Sun, Nov 24, 2024

Η μετάβαση της Λεμεσού σε μια σύγχρονη, κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη ευρωπαϊκή πόλη

Η μετάβαση της Λεμεσού  σε μια σύγχρονη, κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη  ευρωπαϊκή πόλη

Η Λεμεσός στις πρωτοπόρες πόλεις της Ευρώπης - Η πόλη μας πέρασε με επιτυχία και το τελικό ορόσημο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Άνοιξε ο δρόμος για χρηματοδοτήσεις δεκάρων έργων τα επόμενα χρόνια.

Άρθρο του Νίκου Νικολαΐδης, Δήμαρχος Λεμεσού

Αθόρυβα, αλλά αποτελεσματικά, η Λεμεσός υλοποιεί τη στρατηγική της μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη μέχρι το 2030. Μετά την επιτυχία της Λεμεσού, ως της μόνης κυπριακής πόλης, να συμπεριληφθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Αποστολή Πόλεων 2030», η πόλη μας πέρασε με απόλυτη επιτυχία και το τελικό ορόσημο, έχοντας λάβει το «EU Mission Label» («Σήμα Αποστολής της ΕΕ») από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέλιξη που την κατέταξε στις πρωτοπόρες πόλεις της Ευρώπης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εγκρίνεται το στρατηγικό σχέδιο της Λεμεσού και ανοίγει ο δρόμος για χρηματοδότηση δεκάδων έργων υποδομής και ανάπτυξης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια. Έργα που θα υποστηρίξουν τη μετάβαση της Λεμεσού στη νέα εποχή, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη και θα αναβαθμίσουν ριζικά την ποιότητα ζωής των δημοτών μας.

Με την απονομή του «EU Mission Label», πέραν από την τιμητική διεθνή αναγνώριση, διευκολύνεται η πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ουσιαστικά, η απονομή αυτού του τίτλου αποτελεί την αναγνώριση της επιτυχημένης ανάπτυξης της «Σύμβασης Λεμεσού για το Κλίμα», ενός πολυσέλιδου αναλυτικού σχεδίου δράσης, που περιγράφει το συνολικό όραμα του Δήμου Λεμεσού για κλιματική ουδετερότητα, δηλαδή για μείωση των εκπομπών αερίων κατά 80%, και περιλαμβάνει σχέδιο δράσης και επενδυτική στρατηγική.

Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει κατάλογο πέραν των 300 έργων, με ένα συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, τα επόμενα 8 χρόνια, από ευρωπαϊκές, Εθνικές και Τοπικές πηγές αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα (επιχειρήσεις και ιδιώτες).

Οι 6 τομείς έργων, Ενέργεια Κτήρια, Μεταφορές, Κυκλική Οικονομία, Ακτές-Θάλασσα και ψηφιακές τεχνολογίες, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων προτάσεις για:

 Ενεργειακές κοινότητες με ανανεώσιμες πηγές
 Τοπική παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές
 Σκιασμένους πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους
 Ηλεκτροδότηση οχημάτων.
 Ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών κτηρίων
 Νέα κτήρια μηδενικής ενέργειας
 Αστική αναγέννηση (ανοικτοί χώροι)
 δεντροφυτεύσεις
 Διαχωρισμό οργανικών και παραγωγή βιοαερίου
 Παροχή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στα ελλιμενισμένα πλοία.
 Αξιοποίηση της θαλάσσιας χλωρίδας.
 Πλήρη ψηφιακή αποτύπωση (digital twin) της πόλης

Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε τους δεκάδες φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, και εκατοντάδες επιστήμονες, επαγγελματίες και πολίτες, οι οποίοι συνείσφεραν στη μεγάλη αυτή επιτυχία της Λεμεσού, που μας κάνει όλους περήφανους.  

Η Λεμεσός μας προχωρεί μπροστά με όραμα, σχέδιο και αισιοδοξία!

 

Listen Live