Tue, Nov 26, 2024

ΣΠΕΣΙΑΛ ΜΠΡΑΝΤΣ Ο ΚΑΚΟΦΗΜΟΣ ΚΛΑΔΟΣ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

ΣΠΕΣΙΑΛ ΜΠΡΑΝΤΣ Ο ΚΑΚΟΦΗΜΟΣ ΚΛΑΔΟΣ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

1.Ο ειδικός κλάδος στην Κύπρο και η παρουσία του
Ο ειδικός κλάδος στην Κύπρο και η παρουσία του από το 1954 μέχρι τις 16 Αυγούστου του 1960 δεν έχει επαρκώς διερευνηθεί .Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η μεταφορά ή καταστροφή πλήθους εγγράφων που τον αφορούσαν.Συμφωνα με υψηλά διαβαθμισμένη ενημέρωση που έλαβαν οι επικεφαλείς της Ελληνικής Κυβερνήσεως κατα τη μεταβατική περίοδο μεγάλο μέρος του Αρχείου του Ειδικού κλάδου σφραγίστηκε και μεταφέρθηκε στη βάση Δεκέλειας.
Το 1962 μετά από έρευνα εμπειρου στα αρχειακά ερευνητη ανακαλύφθηκε ότι έγγραφα που μελέτησε ο Κλάδος και τα αξιολόγησε.Κυρίως προκηρύξεις και έντυπα της ΕΟΚΑ μετα απο διαλογη εξ όσων διεφάνει απεστάλεισαν στο τμήμα πολυτίμων εγγράφων Βρεττανικου Πολεμικού Μουσείου Συμπερασματικά καταλήγουμε στη βάση και πρόσθετών πηγών και καταγραφών δημόσιων Βρεττανων Αξιωματούχων που έδρασαν από το Φεβρουάριο του 1959 στην Κύπρο μέχρι την αποχώρηση του Κυβερνλητη Φουτ στο εξης συμπέρασμα.Το αρχείο του Ειδικου κλάδου που αφορούσε ευαισθητες επιχειρήσεις και δράσεις προστατευτηκέ επαρκώς και αξιοποιήθηκε στη δραστηριοποίηση πληροφοριών άλλων τομέων που ανέλαβαν μετά την κατάργηση της δομής της Αποικιοκρατικής κυβέρνησης.

2.ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ για τον ειδικο κλαδο
Το Καλοκαίρι του 1962 ένας ερευνητής από τη Λεμεσό της Κύπρου στις βιβλιογραφικές του έρευνες σε Ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες, ανακάλυψε στο τμήμα πολύτιμων εγγράφων της Βιβλιοθήκης του Βρετανικού Μουσείου, την πλουσιότερη συλλογή προκηρύξεων του Αγώνα της ΕΟΚΑ.
Η εκπληκτική αυτή ερευνητική ανακάλυψη τον ανάγκασε να παραμείνει στο Λονδίνο για τρεις πρόσθετες βδομάδες. Η συλλογή αυτή ήταν ολόκληρο αρχείο του Υπουργείου Αποικιών, αποτέλεσμα των συνεχών κατασχέσεων και των εσπευμένων αποστολών στα Κεντρικά του Special Branch για μελέτη και ανάλυση.
Η συλλογή αριθμούσε χίλιες προκηρύξεις και ο επιφανής ερευνητής τα μελέτησε «προκαταρκτικά φρουρούμενος από εντεταλμένο υπάλληλο». Δυσκολεύτηκε και στη φωτογράφιση τους, γιατί προέκυψε θέμα «πνευματικής ιδιοκτησίας». Τελικά πήρε τη σχετική άδεια, αφού αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι, για αρκετές από τις προκηρύξεις δράστης ήταν ο ίδιος ο ερευνητής. Ο Διευθυντής της απέραντης βιβλιοθήκης του Βρετανικού Μουσείου έμεινε κυριολεκτικά άφωνος όταν άκουσε τον ευγενικό καλοντυμένο και γλωσσομαθή ερευνητή να ομολογεί πως, δεν ήταν άλλος από τον αινιγματικό «Ανδροκλή» των δελτίων των καταζητουμένων της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Ο υπάλληλος που τον παρακολουθούσε αναφερόταν στην καθημερινή του ενημέρωση σε καλλιεργημένο φιλόλογο με μεταπτυχιακό τίτλο, με άρτια βιβλιογραφική και βιβλιοθηκονομική κατάρτιση. Βαθύ γνώστη τεσσάρων γλωσσών και έμπειρο μεταφραστή της αγγλικής ποίησης, με αρκετές δημοσιεύσεις μεταφράσεων στον τοπικό τύπο της Κύπρου.

