Mon, Nov 25, 2024

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΥΠΆΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Παρακολουθώ κατά καιρούς διαλόγους περι πληροφοριών στην Κύπρο. Αρκετές φορές επιχείρησα να επεξηγήσω σε αρκετούς αξιωματούχους και κοινωνικούς ηγέτες αλλά και απλούς πολίτες στην Κύπρο πόσα δεινά εχει επιφέρει στο νησί μας η απουσία σοβαρής θεσμικής και οργανωμένης πολιτικής πληροφοριών. Βασισμένης σε πλαίσιο σεβασμού του ιδιωτικού βίου του πολίτη και στην προστασία και τη διάσωσή της Κυπριακής Δημοκρατίας από κερδοσκόπους από την ακραία διαφθορά και τους επικίνδυνους οικονομικούς ακροβατισμούς.

Πόσο η επιφανειακή ρύθμιση αυτού του πολύ σοβαρού συστήματος προστασίας του κράτους δημιουργεί τραγωδίες στους πολίτες του κράτους μας.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Πολλά όμως είναι και τα συμφέροντα. Εντός και εκτος Κύπρου. 

Παρακατω αναφερω δύο παραδείγματα με ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ με στόχο την πρόσθεση ευαισθητοποιήσω του Πρόεδρου της Δημοκρατιας για ΕΝΙΣΧΥΣΗ και πρόσθεση στηριξη του τομέα των πληροφοριων

Α.Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

Μετά από πολυετή έρευνα για τη μάχη των πληροφοριών στην Κύπρο από το 1900 μέχρι τις μέρες μας μετά από μελέτη δεκάδων αρχείων εντύπων και από εκατοντάδες συνομιλίες με πρωταγώνιστες και μάρτυρες της μάχης μέχρι το 1965 επιχειρώ να σημειώσω μια σειρά σκέψεων και προβληματισμών για την μάχη των πληροφοριών γύρω από το έγκλημα πολέμου που αφορά τις μαζικές εκτελέσεις από τον Τουρκικό Στρατό και ασυνείδητους Τουρκοκύπριους "πολέμαρχους".Η αναφορά αυτή αναπόδραστα αγγίζει και την πληγή της εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας.

1. Η μάχη των πληροφοριών για τα εγκλήματα κατα αιχμαλώτων και άμαχου ελληνικου πληθυσμού στην εισβολή τώρα αρχίζει να ξαναποτελεί μαχητική και ηθική προτεραιότητα. Αν και απο το 2013 υπήρχε διπλωματικά η επισήμανση της εγκληματικής και έμπλεης παρανομιών στάσης της Τουρκοκυπριακής μειονότητας και της εκπροσώπου τους στη ΔΕΑ.Στόχος η ανατροπή των ένοχων μεθοδεύσεων για θάψιμο του ζητήματος των επιτυχών εκταφών.

2. Η εξακρίβωση στοιχείων και βασιμων τοποθεσιών ταφής ή νέας ταφής ή διασκόρπισης οστών αγνοουμένων μπορεί με σύγχρονους τρόπους άντλησης πληροφοριών καθώς και με εντατικές εργασίες στους παλαιούς παραδοσιακούς τρόπους άντλησης της πολύτιμης πληροφορίας να παρουσιάσει πολλές και ανέλπιστες πληροφορίες.Υπήρξαν στην ιστορία της μάχης των πληροφοριών επιτυχίες απο υπηρεσίες σε πολύ δυσκολότερα τοπία άντλησης πληροφοριών.Το τοπίο των Τουρκοκυπριακών μεθοδεύσεων ειναι συχνά πρωτόγονο και κουτοπόνηρο.Εκταφές με τρακτέρ με πολλούς μάρτυρες .Ταφές στην παρουσία επιχειρησιακών των Ηνωμένων Εθνών.Ξαφνικές εξαφανίσεις επιζώντων μετά την κατάπαυση του πυρός.

