Tue, Nov 26, 2024

ΤΗΛΛΥΡΙΑ

ΤΗΛΛΥΡΙΑ

Τα τουρκικα δίκτυα διανομής οπλισμού από το 1960 μέχρι το 1964 από τα Κόκκινα σε ολόκληρη την Κύπρο.

Μετά από κοπιώδη συγκέντρωση στοιχείων καταγράφω κάποιες επισημάνσεις για τα δίκτυα διανομής οπλισμού από το 1960 μέχρι το 1964 από τα Κόκκινα σε ολόκληρη την Κύπρο.

Ο Τουρκοκύπριος επικεφαλής των Κοκκίνων περιγράφει σε συνέντευξή του τα παρακάτω:

Η μεταφορά των όπλων και πυρομαχικών από την Τουρκία γινόταν μέσω της παραλίας των Κοκκίνων.Τα υλικά αποκρύβονταν σε σπηλιές για να μην εντοπιστούν από τους Ειρηνευτές.Την επόμενή μέρα έρχονταν οι Βρεττανοι αφού εισεπρατταν τα λεφτά για τη μεταφορά έκρυβάν τον οπλισμό και αναχωρούσαν για τα χωριά που θα εξοπλίζονταν.

Αναφέρει ως παραδειγμά την Πόλη Χρυσοχούς η οποία εξοπλίστηκε με φορτίο που απεκρύβει σε φορτωτική αλεύροειδών σε ειδικό κοντέινερ όπως αναφέρει.
Η οργάνωση αμύνης του θύλακα έγινε με την εποπτεία Τούρκου Ανώτερου αξιωματικού.Περιλάμβανε πρώτη και δεύτερη γραμμή αμύνης και δικτυο με κελλάρια κάτω από τα σπίτια για προστασία των αμάχων.Αναπτύσσει την παρουσία επτακοσίων ανδρών εκ των οποίων οι 678 Τουρκοκύπριοι και οι 22 Τούρκοι Στρατιώτικοι εκ των οποίων τουλάχιστόν οι τρεις αξιωματικοί.

Τα Κόκκινα ως χωριό ουδέποτε υπερέβει τους τριακοσίους κατοίκους και εντασσόταν στην ομάδα χωριών που διαπραγματεύονταν την επιστροφή τους στην Ορθόδοξη Εκκλησία.Στην πρώτη απόγραφή των Βρεττανων οι κάτοικοι του δεν ξεπερνούσαν τους διακόσιους και ομιλούσαν όπως όλα τα χωριά της ευρύτερης Τυλληρίας και την ελλήνικήν.

Χωριό μικτης ταυτότητος με αρκετά εκκλησιαστικά μνημεία στα χώματα του και με λινοβαμβακική ρίζα όπως μαρτυρούν στοιχεία που έφερε στο φως ο Κωστής Κοκκινόφτας.

Η περιοχή ήταν γενικά φτωχή και είχε να αντιμετωπίσει σειρά προκαταλήψεων εις βάρος των κατοίκων της Χριστιανών και Οθωμανών λόγω της εμμονής στην επαιτεία, της
απομόνωσης, της συγκεχυμένης τους συμπεριφοράς σε θέματα ταυτότητος πίστης και γενικώς ευμετάβλητης συμπεριφοάς με επίκεντρο το όφελος.Είχε διαδραματίσει κατά τις
αποικιοκρατικές αρχές ρόλο κάλυψης στο ζήτημα των φυγοστράτων και φυγοδίκων. Ήτο από τις παραμελημένες και απομονωμένες περιοχές με παιδευτική υστέρηση.Γειτνίαζε με
δυσβατές δασώδεις περιοχές που ευνοούσαν το έγκλημα και την έκνομή συμπεριφορά και τις ζωόκλοπές.
Τα Κόκκινα επελέγησαν ως θύλακας για πολλούς λόγους.Κυρίως για την επαφή με τα θαλάσσια δρομολόγια και την γεωλογική εύνοια.Η θαλάσσιά πρόσβαση και η οδός των
προμήθειών δεν εμποδίστηκέ από τους Βρεττανούς ούτε η άφιξή των Τουρκοκυπρίων εθελοντών.Πολλά έργά διεκπεραιώθηκαν προ της 16ης Αυγούστου του 1960.
Συμφωνά με βάσιμές πληροφορίες ο θύλακας λάμβανε ισχυρή χρηματοδότηση από τη Λευκωσία για να μπορει να διανέμει τον οπλισμό αποκέντρωμένα απαλλάσσοντας την ηγετική ελίτ της Λευκωσίας από κινδύνους και ευθύνες. Η ανάληψη ευθυνών από το σώμα των Κοκκίνων ευνόησε κάποια από τα μέλη του στην μελλόντική τους πορεία.Γενικά μια νεα γενιά απερίσκεπτων πρωταγωνιστών στους θύλακες θα προξενήσει κακά στον τόπο.
Το φαινόμενο Κόκκινά απασχόλησε αρκετές μυστικές Υπηρεσίες στα χρόνια εκείνα (1958 μέχρι 1974.) Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό συγκεντρωνονται από ερευνητές.Υπάρχούν όμως αρκετά αναπάντητά ερωτήματα για την ανάπτυξη μιας πολίχνης σε κέντρό διανομής οπλισμού και το μερίδιο καποιων δυτικών δυνάμεών.
Η ιστορία των Κοκκίνων και του δικτύου θυλάκων είναι ένα ζήτημά ανοικτό.
Χωρίς αμφίβολία η δημιοουργία του Θύλακα από την Τουρκία και τα επιτελεία της τουρκοκυπριακής ελίτ στη Λευκωσία μόνο δεινά επέφεραν σε όλους τους κατοίκους της
Τυλληρίας.
Σε κάποιους που συνεργάστηκάν με την Τουρκία και τους Βρεττανούς δώρισε ουκ ολίγα.Για τους θύλακες θα συνεχίσουμε.

Listen Live