Ο αινιγματικός ερευνητής δεν ήταν άλλος από το γνωστό εκπαιδευτικό της Λεμεσού Γιάννη Παπαδόπουλο, τον «Ούτι» της ΕΟΚΑ, μυθικό μαχητή στον αγώνα των πληροφοριών από τα πλέον στρατηγικά και επιτελικά μυαλά της ΕΟΚΑ στον τομέα της διαφώτισης και της προπαγάνδας. Ο «Ούτις» πολεμούσε (με βάση τη Λεμεσό, ζώντας εν τη παρανομία) σε ένα τεράστιο μέτωπο, με αντίπαλο άρτια οργανωμένο. Ήταν όμως χαρισματικός στη γραφή ευρηματικός στις μεθόδους, με ευρύτατη κατανόηση του διεθνούς πολιτικού πεδίου και με εμπειρία στη διαφώτιση από τα φοιτητικά χρόνια της Αθήνας (είχε συνεργαστεί με την Εθναρχία και είχε διεκπεραιώσει αποστολές διαφώτισης στην επαρχία με τον Τάσο Λιγνάδη).

Ένα μέρος αυτής της ερευνητικής ανακάλυψης θα ταξίδευε σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία το 1987 μέσα από τις 230 σελίδες του βιβλίου «ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑ- Παράνομα έγγραφα του 1955-59» του Γιάννη Κ. Παπαδόπουλου. Οι Εκδόσεις Ονήσιλος θα μας δώριζαν με αυτό τον τρόπο εβδομήντα εννέα παράνομα πεζά κείμενα που έγραψε και κυκλοφόρησε στη Λεμεσό (και κατόπιν ορισμένα Παγκύπρια) σαν φυλλάδια της ΕΟΚΑ, ΠΕΚΑ, ΑΝΕ και στο περιοδικό «Εγερτήριο Σάλπισμα της ΑΝΕ).

3.Ο ειδικος κλαδος στην μεταβατικη περιοδο
Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Φεβρουάριος 1959 _Αύγουστος 1960
Ένα απο τα ζητήματα που αρχισε να παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία τουλαχιστον δεκαπέντε χρόνια ήταν η συνεχιση της λειτουργίας πολλών δομών συλλογής πληροφόριών από τους Βρεττανούς μετά το τέλος του αγώνα της ΕΟΚΑ και για την περίοδο ολόκληρης της θητέιας της μεταβατικής κυβερνήσεως μέχρι τις 16 Αυγούστου του 1960.

Συμφωνά με ομολογίες πρωταγωνιστών της εποχής στα λαλίστατα απομνημονευμάτα των καθώς και μαρτυρίες ποικίλες αστυνομικών της εποχής ( πλά ι σε αρχειακά ευρήματα ) η εργασία των βρεττανικών κλιμακίων πληροφοριών συνεχίζει με εντατικοποιηση ευνοημένη από το ειρηνικό κλίμα και τις δυνατότητες ανασυγκρότησης.

Είναι πλέον προφανές πως πρόσωπα κλειδιά στη λειτουργία παραρτημάτων του Ειδικού Κλάδου δεν αποχωρούν με τη λήξη του αγώνα της ΕΟΚΑ.Για παράδειγμα διασταυρωμένα πλέον ο βασικός ανακριτής των Πλατρών Λα ι όνελ Σέιβορυ κυκλοφορει στη Λεμεσό της μεταβατικής Κυβερνήσεως και με μαρτυρίες γνωρίζουμε κάποια κινητικότητα του στη νυχτερινή της ζωή.Την παρουσία του επιβεβαιώνουν και τα δημοσιεύματα στον Αγγλικο τύπο μετα το έτος 2000 σε εκτενεις αναφορές στη μνήμη του και τις υπηρεσίες του προς όφελος της Μεγάλης Βρεττανίας.

