Mon, Nov 25, 2024

Τη δυστυχία των Κυπρίων ποιος θα τη δει;

Τη δυστυχία των Κυπρίων ποιος θα τη δει;

«…Δεν μπορεί κανείς να θεσμοποιήσει νομικά ηθικούς κανόνες, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές νόμου δεν μπορούν να μεταβάλλουν τα αισθήματα, αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» - Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ

Αναμφίβολα, το θέμα ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την Κύπρο και τούτο, γιατί χιλιάδες είναι οι αλλοδαποί, οι οποίοι, άλλοι νόμιμα και άλλοι παράνομα, βρίσκονται σήμερα στο νησί μας. Οι αριθμοί τρομάζουν. Για πρώτη φορά βλέπουμε μια προσπάθεια να καταρτιστεί μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που από τη μια θα διασφαλίζει την ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών και από την άλλη να αποτρέπει την παράνομη μετανάστευση και τη λαθρομετανάστευση. Την ίδια ώρα βλέπουμε πολιτικούς αλλά και απλούς πολίτες να φοβούνται να πουν τα πράγματα με το όνομα τους. Ασχολούμαστε αν θα τους αποκαλούμε παράνομους ή άτυπους. Δυστυχώς δεν έχουμε αντιληφθεί πως το σημαντικότερο μέλημα είναι η διαφύλαξη πρωτίστως των καλώς νοούμενων συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο για την κυπριακή κοινωνία και αν ούτε και τώρα οι πολιτικοί μας δεν αφουγκραστούν την κραυγή αγωνίας μας, και αν δεν στηρίξουν αυτή την προσπάθεια θα είμαστε άξιοι της τύχης μας. Δημιουργήσαμε κέντρα φιλοξενίας στην Πουρνάρα, στις Λίμνες και στην Κοφίνου.

Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα. Υπερπλήρης. Χωρητικότητα 800 με 1000 άτομα, σήμερα φιλοξενεί πέραν των 1700. Δεν υπάρχει χώρος για απομόνωση των κρουσμάτων της Covid-19. Κυκλοφορούν ελεύθερα με κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό. Οι περισσότεροι από Νιγηρία, Κονγκό, Καμερούν , Σομαλία. Δύσκολοι λαοί για να αφομοιωθούν από την κοινωνία μας. Λαοί που λειτουργούν με βία. Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτή είναι η αλήθεια.

Κέντρο Φιλοξενίας Λίμνες. Χωρητικότητας 1000 ατόμων. Χρησιμοποιείται προσωρινά και εκτάκτως για τη φιλοξενία κρουσμάτων και επαφών. Σκοπός του υπό ανέγερση κέντρου είναι η φιλοξενία όσων απορρίπτονται πρωτοβάθμια στον ανοικτό χώρο του κέντρου και η φιλοξενία όσων απορρίπτονται τελεσίδικα στο κλειστό προαναχωρησιακό χώρο του κέντρου προκειμένου να τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία επιστροφής τους.

Κέντρο Φιλοξενίας Κοφίνου. Χωρητικότητας 400 ατόμων. Φιλοξενεί οικογένειες και αυτή την στιγμή είναι και αυτό πλήρες.

Κεντρικές Φυλακές. Μέχρι πριν λίγες μέρες 80 άτομα από το Κονγκό φυλακισμένα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επαναπατρισμού τους.

Παρ ’όλα αυτά αρκετοί φωνάζουν για τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων και κατηγορούν την Κύπρο πως δεν είναι ο μεταναστευτικός παράδεισος που θα ήθελαν. Καθημερινά 50 με 100 καινούργιες αιτήσεις ασύλου.

Γνωρίζουμε όλοι πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Κύπρο είναι η διαρροή από την Πράσινη Γραμμή. Ένα σημείο που γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πως δεν μπορεί να τύχει την ίδια διαχείριση που τυγχάνουν άλλα σύνορα της ΕΕ.
Η κοινωνία δεν αντιλήφθηκε τον κίνδυνο. Δεν είναι κομματικό το ζήτημα, είναι εθνικό. Το μεταναστευτικό απειλεί την ίδια την ύπαρξη της χώρας και το ΥΠΕΣ προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρει λύσεις. Μέχρι και πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής δημιούργησαν με κονδύλι €1500 το άτομο. Σκεφτείτε πόσα κοστίζουν στην ΚΔ αν παραμείνουν στο νησί.

Το μεταναστευτικό δυστυχώς δεν είναι πρόβλημα μόνο του ΥΠΕΣ. Ίσως να ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουν και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, υπουργοί, αστυνομία, στρατός.

Πέραν του σεβασμού που θα πρέπει να τυγχάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των τρίτων , θα πρέπει να διασφαλίζεται ο νόμος και η τάξη στο έδαφος της ΚΔ. Το θέμα είναι σοβαρό και δεν προσφέρεται για λαϊκισμό από κανέναν. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε προβληματίζει και ανησυχεί. Μπορεί να την αποκαλέσεις και τραγική. Εδώ και χρόνια όλοι οι αρμόδιοι φορείς της Κύπρου, άφησαν τα προβλήματα να συσσωρευτούν σε σημείο που η κατάσταση βρίσκεται σε οριακά σημεία, είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη.

Ήρθε η ώρα να συνεργαστούν όλοι έστω και την ύστατή.

Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες που γίνονται και να βοηθήσουμε όλοι.

Ήρθε η ώρα να δούμε και τη δυστυχία των Κυπρίων.

Θέλουμε πίσω τις ζωές μας.

Θέλουμε πίσω την πατρίδα μας.

Listen Live