Tue, Nov 26, 2024

Το Τατζικιστάν: Η ΧΩΡΑ που αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις για την επισιτιστική ασφάλεια

Το Τατζικιστάν: Η ΧΩΡΑ που αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις για την επισιτιστική ασφάλεια

Αρχιζοντας μια πολύτιμη ερευνα για τις χωρες που περιβάλλουν το Αφγανισταν και αλληλοεπιδρουν μαζι του παρουσιαζουμε την εικονα του Τατζικιστάν όπως μας την εχει διαβιβασει μια σειρα από πηγες του Παγκοσμιου Ταμειου τροφίμων και του ΟΗΕ

Το Τατζικιστάν, μια χώρα 9,1 εκατομμυρίων ανθρώπων, αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις για την επισιτιστική ασφάλεια-τα ποσοστά υποσιτισμού του παραμένουν τα υψηλότερα στην Κεντρική Ασία, παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια.

Η χώρα είναι επίσης η πιο ευάλωτη σε κλιματικά σοκ στην περιοχή.

Διάβρωση του εδάφους, απώλεια βιοποικιλότητας, τήξη παγετώνων και ακραία καιρικά φαινόμενα - όπως πλημμύρες, ξηρασίες, χιονοστιβάδες και κατολισθήσεις - καταστρέφουν τακτικά τη γη, τις καλλιέργειες, τις υποδομές και τα μέσα διαβίωσης. Για το λόγο αυτό, το ήμισυ των τροφίμων του Τατζικιστάν εισάγεται, με τις διακυμάνσεις στις τιμές των τροφίμων να επηρεάζουν δυσανάλογα τους φτωχότερους ανθρώπους και να μειώνουν την αγοραστική τους δύναμη.

Τα βουνά καλύπτουν το 93 % του εδάφους του Τατζικιστάν. Το υπόλοιπο 7 τοις εκατό είναι καλλιεργήσιμη γη, αλλά το 97 τοις εκατό υπόκειται σε υποβάθμιση του εδάφους.

Το Τατζικιστάν ανακάμπτει σταδιακά από ένα οικονομικό σοκ που ξεκίνησε στα τέλη του 2014. Ωστόσο, παρά την πρόοδο στη μείωση της φτώχειας, οι πρόσφατες οικονομικές προκλήσεις, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού, συνέβαλαν στην αύξηση της ευπάθειας των νοικοκυριών στην επισιτιστική ανασφάλεια.

Η καθυστέρηση μεταξύ των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών μειώθηκε από το 27 % το 2012 στο 17 % το 2017, όταν δημοσιεύτηκε η τελευταία δημογραφική έρευνα της χώρας.
Ωστόσο, με ετήσιο ρυθμό αύξησης του πληθυσμού 2,5 τοις εκατό, ο συνεχιζόμενος ρυθμός μείωσης είναι ανεπαρκής για την επίτευξη του στόχου της μείωσης κατά 40 τοις εκατό σε αυτήν την ομάδα έως το 2025.

Οι ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων είναι μεγάλες στο Τατζικιστάν. περισσότερο από το 40 τοις εκατό των γυναικών και των παιδιών επηρεάζονται από αναιμία και πάνω από το 50 τοις εκατό τόσο των γυναικών όσο και των παιδιών έχουν ανεπάρκεια ιωδίου. Σύμφωνα με την έρευνα μικροθρεπτικών συστατικών του 2016, ο επιπολασμός της ανεπάρκειας βιταμίνης Α μεταξύ γυναικών και παιδιών είναι 47 % και 37 % αντίστοιχα. ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας με μέτρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σύμφωνα με την
ανάλυση του 2018 «Συμπληρώστε το κενό των θρεπτικών συστατικών», εκτιμάται ότι το 30 έως 56 τοις εκατό των νοικοκυριών, ανάλογα με την περιοχή, δεν μπορούν να
αντέξουν οικονομικά μια θρεπτική διατροφή.

Το WFP είναι παρόν στο Τατζικιστάν από το 1993, όταν ξεκίνησε μια επείγουσα επιχείρηση για την παροχή βοήθειας στη ζωή κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Η στρατηγική του έχει μετατοπιστεί από την παροχή βοήθειας κατά της κρίσης σε όλο και μεγαλύτερη εστίαση σε τρεις μακροπρόθεσμους στόχους:

διασφάλιση της προτεραιότητας της επισιτιστικής ασφάλειας και διατροφής στις εθνικές στρατηγικές, πολιτικές και προγράμματα ενίσχυση της ικανότητας της κυβέρνησης να
εφαρμόζει και να παρακολουθεί βιώσιμες λύσεις πείνας, μέσω κοινωνικών «δικτύων ασφαλείας» για τους πιο ευάλωτους υποστήριξη των κοινοτήτων για να ανταποκριθούν σε κρίσεις και να βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη επισιτιστική τους ασφάλεια και την ανθεκτικότητά τους σε κραδασμούς.

ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΙΤΙΣΗ
Από το 1999, το WFP συνεργάζεται με την κυβέρνηση του Τατζικιστάν για την παροχή σχολικής σίτισης - η μεγαλύτερη λειτουργία του στη χώρα.
Το 2019, δόθηκαν καθημερινά σχολικά γεύματα σε περισσότερους από 400.000 μαθητές σε 2.000 σχολεία σε 52 αγροτικές περιοχές.
Η παροχή τροφής στα παιδιά στο σχολείο κάθε μέρα μπορεί να σημαίνει όχι μόνο καλύτερη διατροφή και υγεία, αλλά και αυξημένη πρόσβαση και επιτεύγματα στην εκπαίδευση. Δίνει επίσης στους γονείς ένα ισχυρό κίνητρο να στέλνουν με συνέπεια τα παιδιά στο σχολείο.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΝΗΠΙΩΝ
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας του Πληθυσμού του Τατζικιστάν, την UNICEF και τον ΠΟΥ, το WFP βοηθά τους γονείς και τα κέντρα υγείας που
ανταποκρίνονται στον μέτριο οξύ υποσιτισμό (MAM). Το 2019, το WFP αντιμετώπισε πάνω από 8.000 παιδιά για MAM μέσω ενός συμπληρωματικού προγράμματος σίτισης,
προσφέροντας κυρίως εμπλουτισμένα δημητριακά, σε περισσότερα από 200 κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης. Μια πιλοτική διάθεση περιελάμβανε τις περιοχές
Balkhi, Shahrituz, Kulob, Dusti της περιοχής Khatlon και την περιοχή Ayni της περιοχής Sughd.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Οι κοινότητες λαμβάνουν μετρητά για εργασία σε δραστηριότητες εντατικής εργασίας σε περιουσιακά στοιχεία της κοινότητας, όπως συστήματα άρδευσης, διατήρηση και ανάπλαση εδάφους, παροχή πόσιμου νερού και κατασκευή γεφυρών, δρόμων και άλλων κρίσιμων υποδομών.
Αυτά μειώνουν τον κίνδυνο καταστροφής, ενισχύουν τα μέσα διαβίωσης και δημιουργούν κλιματική ανθεκτικότητα. Το WFP παρέχει επίσης Επισιτιστική Βοήθεια για Κατάρτιση για να καταστεί δυνατή η μεταφορά δεξιοτήτων και να οικοδομηθεί περαιτέρω η αυτοδυναμία.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live