικών ανοιγμάτων και ιδιαίτερης βιοκλιματικής λειτουργίας. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων, διδακτικών βοηθημάτων και βιβλίων. Από τον Φεβρουάριο 2009 αποτελεί μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Frederick όπου μέχρι πρόσφατα διατελούσε ως Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Διδάσκει και συντονίζει το διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη «Συντήρηση και αποκατάσταση ιστορικών κατασκευών και μνημείων». Ως Αρχιτέκτων – Μηχανικός, ο Καθηγητής Τουλιάτος έχει απασχοληθεί με πρωτοποριακές κατασκευές μη συμβατικού χαρακτήρα, μεγάλων στατικών ανοιγμάτων, σύμμικτης κατασκευής με φορείς
από οπλισμένο σκυρόδεμα, χάλυβα και ξύλο και ιδιαίτερα αντισεισμικής και βιοκλιματικής συμπεριφοράς.

Listen Live