Επιπροσθετα υψηλόβαθμο στέλεχος του Βρεττανικού στρατού με παρόμοια εμπειρία και σταδιοδρομία με τον Κυβερνήτη Χάρτιγκ καταφθάνει στην Κύπρο με αποστολή συνδεδεμένη με τον τομέα των πληροφοριών.Το ομολογεί σε βιβλίο για τη δραση του για δεκαετίες σε πολλά πολεμικά πεδία και επιχειρήσεις.
Παρουσία στην Κύπρο και στελεχών του κεντρικού επιτελείου του ειδικού κλάδου στη Λευκωσία προκύπτουν και από μια σειρά εγράφων που αφορούν το μέλλον τους. Επιπρόσθετα με τις τιμές που θα λάβουν υπάρχουν διεργασίες για τις μετακινήσεις των σχετικά νεαρών στελεχών που δεν θα συνταξιοδοτηθούν καθώς και τον επι συμβολαίο εργαζομένων αν θα τους προταθεί νέο.

Ευτυχώς έχουμε πλέον κάποια στοιχεία και για στελέχη των δύο κατηγοριών. Δεν αποχωρούν απο τις επιχειρήσεις όλοι. Στα επόμενα χρόνια τους ξανασυναντούμε σε άλλες απόστολές.

Μια προσωπικη μαρτυρια για τον ειδικο κλαδο των Πλατρων
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΑΝΗ ΚΥΡΙΟ ΓΙΩΡΓΟ....
ΤΟΝ ΑΘΛΗΣΑΝΤΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΙ ΒΟΟΡΥ

Τον έβλεπα συχνά να περνα με το μπες αυτοκίνητο την οδο Τροόδους.Ήταν ένας άνθρωπος σοβαρός και λιγομίλητος. Ήξερα τη συζυγό του από μικρός.Ήταν πολιτικά πολύ μετριοπαθής.Δεν τον ένωθές σε μια γειτονιά που το ένα μπακάλικο δεν εδιδε βερεσιε με τον μήνα αν δεν προσκυνούσες συγκεκριμένο
κόμμα.Αυτά έτσι παρεμπιπτοντως για να κατανοούμε την τραχυτητα κάποιων συμπεριφορων. Φύγαμε όμως από το θέμα.Ο ευγενής μου γειτονάς μετά απο χρόνια έτυχε να πάρει θέση δίπλα μου σε μια εκδήλωση κατασκηνωτική.Θα χαιρόταν τις εγγονες του.
Φλύαρος όπως ήμουν άρχισα να του μιλώ για τις έρευνες μου στην τοπική εφημερίδα για τις παρακολουθήσεις των Βρεττανών στα Οκτωβριανα τους βασανισμούς της περιόδου της ΕΟΚΑ την Ομορφίτα τις Πλάτρες τον Μέρλιν τον Σείβορυ..Δεν αργησε να ανταποκριθεί στη συζήτηση.Μου μιλούσε απλά δωρικά. Ευγενικά πονεμένα." Ξέρω τον Σέιβόρυ " Άκουγα άφωνος.Δέκα μέρες δυο βδομάδες στα χέρια του βασανιστή με τους πιο πολλους νεκρούς εν ώρα κρατήσεως.Και δίπλα ο πατέρας του κρατουμενος ανακρινόμενος.Να προσευχεται να αντέξει στα χέρια αυτού του απάνθρωπου ο γιος του.
Και άντεξε τσακίζοντας τον μοχθηρό Σειβορυ
Άντεξε επέζησε αλύγιστα....
Ήταν ένας άμεμπτος πολίτης στη γειτονιά.Ένας όντως ηρωικός νέος με γερη κράση και δυνατή προσευχή....
Είμασταν ελευθεροι στη γειτονιά χάρη και σ αυτόν.
Για να αππωνουνται οι άκαπνοι τα καλόπαιδα οι σασμένοι οι προοδευτικοι......
Έμεινε υπαλληλος σε ιδιώτική εταιρεία μια ζωή.
Ξρρω τον πατέρα σου μου είπε με απέραντο σεβασμό.Καλός ανθρωπός.Χαμογελασε με την επιδοκιμαδία ενός ανάργυρου για ένα συνοδοιπόρο του.

ΥΓ. ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΙΒΟΡΥΜΑΡΤΥΡΗΣΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ.

Η αποφυγή των ονομάτων Συνεργατων της αποικιοκρατιας εχει τυς προφανεις λόγους

Listen Live