3. Το πρόβλημα μας τα τελευταία χρόνια είναι η απουσία σκληρής δουλειάς στα αθέατο πεδίο της έρευνας τεκμηρίωσης η οποία είναι εργασία κοπιώδης μεθοδική και απαιτεί υπομονή ανορθόδοξο πόλεμο άντλησης και εύρεσης πηγών.Το ισραηλινό και το βρεττανικό μοντέλλο επίμονης διαχείρησης πληροφορίας έχουν πολλά να μας διδάξουν.
Αυτά προς το παρόν .Υπάρχουν βέβαια και όσα δεν είναι δημοσιεύσιμα.Οι τακτικές όμως και η στρατηγική μπορουν να βελτιωθούν και με δημόσιο διάλογο πίεσης ή νέων προσανατολισμών.

Β.Κύπρος και επιχειρησιακή αναζήτηση προσώπων και αγνοουμενων

Η αναζήτηση εξαφανισθέντων προσώπων στην Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούσε πρόβλημα από τα έτη του εξήντα.Ήδη από τα χρόνια του σαράντα είχε καταδειχτεί σε υπηρεσιακές εκθέσεις μια σειρά αδυναμιών στον τομέα της αναζήτησης προσώπων.

Από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας η διερεύνηση εντος των αστυνομικών δομών είχε να αντιμετωπίσει εμπόδια και εσωτερικές εγγενεις δυσκολιες.

Οι δυσκολίες αυτές φτάνούν μέχρι τις μέρες μας .Θα ήταν υποκρισία αν αρνούμαστε τα εμπόδια της Τουρκικής κατοχής και των εκτός ελέγχου εξόδων για πρόσωπα που επιθυμούν να φύγουν από την Κύπρο με διαδικασίες ανεξάρτητες της νομιμότητος.

Ας δούμε όμως τρόπους καλύτερης λειτουργίας.

1. Άμεση αναγκαιότητα η ύπαρξη υπηρεσιακών φακέλλων για κάθε ελλείπον πρόσωπο με επιφορτισμένο υπηρεσιακό ερευνητη ο οποίος να δρα βάσει των παραδεδομένων τακτικών αστυνόμευσης και αναζήτησης προσώπου .Τακτικών που έχει αναπτυχθει τα τελευταία έτη το πλαίσιο τους στη διεθνή εμπειρία.Αυτονόητα ο ερευνητής και το δίκτυο ερευνητων στην αναζήτηση προσώπων θα πρέπει να ενισχύονται από επιτελείο εργαζομένων σε ανορθόδοξα πεδία άντλησης πληροφοριών για ελλείποντα πρόσωπα. Εδώ χρειάζεται τεχνολογική ενίσχυση και ενίσχυση της εργασίας εν τη οδώ μέσα στην κοινωνία και έξω από τους αστυνομικούς σταθμούς.

2. Η διεθνής εμπειρία μας οδηγεί σε μια σειρά από αναγνώσεις και συνδέσεις των εξαφανίσεων προσώπων .Εκ των πραγμάτων εργασία συνδέσεων δεν υπάρχει συχνά ούτε στην Κύπρο ούτε στην Ελλάδα.

3. Η αναζήτηση προσώπων είναι πάντοτε συνδεδεμένη με την γενική πολιτική πληροφοριών.Κρατικά και κοινωνικά τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα δεν έχουμε προχωρήσει όσο έπρεπε σε αυτό τον τομέα.

4.Η ανάγνωση της κοινώνικής πραγματικότητας και. η συνειδητοποίηση των νέων συνθηκών και της νέας γενεάς κοινωνικών προβλημάτων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αναζήτηση προσώπων που έχουν εξαφανιστεί.

Κάποια από τα ανώτερω μπορούσα και μπορούν να εφαρμοστουν και στην αναζητηση των αγνοουμενων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατιας έχει τη δυνατότητα και τις ικανότητες να επεκτεινει τις δυνατότητες της Κύπρου στην παγκοσμια μάχη των πληροφοριων.

Η ανάπτυξη προσθετης οργανωμένης εργασιας αποτελεί άλλη μια έξεταση του ιδίου και της Κυβερνήσεως του

Τα ανώτερω καταγραφω με καλές προθέσεις ως καρπό πολυετων ιστορικων ερευνων και εμβαθυνσης στην συλλογή πληροφοριών από πηγές επιτοπιες στη διεθνη πραγματικότητα την πολυπλοκη και μεταβαλλομενη

Listen Live