Sam, Nov 30, 2024

CEO Τράπεζας Κύπρου: Το μέλλον έρχεται γρηγορότερα απ’ ότι νομίζουμε

CEO Τράπεζας Κύπρου: Το μέλλον έρχεται γρηγορότερα απ’ ότι νομίζουμε

Διαβεβαιώσεις ότι η Τράπεζα Κύπρου θα στηρίξει την οικονομία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, διαβεβαίωσε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της τράπεζας Πανίκος Νικολάου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η μεγάλη πρόκληση είναι «να προετοιμαστούμε τάχιστα για το μέλλον που έρχεται γρηγορότερα απ’ ό,τι νομίζαμε».
 
Σε ομιλία του στο 4ο Business Leader’s Summit, ο κ. Νικολάου επεσήμανε πως εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού ο επιχειρηματικός κόσμος καλείται να επικεντρωθεί στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των εργασιών του και σε ενέργειες που αυξάνουν συνεχώς την παραγωγικότητα στον τομέα αναφοράς του, αλλά ταυτόχρονα όλοι «έχουμε τη μεγάλη πρόκληση, να προετοιμαστούμε τάχιστα για το μέλλον που έρχεται γρηγορότερα απ’ ό,τι νομίζαμε».
 
«Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού σε αυτή την προσπάθεια. Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας ανθρώπων και αγοράς. Κυβέρνηση, τράπεζες και επιχειρήσεις, πρέπει να πορευθούμε μαζί», τόνισε.
 
Όπως είπε ο CEO της Τράπεζας Κύπρου, η κυβέρνηση έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη δημιουργία της αναγκαίας τεχνολογικής υποδομής, ενώ οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια ανάλογα, με επιθετική μάλιστα διάθεση. Επεσήμανε ακόμη τις προκλήσεις που θα επέλθουν στην αγορά εργασίας και την ανάγκη εκπαίδευσης του ανθρωπίνου δυναμικού στα νέα εργαλεία και δεξιότητες.
 
Κατά τον κ. Νικολάου, μπορεί η πανδημία να αποτέλεσε την ευκαιρία που πρέπει να αδράξουμε για αλλαγές, όπως τηλεργασία, ψηφιακός μετασχηματισμός και για επίσπευση της ανάπτυξης νέων τομέων της οικονομίας (υγεία, εκπαίδευση, πράσινη ενέργεια, πρωτογενής παραγωγή κ.λπ). για να τονίσει πως η χώρα χρειάζεται ξένες επενδύσεις και εισοδήματα από το εξωτερικό και οι μόνοι τομείς που τα επιτυγχάνουν ακόμη σήμερα είναι ο τουρισμός, η ανάπτυξη γης και οι υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών.
 
«Γι’ αυτό παράκλησή μου είναι τουλάχιστον μέχρι να αναπτυχθούν άλλοι τομείς, να τους αφήσουμε να λειτουργήσουν. Η χώρα ακόμα κουβαλά τα βαρίδια της προηγούμενης κρίσης και δεν έχουμε την πολυτέλεια εσωστρέφειας. Χρειαζόμαστε τους ξένους επενδυτές και η αξιοπιστία και η συνέπειά μας είναι το Α και το Ω για τους ξένους», είπε.
 
Σε καλύτερη θέση σήμερα οι τράπεζες


Εξάλλου, ο κ. Νικολάου αναγνώρισε πως «σήμερα οι τράπεζες αντιμετωπίζουμε προκλήσεις ασφαλώς», που εστιάζονται κυρίως στην χαμηλή κερδοφορία λόγω μειωμένων περιθωρίων επιτοκίου και ψηλού λειτουργικού κόστους, αλλά σημείωσε πως αυτά είναι τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στο σύνολό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα λειτουργικό περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας.
 
«Η μεγάλη διαφορά αυτή τη φορά σε σχέση με την κρίση του 2013», επεσήμανε, «είναι ότι ξεκινήσαμε με πολύ καλύτερα αρχικά δεδομένα τόσο από πλευράς ρευστότητας όσο και κεφαλαιακής επάρκειας, γεγονός που μας επιτρέπει να απορροφήσουμε το σοκ και να στηρίξουμε την οικονομία για την ανάκαμψη. Δεν μπορεί να υπάρξει υγιής οικονομία, χαμηλή ανεργία και ανάκαμψη χωρίς Τράπεζες».
 
Ταυτόχρονα τόνισε πως «είναι σημαντικό λοιπόν να τελειώνουμε με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της προηγούμενης κρίσης και να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέων από αυτή την κρίση».
 
«Πρέπει να στηρίζουμε τους συνεπείς δανειολήπτες και τους καταθέτες μας και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και άλλους επιτήδειους που έμαθαν να επιβιώνουν σε βάρος των υπολοίπων,» τόνισε και συμπλήρωσε: «Η διατήρηση ψηλού βιοτικού επιπέδου δεν μπορεί να γίνεται με ανεξέλεγκτο δανεισμό ή με κουλτούρα μη πληρωμής, απλά για να συνεχίζουν κάποιοι το lifestyle τους εκμεταλλευόμενοι τις αργές διαδικασίες και το πολύπλοκο νομικό σύστημα».
 
Εξάλλου, ο Εκτελεστικός Διευθυντής Διεύθυνσης Αγορών, Μεγάλων και Διεθνών Επιχειρήσεων της Τράπεζας Κύπρου Μιχάλης Αθανασίου ανέφερε πως «στην Τράπεζα Κύπρου, δεν θέλουμε καταστροφή ανθρώπινου κεφαλαίου και παραγωγικότητας, δεν θέλουμε κατάρρευση του εμπορίου και των επενδύσεων και ούτε φυσικά αύξηση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αντίθετα, θέλουμε μια πιο ανθεκτική, πιο ευέλικτη πιο βιώσιμη κυπριακή οικονομία που θα αδράξει αυτήν την ευκαιρία για να επιφέρει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η ψηφιακή εποχή».

Μια οικονομία, εξήγησε, «που θα καταστεί πιο ευέλικτη σε εργασιακά θέματα, πιο ευφάνταστη στον τρόπο που παράγεται η εργασία και θα είναι αυστηρή στη διασφάλιση της υγείας εργαζομένων, των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της και της προστασίας του περιβάλλοντος».
 
Ο Διευθυντής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων της Τράπεζας Κύπρου Ξένιος Κονομής στη δική του ομιλία αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τράπεζα για στήριξη των ΜΜΕ και των μεγάλων επιχειρήσεων, τονίζοντας πως «η Τράπεζα καλείται να στηρίξει την απασχόληση και την πραγματική οικονομία σε μια απρόβλεπτη και άνευ προηγουμένου κατάσταση με τον νέο δανεισμό κατά την πρώτη εξαμηνία του 2020 να φτάνει σχεδόν τα €700 εκατ.».
 
Καταλήγοντας υπογράμμισε πως «σε αυτή την κομβική στιγμή ενισχύουμε με πολλαπλό τρόπο την κυπριακή οικονομία. Προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες, δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον για νέες θέσεις εργασίας, προσφέρουμε χρηματοδοτικές λύσεις προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις του καιρού και δρούμε με τρόπο που η βιώσιμη επιχείρηση, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές της, έχει στο πλευρό της μία σύμμαχο».

Listen Live